Ρυζόγαλο με ρύζι που περίσσεψε
Αν σας έχει περισσέψει σκέτο βρασμένο ρύζι μπορείτε να φτιάξετε ρυζόγαλο εντός 20 λεπτών!
Τι θα χρειαστείτε:
- Το ρύζι που έχει περισσέψει
- Ίση ποσότητα γάλακτος 1,5%, ή γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού ή καρύδας
- Καρυδάκι, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
- Λίγη ζάχαρη, μέλι, στέβια ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
- Λίγο λικέρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βράστε το ρύζι με το γάλα μέχρι να βράσει.
- Χαμηλώστε την θερμοκρασία και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυλός.
- Δοκιμάστε και εαν χρειάζεται προσθέστε λίγη ζάχαρη, ή μέλι, ή στέβια ή άλλο γλυκαντικό.
- Ρίξτε μια πρέζα αλάτι αν το ρύζι δεν είχε αλατιστεί.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το καρυδάκι, την κανέλα ή και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
- Απολαύστε το γλυκό σας!
Μπορείτε κατά το ανακάτεμα να προσθέστε και κάποιο λικέρ, ή κακάο για σοκολατένιο ρυζόγαλο.
Η συνταγή προέρχεται από το The Kitchn ( http://www.thekitchn.com/this-is-the-best-thing-to-do-with-your-leftover... )
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 14-20 Μαΐου 2017
1. Η παιδική παχυσαρκία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, όπως φάνηκε ύστερα από μελέτη με πάνω από 350,000 παιδιά-συμμετέχοντες! Αν και παλαιότερα ο διαβήτης τύπου 2 εμφανιζόταν στην ενήλικο ζωή, τώρα βλέπουμε και παιδιά με αυτόν τον τύπο διαβήτη. Μάλιστα, το 2013 πάνω από 33 ανά 100.000 παιδιά εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 στο Ην. Βασίλειο. Το υγιές σωματικό βάρος και οι υγιείς διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. http://www.medscape.com/viewarticle/879125
2. Ας φτιάξουμε σπιτικές μπάρες βρώμης με αμύγδαλα που δεν χρειάζονται ψήσιμο! http://mantzorou.gr/el/blog/mpares-dimitriakon-me-vromi-kai-amygdala
3. Όλο και περισσότεροι ακολουθούν vegan διατροφή, δηλαδή αποκλείουν όλες τις ζωικές τροφές από τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών.
Μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει vegan διατροφή, χωρίς αντίκτυπο στην υγεία και την κατάσταση θρέψης του;
Όπως ειπώθηκε στην πεντηκοστή ετήσια συνεδρίαση της European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή χωρίς παρακολούθηση από ιατρό και διαιτολόγο βρίσκονται σε υψηλότερο για διατροφικές ελλείψεις, όπως ελλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου, ψευδαργύρου, και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή έχουν χαμηλότερο βάρος και ύψος από παιδιά που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ή ακολουθούν χορτοφαγική (vegeterian) διατροφή. Επιπλέον, και η vegan διατροφή της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο για βρέφη που θηλάζουν, καθώς ενδέχεται η μητέρα να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα το μητρικό γάλα να είναι ελλειπές σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, τα εναλλακτικά γάλατα (γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας κτλ.) αν και τα ονομάζουμε γάλατα είναι ροφήματα και η θρεπτική τους αξία δεν συγκρίνεται με αυτή του γάλακτος. Επομένως, είναι απαραίτητη η συμπληρωματική αγωγή σε μητέρες και παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή, όπως και η στενή παρακολούθηση από ιατρό και διαιτολόγο, ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες των διατροφικών ελλείψεων.
Μια χορτοφαγική διατροφή με γαλακτοκομικά (και αυγό) είναι πιο πλήρης και ασφαλής για τα παιδιά.
http://www.medicalnewstoday.com/releases/317456.php
4. Η παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, με μεγάλο κόστος στην ψυχική και σωματική υγεία, και όχι μόνο. Παράλληλα, η ενασχόληση με την εικόνα του σώματός μας μας απασχολεί, ανεξαρτήτου Δείκτη Μάζας Σώματος. Πολλές φορές ακούμε άτομα με φυσιολογικό βάρος να προσέχουν τη διατροφή τους, ή αντίθετα ακούμε για άτομα με χαμηλό ή φυσιολογικό σωματικό βάρος να “τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς να παχαίνουν”. Τι γίνεται λοιπόν με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος; Πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους;
http://mantzorou.gr/el/blog/giati-kai-oi-adynatoi-prepei-na-prosehoyn-ti...
5. Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για την κοιλιοκάκη (coeliac disease), ενώ παράλληλα διαφημίζεται ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά. Μια μελέτη έδειξε ότι 654 προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα, καθώς περιέχουν περισσότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, περισσότερες θερμίδες και λιγότερη πρωτεΐνη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, καθώς αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου, αλλά άτομα χωρίς τη νόσο καλό είναι να προτιμούν τα συμβατικά τρόφιμα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η διατροφική αξία των προϊόντων χωρίς γλουτένη, έτσι ώστε τα άτομα με κοιλιοκάκη να μπορούν να έχουν εξίσου θρεπτικές επιλογές στη διατροφή τους!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/317400.php
Πώς θα διαχειριστώ τη συναισθηματική πείνα;
Μένουμε σπιτι & έχουμε αυξημένη όρεξη για φαγητό!
Η όρεξη για φαγητό και η πείνα είναι δυο διαφορετικές έννοιες γύρω από τη σίτιση, τις οποίες όμως πολλές φορές συγχέουμε.
Η πείνα είναι φυσιολογικότατος μηχανισμός του σώματος που ελέγχεται από ορμόνες και μας ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο γεύμα/σνακ μας! Η όρεξη για φαγητό είναι η επιθυμία για τροφή, και συχνά έρχεται μετά από σκέψη για τροφή, όταν δούμε ή μυρίσουμε φαγητό, ενώ επηρεάζεται και από τα συναισθήματά μας.
Όταν πεινάμε, θα φάμε το τρόφιμο που έχουμε διαθέσιμο, ενώ όταν έχουμε λιγούρα θέλουμε κάτι συγκεκριμένο.
Κλείστε το δια ζώσης ή εξ' αποστάσεως ραντεβού σας εδώ!
Συνήθως πεινάμε ανά 3 ώρες, και η βιολογική πείνα αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φάμε, ενώ η συναισθηματική πέινα έρχεται ξαφνικά, είναι έντονη, αλλά διαρκεί 10 λεπτά. Συνεπώς, για τη λιγούρα μπορούμε να απασχοληθούμε για λίγο με μια δραστηριότητα εκτός κουζίνας (πχ. τακτοποίηση, τηλέφωνο σε φίλη)!
Πολλες φορές “τρώμε τα συναισθήματά μας”. Αυτό όμως δεν μας βοηθά να αντιληφθούμε τα συναισθήματα και να βρούμε πραγματικές λύσεις σε αυτό που μας απασχολεί.
Όταν, λοιπόν, ψάχνουμε να φάμε κάτι ενώ δεν πεινάμε, μπορούμε να αναρωτηθούμε τα παρακάτω:
- Πεινάω (βιολογική πείνα);
- Τι νιώθω;
- Τι χρειάζομαι;
Γνωρίζετε από τι αποτελείται το σώμα σας; Διαβάστε για την ανάλυση σύστασης σώματος εδώ!
Μιας που #menoumespiti, το σύνηθες πρόβλημα είναι οτι δεν έχουμε τι να κάνουμε και βαριόμαστε. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα, με καθημερινό πρόγραμμα, για να έχουμε γεμάτη μέρα, και να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε.
Για να μην μείνετε πίσω στους διατροφικούς σας στόχους, κλείστε το εξ’ αποστάσεως ραντεβού σας στο 2251103358, μέσω facebook & instagram, και στο email info@mantzorou.gr
Πώς θα κάνουμε τις συνταγές μας πιο θρεπτικές τα Χριστούγεννα;
Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με γευστικά εδέσματα και οικογενειακά τραπέζια με φαγητά που δεν έχουμε στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι προσέχουν την ποιότητα της διατροφής τους, και αναζητούν συνταγές για πιο θρεπτικά φαγητά και γλυκά, που συνδυάζουν την υπέροχη γεύση με την θρεπτικότητα, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Πώς θα κάνουμε το γιορτινό τραπέζι πιο θρεπτικό;
1. Εμπλουτίζουμε με λαχανικά
Οι σαλάτες σίγουρα δεν λείπουν από τα τραπέζια. Μπορούν, όμως, να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές με την προσθήκη φρούτων, όπως μήλο ή/και ρόδι, ενώ πέρα από το κλασσικό λαδόξυδο, μπορούμε να δώσουμε επιπλέον γεύση με ωραία dressing, όπως η vinaigrette.
