Τα διατροφικά νέα των εβδομάδων 30 Απριλίου-5 Μαΐου 2018
1. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με προγράμματα απώλειας βάρους, άλλα επιστημονικώς τεκμηριωμένα, και άλλα όχι.
Πολλές φορές ακούμε τη φράση “Δεν μπορώ να μπω σε πρόγραμμα” ή “Δεν μπορώ να τηρήσω μια δίαιτα”.
2. Το καλοκαίρι έρχεται παρέα με τις διάφορες δίαιτες αδυνατίσματος!
Πώς θα ξεχωρίσετε μια παράδοξη δίαιτα;
3. Δοκιμάστε το πιο εύκολο (και πολύ γευστικό!!) παγωτό με 1 μόνο υλικό: τη μπανάνα!
Ψητά μήλα με βρώμη και φυστικοβούτυρο
Ψητά μήλα με βρώμη, μέλι και φυστικοβούτυρο που γίνονται σε φριτέζα αέρα ή στο φούρνο
Τα επιδόρπια με βάση τα φρούτα είναι από τα πιο θρεπτικά, και πιο εύκολα στην παρασκευή! Αυτή η συνταγή με τα ψητά μήλα θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη εκδοχή του apple crisp, με βάση το μήλο, που μέσα του έχει προστεθεί το μίγμα από μεγάλες νιφάδες βρώμης, φυστικοβούτυρο, μέλι, κανέλα και λίγο αλεύρι. Η συνταγή γίνεται και στη φριτέζα αέρα (airfryer), αλλά και στον φούρνο!
Αν σας αρέσουν οι εύκολες και θρεπτικές συνταγές είστε στο σωστό μέρος! Βρείτε όλες τις γευστικές και υγιεινές συνταγές εδώ!
Η υψηλή θρεπτική αξία της συνταγής βασίζεται στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες χάρη στο μήλο και τη βρώμη, με καλά λιπαρά από το φυστικοβούτυρο, ενώ ακόμη περισσότερο μπορεί να ενισχυθεί η θρεπτικότητα με 1 κουταλιά αλεσμένο λιναρόσπορο ή σπόρους chia.
Για 3 μήλα θα χρειαστείτε:
- 3 μήλα
- 1/3 φλ. νιφάδες βρώμης
- 1 κ.σ. αλεύρι (ολικής άλεσης ή αλεύρι βρώμης ή αλεύρι αμυγδάλου)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 κουταλιά σούπας φυστικοβούτυρο
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας λιναρόσπορο (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ αναμείξτε τη βρώμη, το αλεύρι, την κανέλα, και τον λιναρόσπορο.
- Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατέψτε καλά το μέλι και το φυστικοβούτυρο (μπορεί να χρειαστεί να ζεσταθεί το μίγμα στο φούρνο μικροκυμμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να ομογενοποιηθεί)
- Αφού πλύνετε τα μήλα, κόψτε λίγο το επάνω μέρος και αφαιρέστε τους σπόρους και το κεντρικό κομμάτι του μήλου. Για να σταθούν πιο εύκολα τα μήλα, μπορείτε να κόψετε λίγο μήλο από κάτω.
- Γεμίστε τα μήλα με το μίγμα της βρώμης
- Ψήστε τους 180○ Κελσίου για 15 λεπτά στη φριτέζα αέρα ή για 20 λεπτά στον φούρνο.
Καλή απόλαυση!
Παραλλαγές:
- Για να γίνει vegan η συνταγή αντί για μέλι, χρησιμοποιείστε κάποιο άλλο σιρόπι
- Για άτομα με κοιλιοκάκη που δεν καταναλώνουν βρώμη αντικαταστήστε τη βρώμη με νιφάδες κινόα και το αλεύρι με κάποιο αλεύρι χωρίς γλουτένη
- Η συνταγή δεν είναι κατάλληλη για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που βρίσκονται στη διαδικασία της low FODMAP diet.
Κρακερ βρώμης με μυρωδικά
Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε τα δικά μας κρακεράκια! Αν σας αρεσουν τα κρακεράκια, θα σας αρέσει πολυ αυτή η συνταγή που είναι πλουσια σε φυτικές ινες, χάρη στη βρώμη & με καλά λιπαρα χάρη στο λιναρόσπορο και το ελαιόλαδο!
