Το σώμα σου είναι το λιγότερο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό σου!
Το σώμα μας είναι το σπίτι μας σε αυτό τον κόσμο, και είναι δουλειά μας να το φροντίσουμε, να το θρέψουμε & να το προστατευσουμε!
Χάρη στις λειτουργίες του μπορουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στο να γινουμε εμείς και η κοινωνία στην οποια ζουμε καλύτεροι.
Το σώμα μας είναι μοναδικό και φτιαγμένο να επιβιώνει ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.
Η εξωτερική του εμφάνιση, η εξωτερική μας εμφάνιση όμως δεν είναι το πιο ενδιαφέρον πραγμα επάνω μας!
Ο χαρακτήρας μας, οι γνώσεις μας, το πώς κάνουμε τους άλλους να νιώθουν γυρω μας είναι πολυ πιο σημαντικά, αλλά και πιο ενδιαφέροντα από το πώς φαινόμαστε!
Και αν θέλω να αλλάξω το σώμα μου;
Κάντο με αγαπη, ως φροντίδα για το σώμα, με σεβασμό στη μοναδικότητα του, και όχι ως τιμωρία!
Τραγανά ψητά ρεβύθια
Τραγανά ψητά ρεβύθια, ιδανικά για σνακ και σαλάτες!
Κλασσικά τα ρεβύθια τα τρώμε ως κύριο γεύμα. Μπορούμε όμως να τα ψήσουμε και να τα απολάυσουμε και ως ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ή να τα βάλουμε σε σαλάτες.
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 φλ. βρασμένα ρεβύθια
- 2 κ.σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά της επιλογής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείστε αγαπημένα μπαχαρικά ή συνδυασμούς όπως κανέλλα, pumpkin spice, κάρρυ και τζίντζερ, τσίλι, και ο,τι άλλο μίγμα ή μπαχαρικό σας αρέσει!
Εκτέλεση:
- Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα νερόβρστα ρεβύθια με μια πετσέτα.
- Τα αφήνουμε να κρυώνουν λίγο πάνω στην πετσέτα, ενώ αφαιρούμε τη φλούδα τους.
- Τοποθετούμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά της επιλογής μας και ανακετεύουμε.
- Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω τα ρεβύθια.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα ή στους 220 βαθμούς για 30-40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά. Μπορείτε κάθε 10 λεπτά να ανακινείτε το ταψί (και να "γυρίσουν" τα ρεβύθια) για να ψηθούν ομοιόμορφα τα ρεβύθια.
- Δοκιμάστε και προσθέστε αν θέλετε επιπλέον μπαχαρικά!
- Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.
- Καλή απόλαυση!
Πάρτε ιδέες για ψητά ρεβύθια με διάφορα μπαχαρικά από εδώ.
Πώς θα διαχειριστώ τη συναισθηματική πείνα;
Μένουμε σπιτι & έχουμε αυξημένη όρεξη για φαγητό!
Η όρεξη για φαγητό και η πείνα είναι δυο διαφορετικές έννοιες γύρω από τη σίτιση, τις οποίες όμως πολλές φορές συγχέουμε.
Η πείνα είναι φυσιολογικότατος μηχανισμός του σώματος που ελέγχεται από ορμόνες και μας ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο γεύμα/σνακ μας! Η όρεξη για φαγητό είναι η επιθυμία για τροφή, και συχνά έρχεται μετά από σκέψη για τροφή, όταν δούμε ή μυρίσουμε φαγητό, ενώ επηρεάζεται και από τα συναισθήματά μας.
Όταν πεινάμε, θα φάμε το τρόφιμο που έχουμε διαθέσιμο, ενώ όταν έχουμε λιγούρα θέλουμε κάτι συγκεκριμένο.
Κλείστε το δια ζώσης ή εξ' αποστάσεως ραντεβού σας εδώ!
Συνήθως πεινάμε ανά 3 ώρες, και η βιολογική πείνα αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φάμε, ενώ η συναισθηματική πέινα έρχεται ξαφνικά, είναι έντονη, αλλά διαρκεί 10 λεπτά. Συνεπώς, για τη λιγούρα μπορούμε να απασχοληθούμε για λίγο με μια δραστηριότητα εκτός κουζίνας (πχ. τακτοποίηση, τηλέφωνο σε φίλη)!
Πολλες φορές “τρώμε τα συναισθήματά μας”. Αυτό όμως δεν μας βοηθά να αντιληφθούμε τα συναισθήματα και να βρούμε πραγματικές λύσεις σε αυτό που μας απασχολεί.
Όταν, λοιπόν, ψάχνουμε να φάμε κάτι ενώ δεν πεινάμε, μπορούμε να αναρωτηθούμε τα παρακάτω:
- Πεινάω (βιολογική πείνα);
- Τι νιώθω;
- Τι χρειάζομαι;
Γνωρίζετε από τι αποτελείται το σώμα σας; Διαβάστε για την ανάλυση σύστασης σώματος εδώ!
Μιας που #menoumespiti, το σύνηθες πρόβλημα είναι οτι δεν έχουμε τι να κάνουμε και βαριόμαστε. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα, με καθημερινό πρόγραμμα, για να έχουμε γεμάτη μέρα, και να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε.
Για να μην μείνετε πίσω στους διατροφικούς σας στόχους, κλείστε το εξ’ αποστάσεως ραντεβού σας στο 2251103358, μέσω facebook & instagram, και στο email info@mantzorou.gr
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 11-15 Ιουνίου 2018
1. Φτιάξτε σε 5 λεπτά το αγαπημένο μου σπιτικό παγωτό σορμπέ με κόκκινα βατόμουρα και μπανάνα!
2. Τι μας δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες σχετικά με την ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία μας;
3.Μήπως τρώμε πολλή πρωτεΐνη;
Ο εξαιρετικός καθηγητής μου από το King's College London, Tom Sanders ανάφερεται στο άρθρο που θα βρείτε εδώ στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης.
Μιλά για το μύθο της αυξημένης πρόσληψης πρωτεΐνης και την αύξηση της μυικής μάζας, όπου αναφέρει ότι η άσκηση και τα οι ασκήσεις με βάρη είναι που βοηθούν στην αύξηση της μυικής μάζας, και όχι η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από τη διατροφή!
Επίσης, αναφέρει οτι άτομα που ακολουθούν διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, δεν καταναλώνουν επαρκής ποσότητες άλλων θρεπτικών τροφίμων, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, καθώς και χρόνιων νόσων.
Παράλληλα, μας ενημερώνει για την έρευνα σχετικά με την αρνητική επίδραση της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος στο μικροβίωμα του εντέρου μας.