Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώσης διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια από τις πιο κοινές μη-μεταδιδόμενες ασθένειες, με 285 εκατομύρια πάσχοντες ανά τον κόσμο.
Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη:
Α. Ο ΣΔ τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, μια αυτοάνοση νόσος που εμφανιζεται κυρίως σε νέους κάτω των 40 ετών, και οφείλεται σε καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Β. Ο ΣΔ τύπου ΙΙ ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, που εμφανίζεται κυρίως σε ατομα άνω των 40 ετών, αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της εκτόξευσης της παιδικής παχυσαρκίας έχειδιαγνωστεί και σε παιδιά. Οφείλεται στο συνδυασμό της μη φυσιολογικής έκκρισης ινσουλίνης και της αντίστασης στη δράση της από τα κύτταρα.
Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 3 τύποι σακχαρώδους διαβήτη:
Ο MODY:κληρονομικός τύπος διαβήτη λόγω γενετικής μετάλλαξης που επηρεάζει την παραγωγή της ινσουλίνης και εμφανίζεται στην παιδική ηλικία
Διαβήτης κύησης: οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες ινσουλίνης κατά την εγκυμοσύνη. Συνήθως μετά τον τοκετό παυει να υπάρχει, αλλά αυξάνει τον κλινδυνο για ΣΔΙΙ στη μετέπειτα ζωή.
Δευτερογενής διαβήτης: προκαλείται ύστερα από αφαίρεση του παγκρέατος ή ύστερα από φαρμακευτική αγωγή (συνήθως υψηλές δόσεις στεροιειδών φαρμάκων).
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτου τύπου.
Ακολουθώντας ένα ισσοροπημένο και υγιεινό πλάνο διατροφής, στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, ενώ ο συνδυασμός της τακτικής άσκησης και υγιεινής δατροφής συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε προ-διαβητικούς ασθενείς.
Τα καρδιαγγειακά, τα νεφρολογικά και νευρολογικά νοσήματα αποτελούν συνέπειες του σακχαρώδη διαβήτη. Η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους είναι συνηφασμένες με τη διατροφή, η οποία ως στόχο έχει:
Γλυκαιμικό έλεγχο
Λιπιδαιμικό έλεγχο
Διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους ή απώλεια σωατικού βάρους για άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος
Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης