Ας μιλήσουμε για τη νέα δίαιτα της Beyonce

2019-07-29Άρθρα

Πριν λίγες μέρες η Beyonce ανέβασε ένα βίντεο, τστο οποίο προωθούσε την δίαιτα ενός εργοφυσιολόγου, και την οποία ακολούθησε μετά τη γέννηση των διδυμων παιδιών της, ώστε να χάσει γρήγορα βάρος, ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στο φεστιβάλ Coachella. 

Στο βίντεο, η τραγουδίστρια ανεβαίνει στη ζυγαριά και δεν είναι ευχαριστημένη με το βάρος της, ενώ στη συνέχεια ο εργοφυσιολόγος που εμπνέυστηκε τη δίαιτα κινητοποιεί τα άτομα να την ακολουθήσουν.

Ας πάρουμε το βίντεο από την αρχή…

Η Beyonce αναφέρει ότι το υψηλό (για εκείνη) βάρος είναι “ο χειρότερος εφιάλτης μιας γυναίκας”.

Προφανώς η Beyonce δεν έχει προβλήματα στη ζωή της!

Είναι λογικό μετά από τοκετό το σώμα της γυναικας να ζυγίζει περισσότερα κιλά και να έχει διαφορετική σωματοδομή, καθώς περνάνε μήνες για να επανέλθει. Το γεγονός ότι μια γυναίκα με την δυνατότητα να προβάλλει σε όλον τον κόσμο ένα υγιές πρότυπο και έναν υγιή τρόπο ζωής, προτιμά να προβάλει την ανάγκη της να χάσει άμεσα βάρος για μια εμφάνιση και ουσιαστικά να προτρέψει και άλλες γυναίκες, όλων των ηλικιακών ομάδων να χάσουν γρήγορα βάρος, ακολουθώντας τις οδηγίες μη ειδικού μου κάνει τρομερή εντύπωση. Μάλιστα, το βίντεο έρχεται σε αντίθεση με το “ντοκυμαντέρ” που γυρίστηκε για την προετοιμασία αυτή, όπου η Beyonce τρώγοντας ένα μήλο, αναφέρει ολόκληρη λίστα με τα τρόφιμα που απαγορεύονται, και παραπονιέται πώς πεινάει, και όλα αυτά καθώς προπονείται και ετοιμάζεται σκληρά για τη συναυλία της. Μάλλον το ξέχασαν αυτό, καθώς προωθούσαν τις θετικές επιδράσεις του προγράμματος στη διάθεση και την ενέργεια!

Αν και στο βίντεο είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφήμιση του προγράμματος διατροφής που ακολούθησε η Beyonce, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ οι ισχυρισμοί που γίνονται αν και εν μέρει ισχύουν, δεν αναφέρεται υπό ποιές προυποθέσεις αυτή η διατροφή θα βοηθήσει πραγματικά την υγεία ενός ατόμου. Η διατροφή που συστηνεται στο βίντεο είναι μια αυστηρή vegan διατροφή, η οποία για να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καταρτισμένη από διαιτολόγο-διατροφολόγο και το άτομο να λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής. 

Μάλιστα, καθώς οι φαν της Beyonce ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι εμφανές ότι προωθούνται μη υγιή πρότυπα διατροφής και εικόνας σώματος, που επηρεάζουν ιδιαίτερα άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία αποτελούν και ομάδα υψηλού κινδύνου για διατροφικές διαταραχές.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω την τραγουδίστρια Rihanna που προβάλλει μια πιο υγιή και ανθρώπινη εικόνα του γυναικείου σώματος, μέσω των μανεκέν που προβάλλουν τα ρούχα της, προωθώντας την αποδοχή του σώματός μας, όπως ακριβώς είναι, και όχι όπως το δείχνουν οι παραλλαγμένες φωτογραφίες των περιοδικών.

Παράλληλα, ανάμεσα στα λεγόμενα του εμπνευστή της δίαιτας αυτής είναι ότι η διατροφή αυτή θα βοηθήσει τα άτομα να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, υπονοώντας ότι η διατροφή μπορεί να μας κάνει καλύτερους! Ο ισχυρισμός αυτός, πέρα από το γεγονός ότι είναι αβάσιμος, είναι απαράδεκτος. Η διατροφή που ακολουθούμε, όπως και το βάρος που ζυγίζουμε δεν έχουν σχέση με την ιδιοσυγκρασία και την αξία μας. 

Δηλαδή, αν η Beyonce είχε υψηλότερο σωματικό βάρος στην εμφάνισή της θα έχανε τη φωνή της;

Δεν θα μπορούσε να χορέψει;

Αν ακολουθούσε τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία είναι μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή με οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία, δεν θα έχει καλή διάθεση, και δεν θα είναι υγιέστατη, αφού προσφέρει στο σώμα της τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται;

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι μια διάσημη τραγουδίστρια, η οποία μπορεί να προσλάβει τον καλύτερο διαιτολόγο-διατροφολόγο του σύμπαντος, ακολουθεί το αυστηρό πρόγραμμα ενός ειδικού για 44 ημέρες, και συστήνει στους ακολούθους της να το ακολουθήσουν και οι ίδιοι.

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, θα πρέπει να σταματήσει το κοινό να εμπιστεύεται τις διατροφικές και ιατρικές επιλογές των διασήμων, ενώ αν κάποιος θέλει να δει πραγματική διαφορά στην υγεία, τη διατροφη και το σώμα του θα πρέπει αργά και σταθερά να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του και να μην καταφύγει σε γρήγορες “λύσεις”!