Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 5-9 Μαρτίου 2018

2018-03-10Άρθρα

1. Precision nutrition, ή αλλιώς η πλήρως εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με τα γονίδιά μας είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος της διατροφής! Είναι εφικτή στην καθημερινή κλινική πράξη σήμερα;

2. 1-3 Μαρτίου παρακολούθησα το συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Ενδιαδέροντα θέματα συζητήθηκαν, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μέσω μεταβολικής χειρουργικής, και τα νέα φάρμακα που υποβοηθούν την απώλεια βάρους.

Ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα απο ιατρό/ιατρούς και διαιτολόγο!!!

Καθένας με την επιστημονική του κατάρτιση πάνω στην επιστήμη του βοηθά τον ασθενή!!!

3. Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με … ευαισθησία!

Το βιβλίο συνταγών του Ηλία Μαμαλάκη και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Μερόπης Κοντογιάννη είναι πλέον διαθέσιμο σε pdf από το ΕΛΙΓΑΣΤ!!!

Ιδανικό και απαραίτητο για άτομα με νόσο Crohn και εκλώδη κολίτιδα!

4. Σε ορισμένα άτομα συστήνεται η μεταβολική χειρουργική (βαριατρική) ως θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2.

Υποψήφια είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζουν 3ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ >40 kg/m2), τα άτομα με 2ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 35-40 kg/m2) και τα άτομα με 1ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-35 kg/m2) με αρρύθμιστο διαβήτη.

Η μεταβολική χειρουργική δεν αποτελεί μαγική λύση, χωρίς αντενδείξεις ή πιθανές επιπλοκές, ενώ είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παρακολούθηση των ατόμων από ομάδα ιατρών, διαιτολόγου, και πιθανώς ψυχολόγου!

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

5. Ένας "εναλλακτικός ιατρός" σύστησε σε 13χρονο παιδί με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη) έλαια, αντί για ινσουλίνη!

Στο παιδί δεν χορηγήθηκε η δόση ινσουλίνης (απαραίτητη για το διαβήτη τύπου 1, καθώς το σώμα δεν παράγει στη νόσο αυτή), αλλά τα έλαια, με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού!

Ο "θεραπευτής" που παρίστανε τον ιατρό (όπως κάνουν πολλοί "εναλλακτικοί ιατροί" σφετεριζόμενοι τον όρο ιατρό) κατηγορείται για το θάνατο του 13χρονου.

Προσοχή επιβάλλεται να δίνουμε από ποιόν λαμβάνουμε συμβουλές για την υγεία μας! Πολλές φορές είναι θέμα ζωής-θανάτου!!!