Καρκίνος του μαστού: απαγορεύεται το γάλα και το κόκκινο κρέας;
Συχνά ακούγεται ότι σε γυναίκες με καρκίνο του μαστου απαγορεύεται η κατανάλωση γάλακτος και κόκκινου κρέατος. Υπάρχουν όμως ενδείξεις για αυτή την απαγόρευση στην πρόληψη και κατά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;
Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η έρευνα δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο νόσου. Αντιθέτως, μια μετα-ανάλυση (έρευνα που λαμβάνει υπόψιν δεδομένα πολλών μελετών) δείχνει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5% σε γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες γαλακτομικών. Όσον αφορά το γάλα φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά η συσχέτιση αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Μάλιστα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έδειξαν πιο ισχυρη σχέση με την μείωση του κινδύνου νόσου.
Όσο για το κόκκινο κρέας και την πρόληψη του καρκίνου γενικά, γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρέας ανήκει στην ομάδα των πιθανών καρκινογόνων, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) ανήκει στην ομάδα των καρκινογόνων σύμφωνα με τον IARC, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγόρευεται η κατανάλωσή τους. Συστήνεται η κατανάλωση εως 80 γρ την ημέρα κόκκινο κρέας και εως 50 γρ. την ημέρα επεξεργασμένο κρέας. Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού οι έρευνες δεν δείχνουν σαφή αποτελέσματα, αλλά μια μετα-αναλύση έδειξε ότι όπως και με άλλους τύπους καρκίνου η υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου. Παράλληλα, μια άλλη μετα-ανάλυση ερευνών δεν υποστηρίζει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ζωικού λίπους (όπως από κρέας και γαλακτοκομικά) και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ έχουμε περιορισμένα τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση του κινδύνου νόσου με την υπερκατανάλωση λίπους γενικά, καθώς και κορεσμένου λίπους (γαλακτοκομικά, λίπος κρέατος και αλλαντικών, βούτυρο, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας).
Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού τι πρέπει να κάνουν;
Σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού τα ερευνητικά δεδομένα δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα, αναφορικά με την κατανάλωση λίπους, και κορεσμένου λίπους, άρα και των τροφίμων που τα περιέχουν όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ενδέχεται όμως η χαμηλότερη κατανάλωση λιπαρών να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επανεμφάνισης της νόσου,.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το σώμα, ειδικά σε καταστάσεις ασθένειας χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης. Επίσης, λόγω των παρενεργειών της θεραπείας (ναυτία, έμετος, κόπωση) ενδέχεται η σίτιση να δυσχαιρένεται, επομένως, η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφίμων κρίνεται ακόμη πιο σημαντική. Έτσι, τα γαλακτοκομικά, και το κρέας που είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να είναι μέρος της διατροφής των γυναικών με καρκίνο του μαστού, όπως άλλωστε και σε υγιή άτομα. Φυσικά, όπως και για όλους μας συστήνεται η αποφυγή υπερκατανάλωσης λιπαρών και κορεσμένων λιπαρών, επομένως είναι προτιμότερη η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλότερα λιπαρά, και άπαχου κρέατος .
Συνοψίζοντας, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού τα δεδομένα είναι πιο σαφή και δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών, και δη χαμηλών σε λιπαρά, έχει ευεργετική δράση, ενώ η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μάλλον έχει αρνητική επίδραση. Κατά την αντιμετώπιση της νόσου δεν έχουμε δεδομένα που να υποδυκνείουν ότι επιβάλλεται η αποφυγή γάλακτος και γαλακτοκομικών ή κρέατος. Αντιθέτως, μπορούν να είναι μέρος της υγιεινής διατροφής που συστήνεται για τη διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης, αρκεί να μην γίνεται υπερκατανάλωση λίπους και ειδικά κορεσμένου λίπους, κάτι που ισχύει για όλους μας.
Το πιο σημαντικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού πέρα από την προσκόλληση σε μια πλήρη και ισσοροπημένη διατροφή είναι να δώσουν έμφαση στη διατήρηση του βάρους τους και μιας καλής κατάστασης θρέψης, ενώ να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μετά την θεραπεία.
