Πώς χάνουν βάρος οι διάσημοι;

2018-01-25Άρθρα

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από διάφορες πληροφορίες. Από τα άρθρα και βίντεο που αφορούν τη διατροφή μας πολλά δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα και διαιωνίζουν μύθους περί διατροφής, ενώ αρκετές φορές βλέπουμε τίτλους όπως “Μάθαμε τι τρώει η Χ.Ψ. και διατηρείται αδύνατη”, “Χ.Ψ.: το πρόγραμμα της διατροφής μου” και άλλους παρόμοιους. 

 

Μας ενδιαφέρει τι τρώει ένας γείτονάς μας καθημερινά; Τότε γιατί να μας ενδιαφέρει τι τρώει ένας διάσημος ή κάποιος blogger (influencer); Θεωρούμε ότι ο διάσημος έχει πίσω του μια ομάδα γιατρών, διαιτολόγων-διατροφολόγων και γυμναστών να τους καθοδηγεί και έτσι εμείς ρίχνοντας μια ματιά στη ζωή τους μπορούμε να καταφέρουμε τους μοιάσουμε!

 

Όμως, όπως έχει αποδειχθεί για αρκετούς διάσημους από την Όπρα μέχρι τον Steve Jobs και άλλους διασήμους, άντρες και γυναίκες, δεν τους συμβουλεύουν όλους καταρτισμένοι επιστήμονες!  Το τελευταίο διάστημα η γνωστή ηθοποιός Gwyneth Paltrow απασχολεί την επιστημονική κοινότητα για τις δηλώσεις της και τις προτροπές περί διατροφής και τρόπου ζωής που όχι μόνο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία. Στο παρελθόν, ο ιατρός σύμβουλος της Όπρα έχει καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου για ψευδή διαφήμιση προϊόντων αδυνατίσματος, ενώ κάθε χρόνο στη λίστα με τις χειρότερες δίαιτες αδυνατίσματος του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων αναφέρονται και τα ονόματα διασήμων (και μελών της βασσιλικής οικογένειας) που ακολουθούν τις διάφορες παράδοξες δίαιτες. Επιπλέον, χάρη στα μέσα κοινωνικής δυκτίωσης μπορούμε να δούμε πώς διατρέφονται οι διάσημοι και influencers. Μάλιστα, αρκετοί έχουν κάνει ένα βήμα παρακάτω και έχουν εκδόσει βιβλία αδυνατίσματος ή και μαγειρικής. 

 

Πώς όμως μπορούμε να εμπιστευτούμε τη διατροφή μας και κατ΄ επέκταση την υγεία μας σε κάποιον που δεν έχει βασικές γνώσεις διατροφής, αλλά πουλάνε τον τρόπο ζωής τους βασιζόμενοι στην καριέρα τους ως ηθοποιοί/τραγουδιστές/παρουσιαστές/blogger; Σίγουρα, ο τρόπος ζωής και διατροφής, καθώς και η εμφάνιση των διασήμων μας εντυπωσιάζει. Όμως, είναι η ζωή τους πραγματικά όπως μας δείχνουν; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα των πληροφοριών που μας δίνουν και την κατάσταση της υγείας τους; 

Κάποιοι μπορεί να βοηθηθούν ή να κινητοποιηθούν χάρη στη μαρτυρία των διασήμων, πολλοί όμως μπορεί να έχουν τοπ αντίθετο αποτέλεσμα. Καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, διατροφικές προτιμήσεις, budget, και στόχους. Το θέμα δεν είναι να αδυνατίσουμε, όπως η Χ.Ψ. Όλες οι δίαιτες λειτουργούν βραχυπρόθεσμα στην απώλεια βάρους, αρκεί να τρώμε λιγότερες από τις θερμίδες που χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι να είμαστε υγιείς, να έχουμε υγιή σχέση με το φαγητό και να μην ξεχνάμε την κοινωνική του υπόσταση, και αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε να κάνουμε με έναν υγιή, εξατομικευμένο τρόπο που θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα.