Υπουργική απόφαση περί τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού
Τα τεστ δυσανεξίας είναι από τις πιο πετυχημένες "διατροφικές απάτες" των τελευταίων ετών. Πλέον και με υπουργική απόφαση τα τεστ δυσανεξίας απομυθοποιούνται!!!
Σύμφωνα με τα εν λόγω τεστ υπάρχουν κάποιες τροφές που μας παχαίνουν και άλλες που μας αδυνατίζουν. Όμως, σύμφωνα με τη βιοχημεία και τη φυσιολογία του οργανισμού μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο, του οποίου η κατανάλωση θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση ή μείωση του βάρους μας. Αν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που χρειαζόμαστε το βάρος μας θα αυξηθεί, ενώ αν προσλαμβάνουμε λιγότερη το βάρος μας θα μειωθεί.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι πάσχουν από δυσανεξίες σε τρόφιμα και οτι η κατανάλωσή συγκεκριμένων τροφίμων ήταν η αιτία για αυξημένο βάρος ή για πρόσληψη βάρους.
Η απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ δεν οφείλεται στην αποφυγή των τροφίμων αυτών, αλλά στην υποθερμιδική διατροφή που ακολουθεί το άτομο, ενώ τα τρόφιμα για τα οποία γίνεται το τεστ είναι κοινά και πολλές φορές προτείνεται η πλήρης αποφυγή τους, καθώς και η αποφυγή συστατικών που υπάρχουν σε πληθώρα τροφών!
Όμως, η αποφυγή κατανάλωσης αρκετών τροφών, ιδιαίτερα από μια ομάδα τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία!
Στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για "τροφική δυσανεξία" ή "τροφική υπερευαισθησία" αναφερόμαστε στη διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου συστατικού, η οποία οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού, όπως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (ή κοιλιοκάκη).
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, το οποίο μετατρέπει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, επομένως η λακτόζη μεταβολίζεται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.
Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό στρέφεται εναντίον της γλουτένης στον εντερικό αυλό με αποτέλεσμα την καταστροφή των εντερικών λαχνών, και πληθώρα εντερικών και εγω-εντερικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η εφόρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη, την οποία τα άτομα πρέπει να ακοπλουθήσουν μετά από διάγνωση από τον ιατρό τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων:
"Κάποιοι όμως “βαφτίζουν” ως δυσανεξία στις τροφές την “τροφική υπερευαισθησία”, που αναφέρεται σε μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες. Στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G* (IgG), οι οποίες προσδιορίζονται από τεστ. Οι τροφικές όμως υπερευαισθησίες αποτελούν στην ουσία αλλεργικές αντιδράσεις των τροφών στους ανθρώπους με κλασικότερα συμπτώματα τον κνησμό και τις πεπτικές διαταραχές. Η συμπτωματολογία τους μπορεί να συμπεριλάβει την επιδείνωση χρόνιων φλεγμονών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ) ή να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δερματοπαθειών κλπ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος.
Η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων είναι ότι κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφιμών ή οποιοδήποτε άλλο) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.”
Διαβάστε τις υπουργικές αποφάσεις για τα τεστ δυσανεξίας και το βιοσυντονισμό:
https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf
https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/biosyntonismos.pdf
Διαβάστε σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας:
1. Ανακοίνωση του Π.Σ.Δ.Δ. http://www.hda.gr/anakoinosi-gia-test-poy-yposxontai-to/
2. Με σχετική απόφαση τάξη στη χρήση των τεστ τροφικής δυσανεξίας για αδυνάτισμα βάζει το υπουργείο Υγείας http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500097116
3. Επίσημο “χαστούκι” στα τεστ δυσανεξίας http://virus.com.gr/episimo-chastouki-sta-test-disanexias/
4. Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Γ http://mantzorou.gr/el/blog/anorthodoxes-diaites-meros-g
* Οι ανοσοσφαιρίνες IgG θα λέγαμε ότι είναι δείκτης "ανοχής" και όχι "δυσανοχής" σε ένα τρόφιμο. Αυξάνονται φυσιολογικά μετά από κατανάλωση τροφής. Αν μετρήσουμε τις ανοσσοφαιρίνες IgG, αυτό που ουσιαστικά θα δούμε είναι τα τρόφιμα που το άτομο έφαγε το τελευταίο χρονικό διάστημα!
Είναι η πλήρως εξατομικευμένη διατροφή εφικτή σήμερα;
Precision nutrition, ή αλλιώς η πλήρως εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με τα γονίδιά μας είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος της διατροφής!
Σύμφωνα με τα γονίδιά μας, δηλαδή το DNA μας, βρισκόμαστε και σε διαφορετικό κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, παχυσαρκίας, έχουμε διαφορετικό βασικό μεταβολισμό, μεταβολίζουμε και πιο αργά ή γρήγορα το αλκοόλ, μεταξύ άλλων!
Έχουν γίνει αρκετές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τον ρόλο της διατροφής σε φορείς ορισμένων γονιδίων, και έχουμε προχωρήσει αρκετά. Είμαστε σε θέση να αναλύσουμε όλο το γονίδωμά μας, σε λιγότερο από 1 ώρα με 1000 ευρώ περίπου, δεν είμαστε σε θέση ομως να ανάγουμε τα αποτελέσματα στην πρόληψη νόσων και κατάρτιση εξατομικευμένης διατροφής, ακόμα!
Είναι σημαντικό, όμως, να λάβουμε υπόψιν πέρα από τα γονίδιά μας, και το περιβάλλον, δηλαδή τον τρόπος ζωής μας. Επιπλέον, στο σώμα μας ζουν και άλλοι μικροοργανισμοί, το μικροβίωμα του εντέρου! Παράλληλα, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα νέα δεδομένα της μεταβολομικής! Δηλαδή, απλώς το να γνωρίζουμε γονιδίωμά μας δεν αρκεί!
Πόσο κοντά είμαστε στην εφαρμογή τέτοιων πλάνων διατροφής;
Έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε με βέλτιστο τρόπο τη διατροφογενετική στην καθημερινή κλινική πρακτική!
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση των Pavlidis et al. συμπεραίνει ότι η χρήση των εμπορικών τεστ διατροφογεννετικής δεν συστήνεται! Τα εμπορικά τεστ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ελέγχουν 38 γονίδια, άρα δεν είναι πλήρη, και δεν συστήνονται, ενώ η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος είναι και πολύ πιο ακριβή!
Μάλιστα, το 2010 στην Αμερική έγινε έρευνα για εταιρείες που είχαν υπηρεσίες διατροφογενετικής, και καταδίκασαν τα παραπλανητικά αποτελέσματα και τις παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ.
Παράλληλα, δεν βρήκαν επιστημονική βάση για τους ισχυρισμούς ότι μπορούν να συστήσουν εξατομικευμένα συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με το DNA.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Times ο βιοχημικός και chef Anthony Warner "But for now even leading geneticists can’t tell what colour your eyes are from your DNA, let alone suggest what food you should be eating. The best advice is to save your money and try to eat well." Δηλαδή, "οι γενετιστές δεν μπορούν να βρουν το χρώμα των ματιών από το DNA, πόσο μάλλον να συστήσουν εξατομικευμένη διατροφή. Η καλύτερη συμβουλή είναι κρατήστε τα λεφτά σας και φάτε υγιεινά"!
Βέβαια, φαίνεται ότι ακόμη και αν γνωρίζουμε τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας, σύμφωνα με το γονιδίωμά μας, αυτή η γνώση δεν μας κινητοποιεί για τις απαραίτητες διατροφικές αλλαγές.
Αρκετές φορές “ρίχνουμε το φταίξιμο” για το επιπλέον σωματικό μας βάρος στα γονίδιά μας. Και όντως υπάρχουν πάνω από 100 γονίδια που έχουν συσχετιστεί με το βάρος μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετώπισουμε το αυξημένο σωματικό βάρος, ακόμη και αν έχουμε γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυξημένο βάρος! Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με το γονίδιο FTO, ένα από τα γονίδια που σχετίζεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, μπορούν να χάσουν βάρος, όπως και τα άτομα χωρίς το γονίδιο αυτό. Άρα, ναι μεν τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, το βάρος μας και στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση των παραπάνω δεν εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής μας, δηλαδή τη διατροφή και την κίνηση!
Συμπερασματικά, αν και εως τώρα έχουμε κάνει πρόοδο όσον αφορά τα γονίδια και τη διατροφή, χρειάζονται επιπλέον μελέτες, που λαμβάνουν υπόψιν και άλλους παράγοντες, γεγονός που θα μας πάρει αρκετά χρόνια. Μέχρι τότε, είναι σημαντική η προσκόλληση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση!
- Διαβάστε άρθρο από το blog του Harvard πάνω στη διατροφογενετική εδώ!
- Διαβάστε μια μετα-ανάλυση πάνω στα τεστ διατροφογενετικής εδώ: Meta-Analysis of Genes in Commercially Available Nutrigenomic Tests Denotes Lack of Association with Dietary Intake and Nutrient-Related Pathologies.
"As solid scientific evidence is currently lacking, commercially available nutrigenomics tests cannot be presently recommended. Notwithstanding, the need for a thorough and continuous nutrigenomics research is evident as it is a highly promising tool towards precision medicine."
