Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases

2018-08-08Επιστημονικές δημοσιεύσεις
Κρασί και υγεία

Eleni Pavlidou, Maria Mantzorou, Aristeidis Fasoulas, Christina Tryfonos, Dimitris Petridis and Constantinos Giaginis (2018) Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases. Diseases 2018, 6(3), 73; https://doi.org/10.3390/diseases6030073

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, στην υγεία. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να συνοψίσει κριτικά τις πιο πρόσφατες μελέτες που διερευνούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μέτριας πρόσληψης κρασιού στην ανθρώπινη υγεία. Η βάση δεδομένων PubMed ερευνήθηκε εκτενώς για τον εντοπισμό δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από το 2013 έως το 2018 που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και της υγείας.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τον πολύτιμο ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κρασιού, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τη γνωστική έκπτωση, την κατάθλιψη και τον καρκίνο. Στο μεταξύ, πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν επίσης τον ευεργετικό ρόλο του κόκκινου κρασιού κατά του οξειδωτικού στρες και υπέρ των επιθυμητών βακτηρίων του παχέος εντέρου.

Ο ευεργετικός ρόλος του κόκκινου κρασιού έχει αποδοθεί στις φυτοχημικές του ενώσεις, όπως τονίστηκε από κλινικές δοκιμές, όπου η επίδραση του κόκκινου κρασιού συγκρίθηκε με το λευκό κρασί, το μη αλκοολούχο κρασί, άλλα αλκοολούχα ποτά και το νερό.

Η μέτρια πρόσληψη κρασιού, με 1-2 ποτήρια την ημέρα ως μέρος του τρόπου ζωής της Μεσογειακής Διατροφής, έχει συσχετιστεί θετικά με την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας, την πρόληψη και την πρόγνωση ασθενειών.

Το νέο επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε ύστερα από πρόσκληση στο επιστημονικό περιοδικό Diseases, και είναι ελεύθερο  να το διαβάσουν όλοι. Θα βρείτε το άρθρο εδώ.

To copyright ανήκει στους συγγραφείς.