Triffle με γιαούρτι, granola & mango nice cream
Triffle με γιαούρτι, granola & mango nice cream: ένας δροσερός συνδυασμός ιδανικός για όσους πεινάνε αλλά θέλουν και παγωτό!
Η συνταγή είναι πλουσια σε πρωτεΐνη, Ασβέστιο, και φυτικές ίνες, και είναι ιδανική για vegetarian. Για να γίνει vegan η συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαουρτι με γιαουρτι σόγιας ή καρυδας.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κεσεδακι γιαουρτι 2%
- 3-4 κουταλιές granola της επιλογής σας
- 1/4-1/2 κατεψυγμένο mango
- λίγο ρόφημα αμυγδάλου
- κανέλα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ τοποθετειστε σε στρώσεις το γιαουρτι με τη granola και την κανέλα
2. Στο blender αναμειξτε καλά το mango με γάλα μέχρι να έχει συσταση παγωτου sorbet
3. Τοποθετειστε πάνω από το triffle
4. Καλη όρεξη!
Το αυθεντικό ταμπουλέ
Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:
1/2 δέσμη μέντα
2 δέσμες μαϊντανό
2 κ.σ. πλιγούρι
3 μέτριες ντομάτες
2 μέτρια πράσινα κρεμμύδια
Αλάτι και πιπέρι
3 μεγάλα λεμόνια
2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά: λίγα κομμάτια του μαρουλι Iceberg και λευκό λάχανο
Εκτέλεση:
1. Κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ
2. Προσθέστε το πλιγούρι και ανακατέψτε. Αφήστε το πλιγούρι να μουσκέψει στην ντομάτα για μισή ώρα.
3. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα πράσινα κρεμύδια και προσθέστε τα στο μπολ.
4. Πλύντε και στεγνώστε καλά το μαϊντανό και τη μέντα και στη συνέχεια, ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα στο μπολ.
5. Προσθέστε το χυμό 2 λεμονιών, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
6. Κόψτε το μαρύλι και το λάχανο και τοποθετήστε το στο πλάι του μπολ για να σερβιριστείτε το ταμπουλέ!
Η συνταγή είναι η αυθεντική συνταγή από τη Yara, από το Literally, Darling http://www.literallydarling.com/blog/2014/07/05/make-authentic-lebanese-...
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-10 Ιουνίου 2018
1. Αν αναρωτιέστε ποιό λάδι να χρησιμοποιείστε, το άρθρο που θα βρείτε εδώ με επιστημονική τεκμηρίωση, θα σας βοηθήσει πολύ!
Φυσικά, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ο μεγάλος νικητής!
Αν αναρωτιέστε για το λάδι καρύδας, θα απογοητευτείτε καθώς πέρα από το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, δεν έχει καθόλου αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε ακόρεστα "καλά" λιπαρά και σε αντιοξειδωτικά!!!
2. Ποιές είναι οι πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το αντικείμενο του διαιτολόγου;
Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι εξής:
1. Απευθυνόμαστε στο διαιτολόγο μόνο για απώλεια βάρους
2. Ο διαιτολόγος είναι για να ελέγχει αν χάσαμε βάρος (αστυνομλια φαγητού/βάρους)
3. Ο διαιτολόγος θα μας πει τι δεν πρέπει να τρώμε, και τι μας παχαίνει
Αντιθέτως, είναι ευρύ το φάσμα της διαιτολογίας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων, στην δημόσια υγεία, ή σε κλινικό περιβάλλον και σε ιδιωτικό γραφείο.
Στον διαιτολόγο απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιών όχι μόνο για έλεγχο του βάρους, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή (νεφροπάθειες, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης).
Ο ρόλος του διαιτολόγου σε άτομα που θέλουν/χρειάζεται να χάσουν βάρος, δεν είναι μόνο ο έλεγχος της προόδου της απώλειας βάρους, αλλά στόχο αποτελούν η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και συμεπριφορών, η προαγωγής της υγείας του ατόμου, και τέλος η απώλεια λίπους!
Ο διαιτολόγος βοηθά τα άτομα να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, χωρίς απαγορεύσεις και αυστηρούς κανόνες, καθώς δεν υπάρχει τρόφιμο που να μας παχαίνει, ούτε να μας αδυνατίζει, ούτε να μας αποτοξινώνει!
Εμπιστευτείτε ΜΟΝΟ διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!!! Είναι θέμα υγείας!
3. Η Δρ. Ειρήνη Δημίδη μας ενημερώνει ποιά η δουλειά του Διαιτολόγου, με αφορμή την Εβδομάδα των Διαιτολόγων!