Πηγές:
- Dairy consumption and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. doi: 10.1007/s10549-011-1467-5
- https://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf
- Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies. doi: 10.1007/s10549-015-3380-9
- Summary and meta-analysis of prospective studies of animal fat intake and breast cancer. doi: 10.1017/S095442241000003X
- Nutrition and Survival After the Diagnosis of Breast Cancer: A Review of the Evidence. doi:10.1200/JCO.2002.03.008
- Nutrition and Physical Activity During and After Cancer Treatment: An American Cancer Society Guide for Informed Choices. doi: 10.3322/canjclin.56.6.323
- http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/education/heal-well-guide.pdf
Σπιτικά twix bars με 5 υλικά!
Σπιτικά vegan twix bars, χωρίς ψήσιμο! Το αγαπημένο γλυκό στη σπιτική και θρεπτική εκδοχή τους! Με λίγα θρεπτικά υλικά, όπως χουρμάδες, αλεύρι αμυγδάλου και βούτυρο ξηρών καρπών!
Για 12 μπάρες twix θα χρειαστείτε:
- 7 βασιλικούς χουρμάδες
- 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
- 4 γεμάτες κουταλιές σουπας φυστικοβούτυρο (ή αμυγδαλοβουτυρο)
- 1 βανιλίνη
- 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη)
Μπορούμε να φτιάξουμε και σπιτικά snickers, με λίγα υλικά!
Εκτέλεση:
Βάση
1. Στο μπλέντερ αναμείξτε 3 χουρμάδες με 1 φλ αλεύρι αμυγδάλου και 1 βανιλίνη και 3 κουταλιές φυστικοβούτυρο
2. Απλώστε το μίγμα σε μια λαδόκολλα σε ένα παραλληλόγραμο πυρέξ
3. Αφήστε τη βάση στην κατάψυξη για να δέσει
Καραμέλα χουρμά
1. Στο μπλέντερ αναμείξτε 4 χουρμάδες με 1 κουταλιά φυστικοβούτυρο
2. Απλώστε το μίγμα πάνω απο τη βάση
3. Αφήστε το μίγμα στην κατάψυξη να δέσει
Επικάλυψη σοκολάτας
1. Κόψτε τα twix σε μπάρες.
2. Λιώστε την κουβερτούρα και με ένα πιρούνι ρίξτε τα twix στη σοκολάτα να επικαλυφθούν
3. Διατηρείστε τα twix στο ψυγείο
Καλή απόλαυση!!!
Oι χειρότερες δίαιτες των επονύμων του 2017 σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων
Ποιές είναι οι χειρότερες δίαιτες των επονύμων του 2017 σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων (BDA);
Την πρώτη θέση κατέχει το clean eating! Όπως αναφέρει ο BDA "αφήστε το καθάρισμα (cleaning) για το πάγκο της κουζίνας και όχι το φαγητό". To clean eating επέφερε αύξηση των περιστατικών νευρογενούς ορθορεξίας, μιας διατροφικής διαταραχής, στην οποία τα άτομα έχουν εμμονή με την κατανάλωση τροφίμων που θεωρούν υγιεινά και δεν καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα που θεωρούν ανθυγιεινά!
Διαβάστε για τη δίαιτα αυτή εδώ: http://mantzorou.gr/…/clean-eating-poios-tha-elege-oti-den-…
Τη δεύτερη θέση έχουν τα αδυνατιστικά χάπια (μη συνταγογραφημένα), τα οποία όμως έχουν αρκετές παρενέργειες. Επίσης, αύξηση παρατηρείται και στην πώληση χαπιών αδυνατίσματος online, τα οποία δεν ελέγχονται και έχουν καταγραφεί και θάνατοι!
Την τρίτη θέση κατέχει το teatoxing, τα αποτοξινωτικά τσάγια, των οποίων οι ισχυρισμοί δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ περιέχουν βότανα με δράση διουρητικού και καθαρτικού. η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και διάρροια.
Την τέταρτη θέση κατέχει η δίαιτα 6:1. 6 ημέρες κανονικό φαγητό και 1 ημέρα απόλυτη νηστεία. Αν και ο Chris Martin λέει ότι τον βοηθάει να συγκεντρώνεται, ολόημερη νηστεία χωρίς καθόλου τροφή επιφέρει κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων.
Την πέμπτη θέση κατέχει το juicing, δηλαδή η "αποτοξίνωση" με χυμούς. Ο οργανισμός μας αποτοξινώνεται μόνος του και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να μας αποτοξινώσει! Μάλιστα, λόγω της προσθήκης λαδιού καρύδας, ξηρών καρπών και σκόνης πρωτεΐνης οι χυμοί αυτοί καταλήγουν να περιέχουν αρκετές θερμίδες, μπορεί όσο και ένα γευστικότατο γεύμα, και δεν θα ήταν παράξενο αντί για μείωση βάρους να βλέπαμε αύξησή του!
'Οπως αναφέρει η Sian Porter του BDA:
Στην απώλεια βάρους ψάχνουμε να βρούμε τον γρήγορο τρόπο, και εμπιστευόμαστε τον οποιοδήποτε αναφορικά με τη διατροφή, τη δίαιτα και το φαγητό μας. Η αλήθεια είναι ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι ψέμα!
Ζητήστε τα επιστημονικά στοιχεία και λάβετε συμβουλές από το διαιτολόγο-διατροφολόγο σας!
Κάνετε μικρές βιώσιμες αλλαγές που θα κρατήστε για πάντα. Απολαύστε ποικιλία τροφίμων σε κατάλληλες μερίδες.
Η απώλεια βάρους και η διατήρηση της απώλειας είναι απαιτητική, αλλά όχι αδύνατη! Μην δυσκολεύεστε με ανορθόδοξες δίαιτες.
Διαβάστε τη λίστα με τους κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα εδώ: http://www.hda.gr/wp-content/uploads/2016/07/ΑΔΕΙΑ-ΑΣΚΗΣΕΩΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ_211120161.pdf
Πώς πρέπει να είναι η διατροφή που είναι καλό να ακολουθούμε;
Ποια ειναι η καλυτερη διατροφή του κόσμου; Ποια διατροφή να ακολουθήσω;
Ένα υγιές πρότυπο διατροφής εχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Κάνει καλό στην υγεία μας: Περιέχει ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο χωρίς λόγο, και βοηθά στην διατήρηση της καλής μας ψυχικής και σωματικής υγείας, και φυσικά στην καλή μας σχέση με το φαγητό!
2. Είναι κοντά στις διατροφικές μας αρέσκειες: Πώς θα νιώθουμε ευεξία, πώς θα απολαυσουμε την τροφή αν δεν μας αρέσει; Πόσο θα ακολουθήσουμε τη διατροφή αν δεν μας αρέσει;
3. Μπορεί να γίνει κομμάτι του τρόπου ζωής μας: Η διατροφή μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής μας. Η προσκόλληση σε ακραία και μη ισορρπημενα προτυπα διατροφής επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευεξία μας!
Το φαγητό πέρα από αναγκαίο για να διατηρηθούμε στη ζωή είναι και απόλαυση. Εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, τότε δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε κάποιο συστατικό ή τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων από τη διατροφή μας. Για να είμαστε υγιείς είναι καλό να απολαμβάνουμε ποικιλία τροφίμων στην ποσότητα που αναλογεί στις ανάγκες μας και στη σωστή συχνότητα. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα από πλέον καλά μελετημένα πρότυπα διατροφής & συστήνεται παγκοσμίως. Για εμάς είναι ιδανική, καθώς είναι μέρος της κουλτούρας μας, και έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα τοπικών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, και ψαριού, ενώ παράγουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Φυσικά είναι ευεργετικό να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων, να προτιμούμε φρούτα και λαχανικά, να μαγειρεύουμε στο σπίτι και να τρώμε λιγότερο συχνά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, χωρίς αυτό να μας οδηγεί σε υπερβολές και μη υγιή σχέση με το φαγητό!