- Διαβάστε το άρθρο του Anthony Warner (Angry Chef) εδώ.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 18-23 Απριλίου 2017
1. Το Πάσχα πέρασε, και έχουμε γυρίσει στην καθημερινότητά μας. Τι θα φάμε; Τι πρέπει να προσέξουμε; http://www.mantzorou.gr/el/blog/kai-meta-pasha-ti-trome
2. Πολλοί λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, ακόμη και αν δεν έχουν διατροφικές ελλείψεις. Αρεκτές μελέτες συνδέουν ελλείψεις σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες με τον αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες. Οι έρευνες, όμως, που μελετούν την επίδραση συμπληρωμάτων δεν έχουθν πάντα θετικά αποτελέσματα. Έτσι, η συμπληρωματική αγωγή με βιταμίνη Ε και σελήνιο για 5 χρόνια δεν φαίνεται να προλαμβάνει την άνοια. Μάλιστα, αυτή η μελέτη, που αποτελούσε μέρος μια άλλης μελέτης που διακόπηκε, είχε επιπλέον αρνητικά αποτελέσματα. Το σελήνιο φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενώ συνδέθηκε με αλωπεκία και δερματίτιδα. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα δεν υπήρξε επίδραση στη θνηνότητα, σε άλλους καρκίνους, καρδιακά επεισόδια, ναυτία, κόπωση ή αλλαγές στα νύχια. Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε αρνητικά αποτελέσματα σε μελέτες συμπληρωματικής αγωγής με βιταμίνες. Πριν λίγες ημέρες από άλλη μελέτη φάνηκε πως η συμπληρωματική αγωγή με βιταμίνη D και ασβέστιο δεν οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο. Στο παρελθόν έχουν διακοπεί μελέτες πάνω στη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών (CARET study, ATBC study), λόγω αύξησης του κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων, και αυξημένη θνησιμότητα!
3. Διαβάστε στο View Γάμος Βάπτιση γιατί είναι προτιμότερο να αποφύγετε τις δίαιτες εξπρες πριν από το γάμο ή τη βαπτιση, αλλά και γενικότερα! https://www.facebook.com/mantzoroumaria/photos/pcb.1867870110167636/1867...
4. Όσον αφορά τη διατροφή πολλές συμβουλές που διαβάζουμε ή ακούμε δεν ισχύουν. http://mantzorou.gr/el/blog/diatrofikoi-mythoi-telika-ti-ishyei-meros-g
5. Από πού παίρνουμε συμβουλές διατροφής; Από αυτοαποκαλούμενους διατροφολόγους, ή από διαιτολόγους- διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Μια γνωστή Βρετανική εφημερίδα πριν λίγες μέρες δημοσίευσε ένα άρθρο για τις 10 τροφές που δεν τρώνε οι διατροφολόγοι. Μόνο που εκείνοι δεν ήταν διατροφολόγοι! Ο Angry Chef δημοσίευσε ένα καυστικό άρθρο που παρουσιάζει την άποψη πραγματικών διατροφολόγων και διαιτολόγων πάνω στα 10 τρόφιμα που υποτίθεται ότι πρέπει να αποφέυγουμε. Όπως είναι αναμενόμενο, η επιστήμη νίκησε και δεν χρειάζεται να αποφύγουμε καμία τροφή!
Σημείωση: Στην Αγγλία καθένας μπορεί να λέει ότι είναι διατροφολόγος, αλλά αυτοί που πραγματικά είναι και πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις είναι οι εγγεγραμένοι διατροφολόγοι, οι οποίοι στον τίτλο τους έχουν ANutr ή RNutr.
Δείτε ποιοί είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι στην Ελλάδα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος: http://www.hda.gr/…/ΑΔΕΙΑ-ΑΣΚΗΣΕΩΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ_30032017.pdf
6. Πολλοί βλέπουμε τηλεόραση ενώ τρώμε! Μια νέα έρευνα, όμως, έδειξε ότι ενήλικες που τρώνε σπιτικό φαγητό οικογενειακά, χωρίς τηλεόραση έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Πιο συγκεκριμένα, αν και δεν είχε σημασία αν τα άτομα έτρωγαν συχνά οικογενειακά ή όχι, τα άτομα που δεν έβλεπαν τηλεόραση είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα σε σχέση με άτομα που έβλεπαν τηλεόραση ενώ έτρωγαν! Τις χαμηλότερες πιθανότητες για παχυσαρκία είχαν τα άτομα που έτρωγαν συχνά σπιτικό φαγητό οικογενειακώς, χωρίς τηλεόραση! http://www.medicalnewstoday.com/articles/316781.php
Tρουφάκια με αλεύρι από χαρούπι
Με μόνο 4 υλικά, φτιάχνουμε υπέροχα τρουφάκια!
Ιδανικά για όσους είναι χορτοφάγοι ή για όσους αποφευγουν για κάποιο λόγο τη σοκολάτα ή/και το κακάο, καθως το χαρούπι, με τη γλυκιά του σοκολατένια γεύση έρχεται και αντικαθιστά το κακάο!
- Για 10 τρουφάκια θα χρειαστείτε:
- 50 γρ αμύγδαλα
- 3 κ.σ. χαρουπάλευρο
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 2 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο)
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ να γίνουν πολυ μικρά κομμάτια
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια μάζα
3. Πλάθουμε τα τρουφάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν
Καλη απόλαυση!