Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 29 Ιανουαρίου- 2 Φεβρουαρίου 2018
1. "Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις!" Άλλωστε αν θυμάμαι καλά μας το λένε από το Δημοτικό!
Και αυτή η φράση, δυστυχώς, ισχύει και στον κλάδο της διαιτολογίας-διατροφής, όπου πολλοί ψευδο-διαιτολόγοι λειτουργούν παράνομα, ακόμη και με δικά τους γραφεία!
Εμπιστευτείτε τους ειδικούς και μην ντραπείτε να ζητήστε να δείτε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός τους! Ο διαιτολόγος σας θα χαρεί να σας δείξει την άδειά του! Κουράστηκε γι' αυτή, άλλωστε!!!
Δείτε τι σχολίασε ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος πάνω στο θέμα εδώ.
2. Αντί να αγοράσετε μαγιονέζα φτιάξτε τη μόνοι σας στο σπίτι με απλά υλικά, εντός λίγων λεπτών!!! Δείτε τη συνταγή εδώ.
3. New Year Resolutions: Πέρασε ο 1ος μήνας το 2018. Καταφέρατε να κρατήσετε τα New Year Resolutions σας;
Κάθε νέο έτος θέτουμε στόχους και ένας από αυτούς είναι η απώλεια βάρους!
Πόσες φορές όμως καταφέραμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο;
Γιατί φέτος να μην κάνουμε μια αλλαγή; Αντί να επικεντρωθούμε στο βάρος, ας επικεντρωθούμε στις διατροφικές μας συνήθειες και την άσκηση.
Για παράδειγμα, ας βάλουμε στόχο:
- την κατανάλωση 1 επιπλέον μερίδας φρούτου την ημέρα
- την κατανάλωση 1 ακόμη ποτηριού νερου την ημέρα
- την κατανάλωση λαχανικών στο μεσημεριανό (και το βραδινό) μας σε καθημερινή βάση
- την ενασχόληση με τη μαγειρική στο σπίτι, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση έτοιμου, γρήγορου φαγητού
- το παρκάρισμα του αυτοκινήτου 5-10 λεπτά πιο μακριά από τη δουλειά μας
4. Μια χορτοφαγική δίαιτα είναι υγιεινή; Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι υγιεινή, ούτε ότι δεν είναι! Ποικίλει με το άτομο και το πώς τρώει!
Δηλαδή, μπορεί να κάποιος να ακολουθεί μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή, με ποικιλία τροφίμων, και σωστούς συνδυασμούς για κατανάλωση όλων των απαραίτητων αμινοξέων, και να παίρνει και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής (κυρίως βιταμίνη B12).
Κάποιος άλλος μπορεί να ακολουθεί μια διατροφή με σκέτη σαλάτα, τηγανητές πατάτες, τσιπς και σοκολάτες που ανήκουν στα χορτοφαγικά τρόφιμα, χωρίς να προσφέρουν όμως ποικιλία θρεπτικών συστατικών!
Επομένως, όπως και για οποιοδήποτε άλλο τρόπο διατροφής παίζει ρόλο η σύνθεση της διατροφής και όχι απλά το όνομα που της δίνουμε!
Διαβάστε το άρθρο μου για τη χορτοφαγία εδώ.
5. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, θα λατρέψετε αυτή τη μανιταρόσουπα!!!!
Blondies με μπανάνα, κανέλα και φυστικοβούτυρο
Όταν έχεις μια πολυ ώριμη μπανάνα, την κανεις γλύκισμα! Οι μπανάνες στη ζαχαροπλαστική μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο, ενώ με τη χρήση ώριμων φρούτων σε συνταγές μειώνουμε και τη σπατάλη τροφίμων και να κάνουμε τη διατροφή μας πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Για 9 κομμάτια θα χρειαστείτε:
- 1 ώριμη μπανάνα λιωμένη με πιρούνι
- 1/3 φλ φυστικοβούτυρο
- 1/4 φλ μέλι ή άλλο σιρόπι
- 1/3 φλ ρόφημα αμυγδάλου ή γάλα
- 1 1/2 φλ αλεύρι βρώμης (βρώμη στο μπλέντερ)
- 1/4 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
2. Σε ένα μπολ αναμείξτε τη μπανάνα, το ρόφημα αμυγδάλου, το μέλι και το φυστικοβούτυρο.
3. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά
4. Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους τετράγωνο πυρέξ και ψήστε για 15 λεπτά.
Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το ωμό μίγμα με λίγη ζάχαρη & κανέλα.
Καλη απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 23-27 Οκτώβρη 2017
1. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, ενώ το 2012 αποτελούσε τον δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνο που διαγνώστηκε, αποτελώντας το 11,9% των διαγνώσεων καρκίνου.
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πληθώρας τύπων καρκίνου. Έτσι, και στον καρκίνο του μαστού η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος.
2. Όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού σκεφτόμαστε ότι αφορά τις γυναίκες.
Σίγουρα, ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση, καθώς είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Όμως και οι άντρες μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού!!!
3. Έχετε μια κολοκύθα; Φτιάξτε κολοκυθόσουπα!
Με λίγα υλικά, φτιάχνεται γρήγορα και είναι μια απολαυστικότατη φθινοπωρινή επιλογή για μεσημεριανό και βραδινό!
4. Ποιά η άποψη του παιδοψυχολόγου για τα παιδιά που είναι "δύσκολα" στο φαγητό; Διαβάστε την απάντηση εδώ!
5.Το χειμώνα ξεχνάμε κάπως τα υγρά! Αν όμως διψάμε, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί!
Κουλούρι ολικής άλεσης με βρώμη και λιναρόσπορο
Το κουλούρι αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά ελληνικά πρωινά γεύματα & μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα σπίτι!
Τι θα χρειαστείτε:
- 400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 γρ βρώμη
- 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 50 γρ αλεσμένο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ταχίνι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 - 1 1/4 φλ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ανακατέψτε σε ενα μπωλ το αλεύρι, τη βρώμη, το λιναρόσπορο το αλάτι, τη μαγιά & τη ζάχαρη
- Ανακατέψτε το ταχίνι & το λάδι και ρίξτε το μαζί με το νερό στο μίγμα των στερεών υλικών
- Ζυμώστε καλά μέχρι να γίνει σφιχτό το μίγμα της ζύμης
- Χωρίστε τη ζύμη σε 6-7 κομμάτια, σε σχήμα κορδονιού & τυλίξτε σαν κουλούρια
- Βουτήξτε τα σε νερό και στη συνέχεια μέσα σε βρώμη ή/και σουσάμι
- Αφήστε τα κουλούρια σε ένα ταψί με λαδόκολα για 20 λεπτά να φουσκώσουν
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά