Διαιτολογος, διατροφολόγος ή σύμβουλος διατροφής; Σε ποιόν θα απευθυνθούμε;

2018-02-02Άρθρα

Διαιτολόγος, διατροφολόγος, σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, ολιστικός διατροφολόγος. Είναι το ίδιο; Ποιές είναι οι διαφορές τους; Σε ποιόν απευθυνόμαστε;

Ακούγονται παρόμοια, αν όχι ίδια, αλλά οι παραπάνω τίτλοι έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για αυτές, ειδικά όταν θέλουμε να απευθυνούμε σε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής.

Στην Ελλάδα ο επίσημος και ελεγχόμενος τίτλος για τους ειδικούς σε θέματα διατροφής είναι εκείνος του “Διαιτολόγου-Διατροφολόγου”. Σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου οι δύο τίτλοι είναι διακριτοί, στην Ελλαδα ο διαιτολόγος είναι και διατροφολόγος! 

Το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο, συνεπώς δεν μπορεί οποιοσδήποτε να ενστερνιστεί τον τίτλο. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι εδώ και λίγα χρόνια χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την άσκηση του επαγγέλματος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στην επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής (BSc) σε ελληνικό ίδρυμα ή ίδρυμα του εξωτερικού μετά από αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ. Μεταπτυχιακό στον κλάδο της διαιτολογίας δεν αντιστοιχεί σε πτυχίο διαιτολόγου-διατροφολόγου, ούτε δίνεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Επίσης, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων δεν αντιστοιχούν σε τίλτους σπουδών.

Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (πατήστε εδώ για να δείτε όλη τη λίστα). Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορούν να δημιουργήσουν και να λειτουργούν νόμιμο διαιτολογικό γραφείο με την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας.

Ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος έχει εκπαιδευτεί πάνω στην διαιτητική θεραπεία και αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, ενώ αποτελεί απαραίτητο μέλος στην αντιμετώπιση χρόνιων και μη ασθενειών (πχ. νεφοπάθειες, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, διατροφικές διαταραχές, ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος) σε συνεργασία με ιατρούς και ψυχολόγους.

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι (σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, συμβουλος ευεξίας κ.α.) δεν ελέγχονται, και σημαίνει ότι τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει 4ετείς σπουδές σε εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τμήμα διαιτολογίας-διατροφής! Ακόμη και αν έχουν ολοκληρώσει τις 2ετείς σπουδές σε ΙΕΚ δεν σημαίνει ότι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια, ούτε έχουν επαγγελματικά δικαιώματα διαιτολόγου. Επιπλέον, δεν δίνεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ούτε η δυνατότητα δημιουργίας νόμιμου διαιτολογικού γραφείου. Οι τίτλοι εκείνοι ουσιαστικά αντιστοιχούν σε επάγγελμα βοηθού του διαιτολόγου.

Δυστυχώς ανα την επικράτεια θα βρούμε αρκετούς που ενστερνίζονται τον τίτλο του διαιτολόγου-διατροφολόγου, ή διακριτά χρησιμοποιούν τον όρο διαιτολόγος ή διατροφολόγος και άλλους ευφάνταστους τίτλους (πχ. κβαντικός διαιτολόγος) και λειτουργούν ιδιωτικά γραφεία ή εργαζόνται σε κέντρα αισθητικής και εταιρείες συμπληρωμάτων “αδυνατίσματος”, και σε άλλες θέσεις, ή λειτουργούν "online διαιτολογικά γραφεία"! 

Η άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου χωρίς τις αντίστοιχες γνώσεις και νόμιμες επαγγελματικές διαπιστεύσεις θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του κοινού! Οι μόνοι ειδικοί πάνω στη διατροφή είτε για απώλεια βάρους, είτε σε νόσους σχετιζόμενες με τη διατροφή (πχ. διαβήτης, νεφροπάθειες, καρδιαγγειακά, λιπώδη διήθιση ήπατος, περι-εγχειριτικές οδηγίες διατροφής κ.α.) είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Μην διστάζετε να ζητάτε να δείτε το πτυχίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου σας, ειδικά αν δεν είναι κρεμασμένο στον τοίχο, ή και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!

Η έγκυρη πληροφόρηση από τους πραγματικούς ειδικούς είναι αδιαπραγμάτευτη, και συνδέεται άμεσα με την υγεία μας! 

 

Τελευταία ενημέρωση/Last update: 4/1/2020