Λειτουργία του διαιτολογικού γραφείου από 27/4/2020
Επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινότητα, και το διαιτολογικό γραφείο θα επαναλειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα 27/4/2020.
Φυσικά, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, όπως άλλωστε και πριν.
Κάθε συνεδρία είναι ατομική & κατόπιν ραντεβού. Παρακαλείστε να τηρείτε αυστηρά την ώρα του ραντεβού σας προς αποφυγή συνωστισμού!
Κλείστε εγκαίρως το ραντεβού σας στο 2251103358, με email στο info@mantzorou.gr & με προσωπικό μήνυμα στο facebook & στο instagram.
Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases
Eleni Pavlidou, Maria Mantzorou, Aristeidis Fasoulas, Christina Tryfonos, Dimitris Petridis and Constantinos Giaginis (2018) Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases. Diseases 2018, 6(3), 73; https://doi.org/10.3390/diseases6030073
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, στην υγεία. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να συνοψίσει κριτικά τις πιο πρόσφατες μελέτες που διερευνούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μέτριας πρόσληψης κρασιού στην ανθρώπινη υγεία. Η βάση δεδομένων PubMed ερευνήθηκε εκτενώς για τον εντοπισμό δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από το 2013 έως το 2018 που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και της υγείας.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τον πολύτιμο ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κρασιού, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τη γνωστική έκπτωση, την κατάθλιψη και τον καρκίνο. Στο μεταξύ, πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν επίσης τον ευεργετικό ρόλο του κόκκινου κρασιού κατά του οξειδωτικού στρες και υπέρ των επιθυμητών βακτηρίων του παχέος εντέρου.
Ο ευεργετικός ρόλος του κόκκινου κρασιού έχει αποδοθεί στις φυτοχημικές του ενώσεις, όπως τονίστηκε από κλινικές δοκιμές, όπου η επίδραση του κόκκινου κρασιού συγκρίθηκε με το λευκό κρασί, το μη αλκοολούχο κρασί, άλλα αλκοολούχα ποτά και το νερό.
Η μέτρια πρόσληψη κρασιού, με 1-2 ποτήρια την ημέρα ως μέρος του τρόπου ζωής της Μεσογειακής Διατροφής, έχει συσχετιστεί θετικά με την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας, την πρόληψη και την πρόγνωση ασθενειών.
Το νέο επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε ύστερα από πρόσκληση στο επιστημονικό περιοδικό Diseases, και είναι ελεύθερο να το διαβάσουν όλοι. Θα βρείτε το άρθρο εδώ.
To copyright ανήκει στους συγγραφείς.
Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις;
Το ρητό «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» είναι γνωστό σε όλους μας. Η πεποίθηση αυτή συναντάται συχνά και στη διατροφή, δηλαδή ότι η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή είναι και πιο ακριβή και ότι τα πιο ακριβά τρόφιμα είναι και πιο υγιεινά. Μια σειρά πειραμάτων μάλιστα ανέδειξε ακριβώς αυτό.
Μια ομάδα ερευνητών διεξήγε πέντε πειράματα σε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τρόφιμα βασισμένοι στην πεποίθηση ότι τα πιο ακριβά προϊόντα είναι και πιο υγιεινά, και η τιμή των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει και το πόσο σημαντικές θεωρούνται κάποιες καταστάσεις υγείας ή ασθένειες.
Πιο αναλυτικά, σε ένα από τα πειράματα στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα τρόφιμο και τους ζητήθηκε να το κοστολογήσουν. Στη μια υπο-ομάδα είπανε ότι το τρόφιμο είναι υγιεινό και στην άλλη ότι δεν είναι τόσο υγιεινό. Πιο ακριβά κοστολόγησε το προϊόν η υπο-ομάδα που της αναφέρθηκε ότι το προϊόν είναι υγιεινό. Παρομοίως, σε άλλο πείραμα θεωρήθηκε πιο υγιεινό το κράκερ που είχε υψηλότερη τιμή, σε σχέση με άλλο πανομοιότυπο κράκερ που παρουσιάστηκε.
Σε άλλο πείραμα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν το πιο υγιεινό γεύμα για τους συνεργάτες τους, ανάμεσα σε δύο παρόμοια σάντουιτς, των οποίων τα υλικά μπορούσαν να διαβάσουν. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν το πιο ακριβό σάντουιτς ως το πιο υγιεινό.
