FAQ

Τι να περιμένω στην πρώτη και τις επόμενες συνεδρίες;

Η πρώτη συνεδρία ξεκινά με τη λήψη του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Εν συνεχεία γίνεται πλήρης ανάλυση και αξιολόγηση της σύστασης σώματος με τον πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος Tanita MC-980, καθώς και ανάλυση και αξιολόγηση του βασικού μεταβολισμού με τον αναλυτή Fitmate. Έχοντας όλοκληρώσει όλες τις μετρήσεις, και έχοντας αξιολόγησει τα αποτελέσματα, συζητάμε για την υγιεινή διατροφή, και για τις συστάσεις διατροφής σε περίπτωση νοσήματος σχετιζόμενου με τη διατροφή (πχ. σακαρώδης διαβήτης, νεφροπάθειες, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση) και καταρτίζουμε μαζί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στις ανάγκες του σώματός σας, και λαμβάνοντας υπόψιν την καθημερινότητά σας, και τις διατροφικές αρεσκείες σας.

Στις επόμενες συνεδρίες επαναλαμβάνεται η ανάλυση σύσταση σώματος, με σκοπό την αξιολόγησή της απώλειας βάρους και της αλλαγής της σύστασης του σώματος. Επιπλέον, γίνεται διατροφική εκπαίδευση γύρω από διάφορα θέματα διατροφής (πχ. για τα ελεύθερα σάκχαρα, τα λιπαρά, τους μύθους περί διατροφής κ.α.), και επίλυση τυχών προβλημάτων και αποριών σε σχέση με το πλάνο διατροφής και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Τέλος, επαναξιολογείται το πλάνο διατροφής.

Η πρώτη συνεδρία διαρκεί περίπου μιαμιση ώρα, ενώ οι επόμενες διαρκούν 30-45 λεπτά.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την πρώτη συνεδρία;

Για τις μετρήσεις της πρώτης συνεδρίας υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήστε, έτσι ώστε οι μετρήσεις να είναι ακριβείς.

  • Θα πρέπει να μην έχετε φάει ή πιεί τίποτα πέρα από νερό για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη συνεδρία. Δεν θα πρέπει να έχετε καταναλώσει καφεΐνη για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • Θα πρέπει να μην έχετε καπνίσει για 2 ώρες.
  • Θα πρέπει να μην έχετε γυμναστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη συνεδρία.

Για τη λήψη του ιατρικού ιστορικού θα πρέπει να έχετε πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις.

 

Σε πόσο καιρό θα φτάσω στο επιθυμητό βάρος;

Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, με διαφορετικές ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα.

Στόχος είναι η απώλεια λίπώδους ιστού (λίπους), ενώ η ραγδαία απώλεια βάρους συνήθως αποτελεί απώλεια μυικού ιστού και υγρών, το οποίο δεν είναι επιθυμητό.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, η οποία όχι μόνο θα βοηθήσει και στη διατήρηση της απώλειας βάρους, αλλά η υγιεινή διατροφή είναι και απαραίτητη για την υγεία μας.

Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Ανάλογα με την κινητοποίηση, τα πιθανά εμπόδια στην αλλαγή και την πρόοδο ορίζουμε μαζί τη συχνότητα των συνεδριών. Η δεύτερη συνεδρία ορίζεται σε διάστημα μιας εβδομάδας από την πρώτη, για αξιολόγηση της προόδου και άμεση επίλυση τυχόν δυσκολιών και αποριών. Εν συνεχεία, μαζί ορίζουμε τη συχνότητα των επόμενων συνεδριών.

Πρέπει να έρθω στη συνεδρία αν δεν έχω χάσει βάρος;

Η αναβολή συνεδριών λόγω μη απώλειας βάρους αποτελεί μια από τις πιο συχνές αφορμές για τη αναβολή της συνάντησης με το διαιτολόγο, η οποία όμως μας απομακρύνει από το στόχο μας για απώλεια βάρους!

 

Αν και το να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα διατροφής είναι ένας βασικός στόχος, η αδυναμία τήρησής του είναι ένα δυνατό έναυσμα για συζήτηση πάνω στις συνθήκες που οδήγούν σε παρέκκλιση από το πρόγραμμα, με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής, καθώς και των διατροφικών συνηθειών! 

Επομένως, εαν πιστεύετε ότι δεν τα πήγατε καλά με το πρόγραμμα διατροφής σας, είναι προτιμότερο και πιο αποδοτικό να το συζητήσουμε εκτενώς και να βρούμε μαζί τις αιτίες που σας οδηγούν να “βγαίνεται εκτός προγράμματος” και τις πιθανές λύσεις στα διατροφικά ζητήματα που αντιμετωπίζετε!

Άλλωστε στο γιατρό πάμε όταν είμαστε άρρωστοι, και όχι αφού γίνουμε καλά!

 

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο διαιτολόγος δεν κρίνει ποτέ τον διαιτώμενο, αλλά αντιθέτως είναι δίπλα του, για να τον βοηθάει και να τον προπονεί έτσι ώστε να επιτύχει στο στόχο του και να τον διατήρησει!

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η ένδειξη της ζυγαριάς είναι ένας εύκολος τρόπος να δει κανείς την πρόοδο του στην προσπάθεια απώλειας βάρου, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έχει σημασία είναι η απώλεια του λίπους και όχι τόσο του βάρους! Υπάρχει περίπτωση να έχετε χάσει λίπος, αλλά να έχετε αυξήσει την άλιπη μάζα σας, δηλαδή να έχετε ενυδατωθεί ή και να έχετε αυξήσει τη μυική σας μάζα! Ως αποτέλεσμα, η διαφορά στη ζυγαριά μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη, αλλά η βελτίωση στην σύσταση του σώματος είναι επιθυμητή και πού σημαντική! Άρα, μην βιαστείτε να κρίνεται το αποτέλεσμα, χωρίς να δείτε την αλλαγή στη σύσταση του σώματος!

Μένω μακριά και δεν μπορώ να έρθω στο γραφείο. Μπορούμε να κάνουμε τις συνεδρίες εξ’αποστάσεως;

Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως, μέσω Skype, και email, καθώς και μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης της επιλογής σας. 

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η εξ αποστάσεως διαιτολογική υποστήριξη έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις συνεδρίες στο διαιτολογικό γραφείο!