Τι σνακ θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο;
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους έρχεται και η ανησυχία και η απορία για το τι θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο, ως σνακ! Συνήθως τα παιδιά προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα από το κυλικείο, καθώς από εκεί αγοράζουν οι συμμαθητές τους και δεν θέλουν να ξεχωρίζουν.
Όμως, λόγω του ελλιπή ελέγχου των τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία, εκεί βρίσκουν σφολιατοειδή, σάντουιτς, σοκολάτες, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, δηλαδή τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, και όχι καθημερινά!
Είναι προτιμότερο το παιδί να παίρνει για το σχολείο σνακ από το σπίτι, τα οποία να είναι θρεπτικά, γευστικά, και ευπαρουσίαστα, ώστε το παιδί να προτιμήσει αυτά από τα προϊόντα του κυλικείου!
Τι σνακ μπορείτε να φτιάξετε, έτσι ώστε το παιδί να τα προτιμήσει και να μην τα γυρίσει πίσω;
Καταρχάς, είναι σημαντικό το παιδί να λάβει μέρος στην διαδικασία της προετοιμασίας των σνακ. Έτσι, θα φτιάξει κάτι που θα του αρέσει πολύ, αλλά θα είναι και περίφανο που έχει τις δεξιότητες να φτιάχνει μόνο του (ή με λίγη βοήθεια από τους γονείς) ένα γευστικό γεύμα!
1. Το σάντουιτς και το τοστ είναι από τις πιο εύκολες, απλές και γρήγορες λύσεις που μπορείτε να τα φτιάξετε το πρωί. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, αραβική πίτα ή τορτίγια, και προσθέστε τυρί και γαλοπούλα, ή σολομό με τυρί κρέμα, ή τόνο με λίγη μαγιονέζα light, και προσθέστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων (πχ. πιπεριές, μαρούλι, αβοκάντο) ή και μανιτάρια.
Ρωτήστε το παιδί σας τι θα του άρεσε να προσθέσετε! Για εύκολη κατανάλωση κόψτε το τοστ ή το σάντουιτς σε κομμάτια, ή δώστε του διάφορα σχήματα με σκεύη κοπής για μπισκότα.
2. Το σπιτικό κέικ, οι πίτες και η πίτσα αποτελούν μια καλή επιλογή, ειδικά ως ένα διαφορετικό σνακ για το σχολείο. Μια με δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας, κέικ, πίτα ή πίτσα της επιλογής του ως σνακ. Μιας που το ίδιο έχει επιλέξει τη συνταγή, είναι πιθανότερο να προτιμήσει τη σπιτική εκδοχή από το προϊόν του κυλικείου. Χρησιμοποιείστε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ενώ τα φρούτα και τα μπαχαρικά δίνουν γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση σε πίτες και κέικ.
3. Το κουλούρι μαζί με τυρί ή/και γαλοπούλα, λαχανικά είναι μια επίσης πολύ καλή επιλογή. Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι ή να το αγοράσετε από το φούρνο, να το κόψετε και να το γεμίσετε.
4. Τα φρούτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό για το κολατσιό του παιδιού. Δώστε του φρούτα που είναι εύκολο να καταναλωθούν, χωρίς πολλά ζουμιά, όπως μήλο ή μπανάνα. Αυτή την εποχή και το σταφύλι είναι μια καλή επιλογή. Είναι προτιμότερο το παιδί να φάει ένα φρούτο από το να πιεί χυμό, καθώς τα φρούτα είναι καλύτερη πηγή φυτικών ινών, ενώ τα σάκχαρα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι τα σάκχαρα στους χυμούς.
Μαζί με τα φρούτα μπορείτε να δώσετε στο παιδί και ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς, ή σπιτικά ποπκορν αρωματισμένα με μπαχαρικά ή κανέλλα.
Μη ξεχνάτε ότι κάποια παιδιά έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Μιλήστε στο παιδί σας και πείτε του να ρωτήσει τους συμμαθητές του για τυχόν αλλεργίες, πριν κεράσουν ή φάνε στην τάξη τους ξηρούς καρπούς.
5. Οι μινι-ομελέτες σε φόρμες για κεκάκια muffin είναι μια χορταστική επιλογή για τα παιδιά, όπου μπορούν να επιλέξουν τα υλικά που θα μπουν στη μινι-ομελέτα (πχ. τυρί & ντομάτα, τυρί & γαλοπούλα, μανιτάρια, κ.α.)
6. Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι εύκολες να γίνουν, και πολύ πιο χορταστικές από τις έτοιμες μπάρες δημητριακών. Ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών για την προετοιμασία τους! Αν είναι εύκολο μπορείτε να συνδυάσετε τη μπάρα δημητριακών με 1 μερίδα γιαούρτι ή γάλα.
7. Μπορείτε να φτιάξετε ντιπ γιαουρτιού ή χούμους και να το συνοδέψτε με κομμένα λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότο και πιπεριές, αρκεί να αρέσει στο παιδί και να μπορεί να τα διατηρήσει σε ψυγείο!
Αγοράστε σακούλες τροφίμων και δοχεία με ωραία χρώματα και σχήματα, ώστε να κάνετε την παρουσίαση του γεύματος ακόμη πιο ελκυστική!
Δώστε το καλό παράδειγμα παίρνοντας και εσείς σνακ από το σπίτι, ενώ μπορείτε να επικοινωνήστε και με άλλους γονείς, ώστε να δίνετε στα παιδιά σνακ από το σπίτι.
Το σνακ στο σχολείο είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα που τρώει ένα παιδί, μετά το πρωινό. Ένα πλήρες σνακ βοηθάει ώστε το παιδί να συμπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στη μέρα, να μην πεινάσει μέχρι το μεσημέρι και να έχει ενέργεια για τα μαθήματα και το παιχνίδι.
Καλή προετοιμασία και καλή απόλαυση!!!
Κοιλιοκάκη: όταν η διατροφή είναι η θεραπεία
H κοιλιοκάκη είναι μια συχνά διαγνωσκόμενη αυτοάνοση νόσος με γενετική προδιάθεση. Η νόσος προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια ομάδα πρωτεϊνών, όταν αυτές βρεθούν στο λεπτό έντερο.
Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν επικρατήσει με το όνομα γλουτένη και βρίσκονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και είναι αυτές που δίνουν ελαστικότητα στη ζύμη. Η ανοσολογική αντίδραση οδηγεί στην ατροφία των εντερικών λαχνών, σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και δυσπεψία.
Αν και παλαιότερα θεωρούνταν νόσος της παιδικής ηλικίας, σήμερα αναγνωρίζεται ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με τις περισσότερες διαγνώσεις να γίνονται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών.
Τα συμπτώματα είναι πολυσυστηματικά και ποικίλα, ενώ μερικοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια, μετεωρισμός, ναυτία και έμετος, κόπωση, απώλεια βάρους, νευρολογικά συμπτώματα, υπογονιμότητα, και κατάθλιψη, ενώ συνδέεται με δυσανεξία στη λακτόζη, οστεοπόρωση λόγω έλλειψης ασβεστίου και αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή/και φυλλικού οξέος, ενώ οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι επίσης ένα από τα πιθανά συμπτώματα της ασθένειας, ενώ πολλές φορές η κοιλιοκάκη συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα και υποθυροειδισμό.
Θεραπεία για την κοιλιοκάκη αποτελεί η δίαιτα χωρίς γλουτένη και πρέπει να ακολουθείται εφ’ όρου ζωής. Τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 2-8 εβδομάδες, όμως ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα μπορεί να τα επαναφέρει.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει τα προϊόντα της σίκαλης, του κριθαριού και του σιταριού, όπως και άλλα τρόφιμα τα οποία περιέχουν ή ενδέχεται να περιέχουν γλουτένη, η οποία έχει πολλές εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων. Ενδεχομένως, κάποιοι ασθενείς είναι ευαίσθητοι και στη βρώμη, οπότε από τη δίαιτα αποκλείεται και η βρώμη, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί ότι ο ασθενής δεν εμφανίζει ευαισθησία. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η ενίσχυση της διατροφής με συμπληρώματα για τη διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων.
Λόγω κινδύνου επιμολύνσεων των τροφίμων χωρίς γλουτένη από μαγειρικά σκεύη, τρόπο μαγειρέματος και παραγωγής, τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τα τρόφιμα και τα συστατικά που αγοράζουν και καταναλώνουν εντός και εκτός σπιτιού. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι ασθενείς να γνωρίζουν καλά τα τρόφιμα που περιέχουν ή είναι πιθανό να έχουν γλουτένη και να ελέγχουν τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν.
Επίσης, για την αποφυγή επιμόλυνσης του φαγητού στο σπίτι από προϊόντα με γλουτένη, είναι θεμιτή η αποθήκευση των προϊόντων χωρίς γλουτένη σε διαφορετικό ντουλάπι/χώρο καθώς και η χρήση διαφορετικών σκευών μαγειρικής, γκριλ και τοστιέρας και τεφλόν κοπής. Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα γεύματα εκτός σπιτιού, όπου ο οικοδεσπότης ή το εστιατόριο είναι καλό να ενημερώνονται και να προσέχουν όσο είναι δυνατό την αποφυγή επαφής των τροφίμων με και χωρίς γλουτένη.
Το να ακολουθεί κανείς μια δίαιτα που αποκλείει αυστηρά πολλά κοινά τρόφιμα δεν είναι πάντα εύκολο. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα χωρίς γλουτένη που είναι εύγεστα και συμβάλλουν στη ποικιλία τροφίμων που μπορούν τα άτομα με κοιλιοκάκη να καταναλώσουν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ένας στους 100 πάσχει από κοιλιοκάκη. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε και εσείς ένας από αυτούς, επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Δεν προτείνεται σε άτομα που νιώθουν ότι πάσχουν από τη νόσο να ξεκινήσουν από μόνοι τους τη δίαιτα, καθώς οι εξετάσεις τους μπορεί να είναι λανθασμένα αρνητικές, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Διπλή μπάρα με φυστικοβούτυρο & κακάο
Γιατί να επιλέξετε μεταξύ μπάρας με σοκολάτα και χωρίς, ενώ μπορείτε να τις συνδυάσετε;
Αυτή η διπλή μπάρα φτιάχνεται με λίγα υλικά, είναι νοστιμότατη, ενω η συνταγή μπορεί να χωρίστεί στα 2 και να φτιάξετε 2 διαφορετικών ειδών μπάρες!
Τι θα χρειαστείτε για 10 μπάρες:
Στρώση σοκολάτας
- 1/2 φλ. αμύγδαλα (60 γρ)
- 1/4 φλ. φυστίκια (40 γρ)
- 1/2 φλ. χουρμάδες (100 γρ)
- 30 γρ κομματάκια σοκολάτας (προεραιτικά)
- 2 κ.σ. κακάο
Στρώση φυστικοβούτυρου
- 1/4 φλ. χουρμάδες (50 γρ)
- 1/4 φλ. αμύγδαλα (30 γρ)
- 1/4 φλ. φυστίκια (40 γρ)
- 1/4 φλ. φυστικοβούτυρο (60-70 γρ)
- 2 κ.σ. βρώμη
Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του διαιτολoγικού γραφείου εδώ.
Εκτέλεση:
- Βάλτε στο μπλεντερ τους χουρμάδες της 1ης στρώσης μεχρι να γίνουν παστα & αφήστε τους στην άκρη.
- Βάλτε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και αναμίξτε μεχρι να μεινουν πολύ μικρά κομμάτια.
- Προσθέστε τους χουρμάδες και αναμείξτε.
- Τοποθετείστε το μίγμα σε ένα ταψάκι και βάλτε το στην κατάψυξη.
- Επαναλάβετε την διαδικασία για την άλλη στρώση.
- Τοποθετείτε το μίγμα πάνω από την 1η στρώση.
- Αφήστε τις μπάρες στην κατάψυξη για μιση ώρα & μετά κόψτε σε κομμάτια!
Καλή απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 14-19 Αυγούστου 2017
1. Αν σας αρέσει το παγωτό και το ροζέ κρασί, τότε πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή από το The Kitchn! Αν και δροσιστικό, επειδή περιέχει αλκοόλ, το οποίο μας αφυδατώνει, καλό είναι να το συνοδεύσετε με νερό! http://www.mantzorou.gr/el/blog/pagoto-me-roze-krasi
2. Egg hacks για όλη την εβδομάδα! Πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο εύκολο το μαγείρεμα και καθάρισμα των αυγών; https://www.youtube.com/watch?v=4ob2wdW89os
3. "If you enjoy casseroles that taste like shampoo, by all means carry on." / "Αν σας αρέσει το φαγητό σας να έχει τη γεύση σαμπουάν, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας"
-Από το βιβλίο του Anthony Warner ( Angry Chef ) αναφερόμενος στη χρήση του λαδιού καρύδας στη μαγειρική.
Το λάδι αυτό είναι στη μόδα και διαφημίζεται ως "υγιεινό". Όμως, τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Διαβάστε το άρθρο μου εδώ: Λάδι καρύδας: τι ισχύει τελικά; http://www.mantzorou.gr/…/blog/ladi-karydas-ti-ishyei-telika