Για περίπου 12-15 crackers θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλ. βρώμη
- 1/8 κ.γ. σόδα
- 3 γεματες κ.σ. αλεσμενο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μυρωδικά της επιλογής σας (εγώ έβαλα θυμάρι & μιξ μπαχαρικών Προβηγκίας)
- 6-8 κ.σ. νερό ζεστό
Εκτέλεση:
1. Προθερμανετε το φούρνο στους 160 βαθμούς
2. Ανάμειξτε ολα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
3. Στη μέση του μπολ ρίξτε το νερό και το ελαιόλαδο και ανάμειξτε καλά να σχηματιστεί μια υγρή ζυμη.
4. Σε ταψί πανω σε μια λαδόκολλα, πατηστε τη ζύμη και με τη βοήθεια μιας άλλης λαδόκολλας ανοίξτε τη ζύμη να γίνει αρκετά λεπτή σαν κρακερ.
5. Κόψτε τη ζύμη σε 12-15 κομμάτια και απομακρυνετε τα μεταξυ τους.
6. Ψηστε για 40 λεπτά μέχρι να ροδισουν.
7. Αφήστε τα κρακερ να κρυώσουν και αποθηκεύστε σε αεροατεγες δοχείο ή απολαυστε τα σε πλατώ τυριών/αλλαντικών!
Διατροφή και ψυχική υγεία: Μπορούμε να επηρεάσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση μέσω της διατροφής;
Όταν μιλάμε για διατροφή και ψυχική υγεία, στο μυαλό μας έρχονται συνήθως οι διατροφικές διαταραχές. Οι διατροφικές μας επιλογές όμως φαίνεται να σχετίζονται με την ψυχολογική μας κατάσταση, πέρα από τις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία έχουν αυξηθεί. Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, η ποιότητα της διατροφής που ακολουθούμε, καθώς και η μικροχλωρίδα του εντέρου μελετώνται αυτή την περίοδο πιο πολύ και σε βάθος, με τα αρχικά αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά!
Η έρευνα δείχνει ότι διατροφικοί παράγοντες που ενδέχεται να διαμορφώνουν βιοδείκτες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, διέπουν και την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μεσολαβητές ενεργειακής ομοιόστασης και διάθεσης συνδέουν τον γαστρεντερικό σωλήνα με τον εγκέφαλο.
Η υγιεινή διατροφή, με τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το μη επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται όχι μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σε Έλληνες ηλικιωμένους, όπου η κατάθλιψη απαντάται συχνά, η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, και χαμηλής γνωστικής λειτουργίας (άνοια), γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την δημόσια και προσωπική υγεία! Παρόμοιες μελέτες σε ενήλικες επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση αυτή. Αντιστρόφως, μη-υγιεινά πρότυπα διατροφής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Ενθαρρυντικά όμως είναι και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που μελέτησε την επίδραση της διατροφής στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η έρευνα έγινε σε άτομα με κατάθλιψη και έδειξε θετική έκβαση στα καταθλιπτικά συμπτώματα μετά από προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή και συμπληρωματική αγωγή ιχθυελαίων!.
Επιπλέον, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το χρώμιο, το φολικό οξύ, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, η βιταμίνες D και B12, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και η D-σερίνη έχουν μελετηθεί ως συμπληρωματική αγωγή κατά της κατάθλιψης.
Τέλος, το έντερό μας θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος», όχι μόνο νευρολογικά, αλλά και μέσω του άξονα «επικοινωνίας» εντέρου-εγκεφάλου. Μάλιστα, κάποιες αρχικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι αλλαγές στην μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία σχετίζεται άρρηκτα με τη διατροφή μας, επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά, καθώς και το βάρος μας. Η εντερική μικροχλωρίδα φαίνεται να σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή και νευρογενή ανορεξία.
Συνεπώς, η βιβλιογραφία ολοένα και αυξάνεται για την σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας. Μια υγιεινή διατροφή, λοιπόν, και δη η Μεσογειακή Διατροφή, φαίνεται να είναι σύμμαχός μας για μια καλή ψυχική υγεία!!!