Πώς θα επιλέξεις τον κατάλληλο διατολόγο-διατροφολόγο
Έρχεται και παλι η εποχή που πολλοί ψάχνουν να βρουν τον διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα τους βοηθήσει στην διαχείρηση του σωματικού βάρους.
Η ευρεση του κατάλληλου επαγγελματία υγείας όμως δεν είναι παντα εύκολη, καθώς, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν και επιτήδειοι!
Είναι σημαντικό να βασιστούμε στο βιογραφικό & την υπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγελματος του διαιτολόγου που μας ενδιαφέρει να εμπιστευτούμε, αλλά ειναι σημαντικό να δουμε και τι πρεσβεύει!
Γνωρίζετε πώς να ξεχωρίσετε μια παράδοξη δίαιτα;
Έχουμε τη δυνατότητα να δουμε αν ο επαγγελματίας ασχολείται με την προαγωγη υγείας (πχ. σταδιακή αλλαγή τρόπου ζωής και όχι γρήγορες λυσεις για προσωρινα αποτελέσματα) και αν βασίζεται στην πραγματική επιστημονική τεκμηρίωση!
Τελος, μπορουμε να ρωτήσουμε τον διαιτολόγο- διατροφολόγο για τον τρόπο λειτουργίας του και λεπτομέρειες για τη συνεδρία.
Αντιθέτως, είναι σημαντικό να αποφυγουμε να βασίστουμε στην εικόνα του ατόμου που δίνει συμβουλές στα social media, χωρις να έχει τις διαπιστευμενες γνώσεις!
Επισης, το γεγονος οτι κάποιος διάσημος ή φίλος πήγε στον Χ διαιτολόγο-διατροφολόγο δεν σημαίνει ότι επέλεξε τον πλεον κατάλληλο!
Τέλος, είναι πολυ σημαντικό για την υγεία μας να εμπιστευομαστε μόνο οσους εχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!!!
Ενημερωθείτε & κλείστε το ραντεβού σας εδώ!
Φαλάφελ από φακές και dressing από ταχίνι
Φαλάφελ με φακές και σως από ταχίνι, μια εναλλακτική συνταγή για φαλάφελ.
Τι θα χρειαστείτε:
Για τα φαλάφελ:
- 1 φλ. ξερές φακές
- 2 φλ. μαϊντανό
- 2 φλ. κόλιαντρο
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 πιπεριές
- 1 1/2 κ. σούπας ταχίνι
- 1 1/2 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
- 1 κ. γλυκού κύμινο
- 1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1-3 κ. σούπας αλεύρι
Για τη σως από ταχίνι:
- 1/3 φλ. ταχίνι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κ. σούπας νερό
- 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο
- 1/4 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 κ. γλυκού πάπρικα
- Πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση:
1. Μουλιάστε τις φακές για 1 βράδυ και το επόμενο πρωί σταγγίξτε τις.
2. Στο μπλέντερ πολτοποιήστε τις φακές, και στη συνέχεια προσθέστε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και αναμείξτε ξανά.
3. Προσθέστε το ταχίνι, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί, αλλά να μην είναι εντελώς λείο.
4. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και το αλέυρι σιγά σιγά. Εαν το μίγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε επιπλέον αλεύρι. Προσέξτε να μην γίνει το μίγμα πολύ στεγνό.
5. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, και προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C. Σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί.
6. Φτιάξτε μπάλες από 2 κ. σούπας μίγμα, και βάλτε τις στο ταψί.
7. Περάστε τα άψητα φαλάφελ με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα για 18-20 λεπτά. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε, γιατί θα γίνουν στεγνά.
8. Αναμείξτε τα υλικά για το dressing από ταχίνιο
9. Απολαύστε τα με σαλάτα και λίγη σως από ταχίνι.
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα The Kitchn http://www.thekitchn.com/recipe-baked-red-lentil-falafel-salad-recipes-f...
"Αυγο-τορτίγια"
Τα αυγά αποτελούν χορταστική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα. Πέρα από την κλασσική ομελέτα, ας δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικο: την "αυγο-τορτίγια" με τυρί & γαλοπούλα.
Κάτι μεταξύ ομελέτας & σάντουιτς η συνταγή είναι γρήγορη και πανεύκολη!
Εαν ψάχνετε εύκολες και γρήγορες συνταγές, βρήκατε το σωστό μέρος! Ανακαλύψτε και άλλες συνταγές εδώ!
Τι θα χρειαστείτε για 1 μερίδα:
- 1 αυγό
-1 φέτα τυρί
-1 φέτα γαλοπούλα
-λίγο λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε καλά το αυγό, όπως θα κάνατε για την ομελέτα
- Τοποθετήστε το σε καυτό τηγάνι στο οποίο έχετε ρίξει λίγο λάδι για να μην κολλήσει το αυγό και βεβαιωθείτε οτι το (χτυπημένο) αυγό καλύπτει όλη την επιφάνεια του τηγανιού
- Αφού μαγειυτεί και ξεκολλάνε οι άκρες από το τηγάνι, τοποθετείστε στη μέση 1 φέτα τυρί & 1 φέτα γαλοπούλα και διπλώστε την αυγο-τορτίγια (όπως φαίνεται στην εικόνα)
- Συνοδέψτε το ελαφρύ γεύμα με μια πηγή υδατανθράκων (εδώ: 1/2 πίτα για σουβλάκι) και λαχανικά
Για να γίνει σαν τορτίγια το αυγό, χρειάζεται 1 αυγό, αλλιώς η αυγο-τορτίγια δεν θα μπορεί να διπλωθεί.
Καλή απόλαυση!
Κίνδυνοι από τη χρήση γνωστών υποκαταστάτων γευμάτων
Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν να ξεκινήσουν προγράμματα απώλειας βάρους. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τα υποκατάστατα γευμάτων για απώλεια βάρους. Η χρήση της μεθόδου αυτής γενικά θεωρείται απαρχαιωμένη, και συστήνεται μόνο -υπό διαιτολογική και ιατρική παρακολούθηση- σε περίπτωση που χρειάζεται άμεση απώλεια βάρους για μείωση του κινδύνου περι-εγχειριτικών επιπλοκών.
Τα προϊόντα γνωστής εταιρείας πωλούνται από πωλητές, οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιημένη, επιστημονική γνώση και εκπαίδευση πάνω στη διατροφή και τη διαιτολογία, δηλαδή δεν είναι αδειούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, με αποτέλεσμα η έλλειψη βασικών γνώσεων φυσιολογίας, βιοχημείας και διαιτολογίας να θέτει την υγεία του καταναλωτή σε κίνδυνο. Επιπλέον, πέρα της χρήσης των σκευασμάτων χωρίς παρακολούθηση από ειδικό, το άτομο δεν μαθαίνει να τρέφεται σωστά και πλήρως, ούτε εκπαιδεύεται προς βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων είναι η ασφάλειά τους. Καθώς τα προϊόντα αυτά δεν ελέγχονται από κανέναν φορέα, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε για την ποιότητα του προϊόντος, των πιθανών παθογόνων οργανισμών και ουσιών που ενδέχεται να έχουν μολύνει το προϊόν, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες που επιφέρει η χρήση των σκευασμάτων αυτών.
Αναφορικά με τα παραπάνω, μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε σημαντικά προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να φέρει η χρήση των σκευασμάτων της γνωστής εταιρείας. Ο Phillips και οι συνεργάτες του, αναφέρονται σε αυτά στη μελέτη τους με τίτλο “Slimming to the Death: Herbalife®-Associated Fatal Acute Liver Failure-Heavy Metals, Toxic Compounds, Bacterial Contaminants and Psychotropic Agents in Products Sold in India.” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical & Experimental Hepatology. Μάλιστα, στην Αμερική η United States Federal Trade Commission περιγράφει την εν λόγω εταιρεία ως απάτη μεταμφιεσμένη ως υγιεινός τρόπος ζωής.
Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς βρήκαν 53 καταγεγραμένα περιστατικά ηπατοπάθειας σχετιζόμενα με χρήση των προϊόντων της ετιαρείας, ενώ αναλύουν το περιστατικό μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε ύστερα από ηπατοπάθεια, σχετιζόμενη με κατανάλωση προϊόντων της εν λόγω εταιρείας για 2 μήνες. Χημική ανάλυση προϊόντων της εταιρείας έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, ίχνη ψυχοτρόπων φαρμάκων, καθώς και παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξικές για το ήπαρ ενώσεις! Όπως αναφέρουν και άλλοι ερευνητές, η εταιρεία δεν παρέχει αναλυτική λίστα με την σύσταση των προϊόντων της.
Στη χώρα μας, η διαφήμιση των προϊόντων της εταιρείας αυτής βασίζεται στην φήμη της και στην ασφάλεια των προϊόντων της. Στην πραγματικότητα, όμως, ούτε η φήμη της εταιρείας είναι καλή, ενώ τα προϊόντα φαίνεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία, κυρίως λόγω των ρύπων και των παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και άλλων πιθανών ενώσεων που έχουν προκαλέσει ηπατοπαθειες (και θανάτους) σε καταναλωτές.
Είναι ζωτικής σημασίας να εμπιστευόμαστε μόνο ειδικούς σε θέματα υγείας, και διατροφής. Αναφορικά με τη διατροφή, οι μόνοι ειδικοί είναι οι αδειούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, οι οποίοι δεν προτείνουν “μαγικές” λύσεις για το αδυνάτισμα ή την ίαση από χρόνιες νόσους σχετιζόμενες με την υγεία.