Στο επόμενο πείραμα στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να επιλέξουν μείγμα ξηρών καρπών, ανάμεσα σε τέσσερα προϊόντα εκ των οποίων το ένα ονομαζόταν «perfect vision mix» (μείγμα για τέλεια όραση). Για κάποιους από τους συμμετέχοντες το μείγμα προωθήθηκε ως υψηλό σε βιταμίνη Α για καλύτερη υγεία ματιών, ενώ για άλλους ως υψηλό σε DHA (ω-3 λιπαρό οξύ) για καλύτερη υγεία ματιών. Αν και τα δυο συστατικά είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών, η βιταμίνη Α είναι πιο γνωστή. Για μερικούς από τους συμμετέχοντες το μείγμα είχε μέτρια τιμή και για άλλους την υψηλότερη. Όταν ερωτήθηκαν για το τι πιστεύουν για το συστατικό που προωθούνταν, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι η βιταμίνη Α είναι ευεργετική για την υγεία, ανεξαρτήτως τιμής του προϊόντος. Στην περίπτωση που το DHA προωθήθηκε, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι ήταν πιο ευεργετικό για την υγεία όταν το προϊόν είχε υψηλότερη τιμή! Επιπλέον, στο τελευταίο πείραμα όταν οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι η κατανάλωση DHA προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το προϊόν είχε υψηλότερη τιμή, τότε οι συμμετέχοντες θεώρησαν τη νόσο αυτή ως κοινό πρόβλημα υγείας.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, ειδικά λόγω της αύξησης της ενασχόλησης με τη διατροφή και την προώθηση των ακριβών «superfoods» («υπερτροφών») που έχουν πλέον μόνιμη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Πολλά είναι τα παραδείγματα τροφών που πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλα παρόμοιά τους, με δικαιολογία το ότι είναι υπερτροφές, ένας όρος του μάρκετινγκ και όχι της επιστήμης. Αν αναλογιστούμε τις διαφορές των σπόρων chia και του λιναρόσπορου όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, ο λιναρόσπορος έχει λίγο υψηλότερη περιεκτικότητα, όμως οι σπόροι chia είναι πολύ πιο ακριβοί με τιμή 4,82 ευρώ/ 100 γρ., σε αντίθεση με το λιναρόσπορο με τιμή 1,24 ευρώ /100 γρ.! Άλλο ένα παράδειγμα είναι η απλή κρυσταλλική ζάχαρη που τη βρίσκουμε λιγότερο από 1 ευρώ ανά κιλό, σε σχέση με τη ζάχαρη καρύδας που πωλείται για 30 ευρώ το κιλό, ενώ πρόκειται για δυο πηγές σακχάρων, χωρίς σημαντικές διαφορές! Δηλαδή όποια ζάχαρη και να επιλέξουμε είναι το ίδιο!
Η τιμή πολλές φορές είναι αυξημένη σε κάποια προϊόντα επειδή παράγονται σε χώρες εκτός Ε.Ε. (πχ. εξωτικά φρούτα) ή είναι πιο ακριβή η παραγωγή τους σε σχέση με άλλα προϊόντα (πχ. τρόφιμα χωρίς γλουτένη, βιολογικά τρόφιμα), ενώ η υψηλή τιμή χρησιμοποιείται και ως μάρκετινγκ, καθώς όπως έδειξαν τα παραπάνω πειράματα, θεωρούμε πιο υγιεινό το πιο ακριβό τρόφιμο!
Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι ακριβή! Ένα σακουλάκι φακές είναι πιο φτηνά από μία πίτα σουβλάκι, και τρώει μια οικογένεια! Εάν στο σούπερ μάρκετ κάνουμε πραγματικά πιο υγιεινές επιλογές, με γνώμονα την προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, τη διατροφική ετικέτα του προϊόντος, και όχι την τιμή του, θα δούμε ότι μπορούμε να τρώμε υγιεινά, χωρίς να ξοδεύουμε πολλά!
Φυσικά, το να γνωρίζουμε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, και να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση, τις παγίδες των ανορθόδοξων διαιτών, και των μύθων γύρω από τη διατροφή, είναι πολύ σημαντικά εργαλεία!
Courgette & carrot loaf
Courgette & carrot loaf
Ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών στη μέρα μας είναι τα προσθέσουμε σε συνταγές, όπως αυτή εδω, όπου στο κέικ έχουμε προσθέσει καρότο και κολοκύθι!
Για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες έχουμε χρησιμιποιήσει αλεύρι ολικής άλεσης!
Υλικά:
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο και στραγγισμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 αυγά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ μέλι
- 100 ml γάλα ή φυτικό ρόφημα
- 250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 κγ αλάτι
- 1 κγ baking powder
- 1/2 κγ σόδα
- κανέλα
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση:
1. Τρίψτε το κολοκυθάκι και με μια πετσέτα στραγγίξτε τα υγρά. Τρίψτε το καρότο και αναμείξτε με το κολοκυθάκι.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το μέλι & το λαδι και το γάλα
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και τη βανίλια
4. Αναμείξτε καλά τα στερεά και υγρά υλικά και προσθέστε τα λαχανικά.
5. Ψήστε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Καλη απόλαυση!