Αναφέρει:
"ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ;
...
Οι διαιτολόγοι είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που
- αξιολογούν,
- εντοπίζουν,
- διαγιγνώσκουν
- και αντιμετωπίζουν
προβλήματα και παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατροφή είτε σε ατομικό, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
- Οι διαιτολόγοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να χρησιμοποιούν πρακτικές βασισμένες στις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Παραδείγματα παθήσεων στις οποίες ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη διατροφή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διατροφικές διαταραχές, η νεφρική ανεπάρκεια, ο υποσιτισμός, οι διαταραχές του εντέρου κ.λπ."
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
4. Ο έλεγχος της αύξησης του βάρους στις έγκυες γυναίκες είναι πολύ σημαντικός, και ειδικά σε γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Η μεγάλη αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιρρεάσει αρνητικά την υγεία της εγκύου, αλλά και του εμβρύου.
Μια νέα συστηματική ανασκόπιση και μετα-ανάλυση ερευνών μελέτησε τις στρατηγικές που βοηθούν στον έλεγχο της αύξησης του βάρους σε έγκυες γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Η υγιεινή διατροφή, και ο συνδυασμός της με άκσηση μπορούν να βοηθήσουν στη μικρότερη αύξηση του βάρους. Παράλληλα, σημαντικός αρωγός είναι και ο έλεγχος των θερμίδων και των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες), στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, φυσικά.
5. Η κόπωση επινεφριδίων είναι μια νόσος-μύθος. Υπαρκτά συμπτώματα, ανύπαρκτη νόσος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
6. Φτιάξτε σε 5 λεπτά σπιτικό παγωτό σορμπέ με κόκκινα βατόμουρα και μπανάνα!
Πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά: φίλοι ή εχθροί για την υγεία μας;
H μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι από τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες τροφίμων δημιουργούν τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία παλαιότερα όχι μόνο ήταν δύσκολο να βρούμε, αλλά λόγω χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα προϊόντα αυτά δεν υπερτερούσαν σε γεύση, κάτι που σήμερα έχει βελτιωθεί αρκετά.
Έως τώρα υπήρχε ένα βιβλιογραφικό κενό όσον αφορά την επίδραση των ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, της πρώτης αιτίας θανάτου στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο. Έτσι, το Πανεπιστήμιο του Harvard, διεξήγαγε μια μελέτη για εξακριβώσει αν τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Τα αποτελέσματα της μελέτης, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τρεις μεγάλες μελέτες, έδειξαν ότι η κατανάλωση ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά! Βέβαια, ούτε τον μειώνει!
Το κλειδί στην κατανόηση της επίδρασης των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά, βρίσκεται στις υποκαταστάσεις των θερμίδων που προέρχονται από τα λιπαρά αυτά, με τις ίδιες θερμίδες από άλλα λιπαρά και προϊόντα.
Έτσι, φάνηκε πως η αντικατάσταση των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολυακόρεστα λιπαρά ή φυτικά έλαια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών κατά 24% και 10%, αντίστοιχα! Επιπλέον, αν αντικαταστήσουμε τις ίδιες θερμίδες από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών με υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης, τότε ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά μειώνεται κατά 28%! Αντίθετα, η αντικατάσταση των λιπαρών των γαλακτοκομικών με άλλα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά του κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών κατά 6%.
Δηλαδή είναι προτιμότερη η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, για παράδειγμα από το ψάρι, τους ανάλατους, άψητους ξηρούς καρπούς ή το ελαιόλαδο και προϊόντων ολικής άλεσης, σε σχέση με την κατανάλωση ίδιων θερμίδων από λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων. Όμως, είναι καλύτερο να καταναλώσουμε ολόπαχα γαλακτοκομικά, απ’ ό,τι το λίπος από το κόκκινο κρέας.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολύ σημαντικής έρευνας δείχνουν ότι δεν επιβαρύνεται η υγεία μας εάν καταναλώνουμε ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πλαίσια μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια, όπως της Μεσογειακής Δίαιτας. Έτσι, δεν παραγκωνίζουμε τις πηγές «καλών» λιπαρών και τα προϊόντα ολικής άλεσης για τα κορεσμένα λιπαρά. Στην πράξη, μπορούμε να επιλέξουμε ολόπαχο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη, αντί για ολόπαχο τυρί σε πίτσα και σφολιατοειδή ή ολόπαχη κρέμα γάλακτος στο φαγητό!