Ελλείψεις Θρεπτικών Συστατικών

Η διατροφή μας αποτελεί την πηγή όλων των μικροθεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί βέλτιστα. Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όμως παραμένουν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα τροφίμων.
Οι ελλείψεις ή τα χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και στην κατασταση υγειας του ατόμου. Η διαιτητική παρέμβαση έχει ως στόχο την αποκατάσταση και διατήρηση των επιπέδων όλων των θρεπτικών συστατικών στα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα λόγω ελλειψης τους και να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Η έλλειψη Σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή έλλειψη θρεπτικού συστατικού στον κόσμο. Η σιδηροπενία επηρεάζει τις μαθησιακές ικανότητες, την απόδοση στην εργασία και τη φυσική δραστηριότητα, επηρεάζει τη φυσική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών, ενώ μειώνεται η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο στόχος της διαιτητικής αγωγής έγκειται στην ενημέρωση για τις διατροφικές πηγές Σιδήρου, την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε Σίδηρο, στην αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου, καθώς και στην υποβοήθηση της απορρόφησης του σιδήρου από τον οργανισμό.