Άλλος ένας τρόπος να εμπλουτίσουμε με λαχανικά τα πιάτα μας είναι να ψήσουμε μαζί με τις πατάτες, κυδώνια, γλυκοπατάτες, μανιτάρια ή/και κολοκύθα. Έτσι, δίνουμε στα φαγητά όχι μόνο επιπλέον φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και χρώμα και ιδιαίτερες γεύσεις.
Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσουμε και νέες συνταγές με πρωταγωνιστές λαχανικά και όσπρια, από ψητό κουνουπίδι με μπαχαρικά (το οποίο είναι όντως πολύ γευστικό!) ή ψητά φαλάφελ.
2. Μαγειρεύουμε πιο ελαφρά
Στην Ελλάδα, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πρωταγωνιστής στα πιάτα μας, και βρίσκεται στην βάση της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για κάθε μαγειρεική χρήση. Πολλές φορές, όμως, το υπερκαταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά πολύ οι θερμίδες του γεύματος (1 κουταλιά της σούπας έχει γυρω στις 130 θερμίδες). Ουκ εν τω πολλω το ευ, αλλωστε! Μάλιστα, λόγω του ότι έχουμε πολλά φαγητά στο τραπέζι και οι μερίδες είναι αυξημένες, η ποσότητα του ελαιολάδου που εν τέλει καταναλώνουμε είναι υψηλή.
Συνεπώς, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας λιγότερο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας το τσιγάρισμα και το τηγάνισμα. Χρησιμοποιώντας μέτριες ποσότητες ελαιολάδου, το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ, χωρίς να μειώνεται η γευστικότητά του. Μάλιστα, αν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος διατηρούμε και υψηλότερες ποσότητες από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Αναφορικά με τη χρήση βουτύρου, είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσουμε με το ελαιόλαδο για ακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά!
3. Προσέχουμε το αλάτι
Πέρα από το ελαιόλαδο, και το αλάτι έχει την τιμιτική του σε πολλά φαγητά, για περισσότερη γεύση. Όπως συστήνεται και στη Μεσογειακή Διατροφή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο αλάτι και να προσθέσουμε λεμόνι, μυρωδικά και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.
4. Λίγα και καλά
Στα οικογενειακά τραπέζια, η ποικιλία φαγητών είναι μεγάλη! Μάλιστα, όπως και στις εξόδους για φαγητό, μέχρι να βγει το κυρίως φαγητό, έχουμε χορτάσει με τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα.
Αντί να κουραστούμε να φτιάχνουμε πολλά και διαφορετικά εδέσματα, μπορούμε να φτιάξουμε λιγότερα ορεκτικά, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο κυρίως γεύμα, και να αφήσουμε χώρο και για το γλυκό!
5. Η απόλαυση του φαγητού είναι μέρος της υγιεινής διατροφής
Το φαγητό είναι ανάγκη, αλλά είναι και απόλαυση, ενώ έχει και κοινωνικό χαρακτήρα! Πολλές φορές λέμε ότι απολαμβάνουμε το φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα απολαμβάνουμε οχι τη γεύση αλλά το γεγονός οτι το φαγαμε, ενώ άλλες φορές τρώμε με τύψεις, χάνοντας κάθε απόλαυση. Μάλιστα, για τα άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής, ο αποκλεισμός τροφίμων/γλυκισμάτων αναπόφευκτα θα επιφέρει την υπερκατανάλωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο γιορτινό τραπέζι, λοιπόν, ας μην καλέσουμε τις τύψεις, και ας απολαύσουμε την ωραία παρέα, την υγεία μας, και το καλό φαγητό!
Έχετε ερωτήσεις για τις μετρήσεις & τις συνεδρίες μας; Διαβάστε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε!