Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών, όπου μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων του οργανισμού οδηγούν σε ανώμαλη παραγωγή και ανάπτυξη κυττάρων, που εξαπλώνονται σε τοπικούς υγιούς ιστούς ή μέσω του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε πιο απομακρυσμένους ιστούς,όπου δημιουργούν μεταστάσεις. Υπάρχουν πάνω 200 τύποι καρκίνου, με τους πιο συχνούς παγκοσμίως να είναι εκείνοι των πνευμόνων, του μαστού, του παχέος εντέρου και του στομάχου. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι αιτίες για την καρκινογένεση είναι και γενετικές και περιβαλλοντικές. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον γενετικό κομμάτι, αλλά μπορούμε να πλάσουμε το περιβάλλον, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για την ανάπτυξη της ασθένειας. Μάλιστα, περίπου το 50% των θανάτων λόγω καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω βελτίωσης της διατροφής και του τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, το υπερβάλλον σωματικό βάρος, η καθιστική ζωή, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και η έκθεση σε άλλα καρκινογόνα και ακτινοβολία είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία και ανάπτυξη του καρκίνου.
Η διατροφή μπορεί να δράσει ως παράγοντας κινδύνου, αλλά και ως προστατευτικός παράγοντας!
Η ανάπτυξη και η θεραπεία του καρκίνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υποθρεψία και καρκινική καχεξία. Η διατροφική υποστήριξη του ασθενή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού πλάνου.
Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το θεραπευτικό πλάνο προκαλούνται ποικίλα και διαφορετικά συμπτώματα και παρενέργειες στους ασθενείς, τα οποία δυσχεραιρένουν την πρόσληψη και απορρόφηση της τροφής και υγρών. Η εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία που λαμβάνει υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενή είναι απαραίτητη και έχει στόχο την πρόληψη και διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων, την πρόληψη απώλειας μυικής μάζας, μείωση των συμπτωμάτων που δυσχαιρένουν τη σίτιση, την πρόληψη των λοιμώξεων, την επούλωση των τραυμάτων, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής.