Γιαούρτι με πρωτεΐνη: Nεά μόδα! Nέο προϊόν;
Τα γιαούρτια με πρωτεϊνη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στα ράφια του σούπερμαρκετ. Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει περίπου 9 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 100 γρ προϊόντος, και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ.
Τα “νέα” γιαούρτια που διαφημίζονται για την ποσότητα της πρωτεϊνης που περιέχουν, πόση περισσότερη πρωτεΐνη περιέχουν;
Δοκίμασα 3 διαφρετικά γιαούρτια, και μετά διάβασα τις ετικέτες τους. Τα αποτελέσματα με εντυπωσίασαν!
Ας ξεκινήσουμε με το 1ο που δοκίμασα. Η συσκευασία ήταν ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με έξτρα “δημητριακά”. Πάνω στη συσκευασία αναφερόταν ότι το προϊόν (120 γρ) περιέχει 100 θερμίδες μόνο! Αρχικά δεν με ενδιέφεραν τα δημητριακά που είχε από πάνω γιατί εγώ ήθελα να δοκιμάσω το γιαούρτι. Γρήγορα κατάλαβα ότι η συσκευασία περιείχε μόνο 100 γρ απλό γιαούρτι 0%, και τα “δημητριακά” που είχε ήταν η πηγή πρωτεϊνών. Απογοητεύτηκα από την έλλειψη καινοτομίας στο γιαούρτι. Τα “δημητριακά” που νόμιζα ότι είχε ήταν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και αποξηραμένα μύρτιλλα με ζάχαρη.
Το 2ο προιόν ήταν ένα επιδόρπιο γάλακτος (quark). Η διαφορά στη γεύση και υφή σε σχέση με το κλασσικό γιαούρτι ήταν σχετικά εμφανής, αλλά προς το καλό. Λόγω της έλλειψης σε επιδόρπιο χωρίς φρούτα/γεύση, δοκίμασα το προϊόν που είχε μαζί με τα φρούτα και προσθήκη ζάχαρης και στέβιας. Το προϊόν αυτό είχε 20 γρ πρωτεϊνης.
Το 3ο και τελευταίο προϊόν που δοκιμάσα ήταν ένα επιδόρπιο γιαούρτιού με φρούτα και αρκετή ζάχαρη. Έμοιαζε και τελικά ήταν ένα απλό γιαούρτι 0% λιπαρά με φρούτα, ακριβώς όπως πολλά άλλα που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο εμπόριο! Μάλιστα, αυτό το προϊόν περιείχε την μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τα άλλα επιδόρπια και μάλιστα η σουκρόζη (ζάχαρη) ήταν το 2ο συστατικό του προϊόντος.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν και διαφημίζονται ως νέα προϊόντα, μόνο το ένα από τα τρία ήταν διαφορετικό προϊόν, το quark. Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τα προϊόντα αυτά με ένα όμοιο προϊόν, το απλό κλασσικό γιαούρτι με 0% λιπαρά θα δούμε ότι το παλιό γνωστό μας προϊόν περιέχει περισσότερη πρωτεϊνη σε σχέση με τα “νέα” επιδόρπια γιαούρτιού, και 2,5 γραμμάρια λιγότερη πρωτεϊνη σε σχέση με το επιδόρπιο γάλακτος, που είναι μικρή ποσότητα πρωτεΐνης που τη βρίσκουμε σε μισή φέτα τυρί του τοστ. Επιπλέον, το γιαούρτι 0% έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, ενώ δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.
Τα προϊόντα αυτά περιέχουν 0% γιαούρτι, άρα δεν περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αν επιλέξουμε το γιαούρτι 2%, τότε θα έχουμε και πάλι όμοια ποσότητα πρωτεϊνης, αλλά και λιποδιαλυτές βιταμίνες!
Άρα, νέα διαφήμιση, παλιό προϊόν.
