Nutritional status is associated with the degree of cognitive impairment and depressive symptoms in a Greek elderly population

2018-06-19Επιστημονικές δημοσιεύσεις
Κατάσταση Θρέψης και γνωστική λειτουργία σε Έλληνες ηλικιωμένους

Mantzorou Maria, Vadikolias Konstantinos, Pavlidou Eleni, Serdari Aspasia, Vasios Georgios, Tryfonos Christina & Giaginis Constantinos (2018) Nutritional status is associated with the degree of cognitive impairment and depressive symptoms in a Greek elderly population, Nutritional Neuroscience, DOI: 10.1080/1028415X.2018.1486940

 

Η γνωστική δυσλειτουργία και η υποθρεψία αποτελούν δύο σημαντικά προβλήματα δημόσια υγείας στους ηλικιωμένους, τα οποία συνδέονται με την ψυχική τους υγεία.

Αυτή η μελέτη έχει ως στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης μιας ομάδας ομάδας ηλικιωμένων στην Ελλάδα και τη σχέση της με τον βαθμό της γνωστικής πτώσης, τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις και την ψυχική τους κατάσταση.

Συμμετείχαν συνολικά 2092 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες από επτά ελληνικές πόλεις. Τα ερωτηματολόγια Mini Nutritional Assessment (MNA), Mini Mental State Examination (MMSE) και Geriatric Depression Scale (GDS) χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κατάστασης θρέψης στις γνωστικές λειτουργίες και την ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Από τους ηλικιωμένους, το 35,0% βρισκόταν σε κίνδυνο για υποθρεψία, και το 11,3% ήταν υποσιτισμένοι, ενώ το 34,4% των συμμετεχόντων είχε διαταραγμένη γνωστική λειτουργία και το 32,3% παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης. Η υποθρεψία παρατηρήθηκε πιο συχνά σε συμμετέχοντες με διαταραγμένη γνωστική λειτουργία και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάσταση θρέψης συσχετίστηκε ανεξάρτητα με τη γνωστική και ψυχολογική κατάσταση.

Καταγράφηκε υψηλό ποσοστό διαταραγμένης κατάστασης θρέψης στον εξεταζόμενο πληθυσμό, η οποία συσχετίστηκε άμεσα με τη γνωστική πτώση και την κατάθλιψη. Διαγνωστικά εργαλεία όπως το MNA, το MMSE και το GDS συνιστώνται να εφαρμόζονται στην καθημερινή κλινική πρακτική στους ηλικιωμένους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.