Τι έγινε όταν ξεκίνησα να πηγαίνω γυμναστήριο

2020-02-01Άρθρα
Τι έγινε όταν ξεκίνησα να πηγαίνω γυμναστήριο

Από μικρή ηλικία έκανα συστηματική άσκηση. Ως παιδί και έφηβη είχα περάσει από πολλά αθλήματα, αλλά ως ενήλικας ήταν λίγες και σύντομες οι απόπειρες για άθληση, καθώς λόγω εξεταστικής ή εορτών ή άλλων δικαιολογιών σταματούσαν, ακόμα και αν την απολάμβανα, ενώ δεν ήμουν φαν των γυμναστηρίων (ή έτσι νόμιζα)!

Για περίπου 5 χρόνια είχα σταματήσει κάθε συστηματική άσκηση. Και ενώ έλεγα οτι δεν έχω χρόνο λόγω γραφείου και PhD, μια μέρα κατάλαβα ότι λείπει από τη ζωή μου η κίνηση και τα χόμπι, ενώ είχα παρατηρήσει και μια αύξηση στο βάρος μου! Αποφάσισα λοιπόν να πάω γυμναστήριο! Αυτή τη φορά, όμως, δεν εστίασα στην γυμανστική ως μέσο υποβοήθησης απώλειας λίπους, αλλά ως ασχολία & ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου (#metime). 

Αρχικά είχα σκοπό να πηγαίνω 1 φορά την εβδομάδα, μόνη μου, χωρίς παρέα & με άγχος σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του γραφείου. Μου άρεσε όμως τόσο πολύ, που κατάφερα να πηγαίνω 3 φορές/εβδομάδα, ανελλειπώς & με λαχτάρα! Η προσθήκη της άσκησης επέφερε μικρές & διαχειρίσιμες αλλαγές στο πρόγραμμά μου! Έτσι, συνέχιζα να δουλεύω κανονικά, να μελετώ και να ασκούμαι, ενώ έκανα & νέες παρέες! 

Στην αρχή ήξερα οτι ως για χρόνια αγύμναστη δεν θα μπορούσα να κάνω τις ασκήσεις που άλλες κοπέλες έκαναν, αλλά αντι να με στεναχωρεί το γεγονός αυτό, τις θαύμαζα & μετά από λίγο καιρό κατάφερα να κάνω κι εγώ αυτές τις ασκήσεις! 

Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, έχω παρατηρήσει οτι το σώμα μου έχει αλλάξει άρδην, είναι πιο δυνατό από ποτέ & έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θα έλεγα οτι πλέον φροντίζω πραγματικά το σώμα μου! Πολλές φορές εστιάζουμε στην απώλεια βάρους που περιμένουμε να επέλθει με την άσκηση, γεγονός που μας κάνει να παραβλέπουμε τις τόσες άλλες θετικές επιδράσεις της στην υγεία, ευεξία & τη διάθεσή μας.

 

Οι συμβουλές που θα έδινα λοιπόν είναι:

  1. Πήγαινε στο γυμναστήριο για να περάσεις ωραία και όχι για να τιμωρήσεις το σώμα σου!
  2. Επέλεξε την άσκηση που σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί (χορός, τρέξιμο, ομαδικά κτλ.) για να την απολαύσεις!
  3. Θέσε τα όριά σου! Προγραμμάτισε την άσκηση, όπως θα προγραμμάτιζες ένα ραντεβού!
  4. Η πρόοδος δεν μετράται στη ζυγαριά! Δες πόσο πιο εύκολα κάνεις τις ασκήσεις που σου φαίνονταν δύσκολες παλιά!
  5. Οι άλλοι ασκούμενοι δεν παρατηρούν εσένα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη φυσική σου κατάσταση ή για το αν κάνεις τις ασκήσεις που κάνουν οι άλλοι.
  6. Αν για κάποιο λόγο (πχ. τραυματισμό, φόρτο εργασίας κτλ.) έμεινες πίσω, μην ανησυχείς! Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, ανασυντάξου και συνέχισε να εστιάζεις στο πόσο όμορφα νιώθεις με την άσκηση!

 

Διαβάστε το άρθρο μου για μύθους και αλήθειες περί άσκησης εδώ.