Pasta frolla "Πάστα Φλώρα" με λάδι & μαρμελάδα φράουλα με chia seeds

2021-11-30Συνταγές
Pasta frolla ή ελληνιστί Πάστα Φλώρα σε μια πιο θρεπτική εκδοχή

Pasta frolla ή ελληνιστί Πάστα Φλώρα σε μια πιο θρεπτική εκδοχή

Ένα από τα πιο κλασσικά γλυκίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο​ η pasta frolla, που στην Ελλάδα για κάποιο λόγο ονομάζουμε πάστα φλώρα, είναι η ιδανική συνταγή για να χρησιμοποιήσουμε την μαρμελάδα που έχει ξεμείνει!

Η κλασσική συνταγή του γλυκού αυτού περιέχει βούτυρο, όμως για να γίνει πιο θρεπτική μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ προσθέτωντας σπόρους chia στη μαρμελάδα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη), αυξάνουμε την περιεκτικότητα του γλυκού σε ω-3 λιπαρά και σε φυτικές ίνες.

 

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

  • 210 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 70 γρ αλεύρι αμυγδάλου ή σιμιγδάλι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 βανίλίνη
  • 1 αυγό + 1 κρόκο για τη ζύμη
  • 1 ασπράδι για να αλείψουμε τη ζύμη στο τέλος

Για τη μαρμελάδα:

  • 400 γρ. μαρμελάδα
  • 1 κ.σ. chia seeds

 

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αυγό και τον κρόκο, τη βανίλια και το ελαιόλαδο.

2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το αλεύρι αμυγδάλου (ή το σιμιγδάλι) και ανακατεύουμε καλά.

3. Αφήνουμε τη ζύμη να δέσει μιση ώρα στο ψυγείο.

4. Παίνουμε 100-120γρ από το ζυμάρι και το υπόλοιπο το απλώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι.

5. Στη μέση απλώνουμε τη μαρμελάδα (αφού έχουμε ανακατέψει μέσα τους σπόρους chia) και από πάνω με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε σχέδια της επιλογής μας (εδώ έφτιαξα δίσκους σε διάφορα μεγέθη)

6. Απλώνουμε το ασπράδι αυγού πάνω από τη ζύμη.

7. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου.

 

Καλή απόλαυση!