Διατροφικοί μύθοι: τελικά τι ισχύει; (Μέρος Γ')
Τόσα ακούμε κατά καιρούς για τη διατροφή μας. Τι πρέπει να τρώμε, τι δεν πρέπει να τρώμε. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
1. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο. Το λευκό και το μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες. Όμως, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μας χορταίνει πιο πολύ και να μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο θρεπτικό σε σχέση με το άσπρο, καθώς, πέρα από περισσότερες φυτικές ίνες, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, και μαγνήσιο. Προσέξτε όμως το ψωμί που αγοράζετε να περιέχει μόνο αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς πολλές φορές γίνεται μίξη αλεύρων και το προϊόν πωλείται ως «ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης», το οποίο δεν σημαίνει ότι όλο το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε ήταν ολικής άλεσης. Την πληροφορία αυτήν θα τη βρείτε στη διατροφική ετικέτα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας, ή ρωτήστε στο φούρνο από τον οποίο προμηθεύεστε το ψωμί σας.
2. Οι χυμοί και τα smoothies είναι ένας τρόπος να τρώτε όλα τα φρούτα που χρειάζεστε σε μια μέρα. Η κατανάλωση χυμών με πολλά φρούτα και smoothies θεωρείται ως ένας καλός τρόπος να φάμε όλα τα φρούτα που μας αναλογούν την ημέρα, και με το παραπάνω. Και μπορεί για κάθε ρόφημα να βάζουμε 3-5 φρούτα, όμως είτε πιούμε μισό ποτήρι είτε λίτρα χυμών και smoothies είναι σαν να φάγαμε μια μερίδα φρούτου από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που είναι καλό να τρώμε την ημέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί στα ροφήματα αυτά οι φυτικές ίνες χάνουν τη δομή τους, ενώ πιο γρήγορα περνούν τα σάκχαρα των φρούτων στην κυκλοφορία του αίματος μας σε σχέση με το να καταναλώσουμε ένα φρούτο. Θα τρώγατε πέντε μήλα μέσα σε 5 λεπτά; Η ποσότητα των φρούτων που χρησιμοποιείται σε έναν τέτοιο χυμό είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα σακχάρων να προσλαμβάνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν συστήνεται! Είναι προτιμότερο λοιπόν να φάτε 1-2 φρούτα, παρά να πιείτε το χυμό τους!
3. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά και δεν παχαίνουν.Η μόδα της δίαιτας χωρίς γλουτένη έφερε γρήγορη ανάπτυξη στη βιομηχανία τροφίμων χωρίς γλουτένη, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία και γευστικά καλύτερα έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμί, μπισκότα, και γλυκά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά. Αυτά τα προϊόντα απευθύνονται μόνο στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, καθώς η θεραπεία της νόσου είναι η εφόρου ζωής δίαιτα χωρίς γλουτένη. Για να παρασκευαστούν τα προϊόντα αυτά περνούν από επεξεργασία και για να έχουν καλύτερη γεύση και υφή προστίθενται περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Άρα, αν δεν πάσχουμε από κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει λόγος να τα προτιμήσουμε, καθώς δεν είναι πιο υγιεινά, ούτε έχουν λιγότερες θερμίδες από τα συμβατικά, ενώ είναι πολύ πιο ακριβά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά θεραπεία!
4. Θα κάνουμε γλυκό χωρίς ζάχαρη! Θα την αντικαταστήσουμε με μέλι! Ψάχνοντας για πιο υγιεινές συνταγές, θα βρούμε πολλές που, αν και στον τίτλο αναγράφεται ότι δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη, στα υλικά θα δούμε κάποιο σιρόπι, μέλι ή ακόμη και μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη. Όλα αυτά, όμως, είναι σάκχαρα και έχουν θερμίδες όπως η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη! Έτσι, μπορεί να παρασυρθούμε και να πιστεύουμε πως έχουμε κάνει ένα «υγιεινό γλυκό, δίχως ζάχαρη», χωρίς αυτό να ισχύει ή και να φάμε διπλή μερίδα! Ακόμη και αν αντικαταστήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με κάποιο σιρόπι, χυμό φρούτων, μελάσα, μέλι ή (σπιτικό) πετιμέζι συνεχίζει η συνταγή να περιέχει ζάχαρη (πρόσθετα σάκχαρα)! Όσον αφορά τα έτοιμα προϊόντα μπορεί να αναγράφεται ότι δεν περιέχουν ζάχαρη και στα συστατικά να δούμε κάποια πηγή σακχάρων, όπως το μέλι. Η διατροφική ετικέτα δεν μπορεί να πει ψέματα! Αν το προϊόν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάριο σακχάρων ανά 100 γρ ή 100 ml, τότε είναι όντως χωρίς ζάχαρη!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 30 Οκτώβρη-4 Νοέμβρη 2017
1. Έχετε δοκιμάσει overnight oats; Είναι ένας άλλος τρόπος να απολαύσουμε τη βρώμη!
2. Δεν χρειάζεται καν να βγούμε από το σπίτι για να ασκηθούμε!!! Στο Υoutube θα βρειτε διάφορα βίντεο με ασκήσεις!
3. Θα πηγαίνατε σε έναν μη-χειρουργό για να σας χειρουργήσει; Θα αφήνατε να σας φτιάξει το σπίτι κάποιος που δεν είναι μηχανικός;
Όλοι τρώμε, αλλά δεν ειμαστε όλοι ειδικοί στη διαιτολογία-διατροφή!!!
Στο διαδίκτυο θα βρούμε πληροφορίες για τα πάντα, αυτό δεν μας κάνει ειδικούς σε κάποιο κλάδο! Και φυσικά δεν σημαίνει οτι αυτό που διαβάσαμε ισχύει! Οποιοσδήποτε που δεν έχει επιστημονικές γνώσεις πάνω σε ένα θέμα μπορεί πλέον να επιρεάζει τη γνώμη και να παραπληφορεί το κοινό.
Το γεγονός οτι τα μοντέλα έχουν ωραίο σώμα δεν σημαίνει ότι έχουν γνώσεις πάνω στην επιστήμη της διατροφής. Το γεγονός ότι κάποιος είναι σεφ και προφανώς μαγειρεύει καλά δεν σημαίνει οτι έχει γνώσεις πάνω στην επιστήμη της διατροφής!
Και πώς μας επιρρεάζει αυτή η παραπληροφόρηση;
Από την ανάδειξη επικίνδυνων ψευδο-επιστημόνων, μέχρι την αύξηση των περισταστικών διατροφικών διαταραχών και τον αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις η παραπληροφόρηση δεν είναι ακίνδυνη, ενώ πολλές φορές τα άτομα που παρέχουν μη έγκυρες πληροφορίες έχουν και μεγάλο οικονομικό κέρδος!
Ενημερωθείτε σωστά, μόνο από τους ειδικούς κάθε κλάδου!!!
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ.
4. Θα βάζατε 30 κουταλιές του γλυκού στο γεύμα σας;
Σύμφωνα με έρευνα του Action on Sugar στην Αγγλία για τα "meal deals", δηλαδή πακέτων μεσημεριανού σε προφορά από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες, σε αυτά περιέχονται πολύ υψηλές ποσότητες ελευθέρων σακχάρων, κυρίως μέσω των αναψυκτικών που προσφέρονται στο πακέτο. Παράλληλα, σπάνιες ήταν οι πιο υγιεινές επιλογές!!!
Και στην Ελλάδα βλέπουμε τέτοια πακέτα, επομένως, χρειάζεται προσοχή στις επιλογές που κάνουμε! Μπορούμε να παραλλείψουμε το αναψυκτικό με ζάχαρη και το επιδόρπιο, και να επιλέξουμε ένα θρεπτικό φρούτο μαζί με το κυρίως γεύμα μας!