Τι να προσέξω στα τρόφιμα που αγοράζω;
Πολλές φορές πάμε γρήγορα στο σούπερμάρκετ, πεινασμένοι, και αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς πολλή σκέψη. Έτσι όμως ενδέχεται να μην κάνουμε τις πιο υγιεινές επιλογές. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τρόφιμα;
Αυτό που βλέπουμε στις συσκευασίες τροφίμων είναι το μπροστινό μέρος, όμως δεν σημαίνει ότι αυτό που αναγράφεται είναι και το αληθές. Αντίθετα, διαβάζοντας το πίσω μέρος της συσκευασίας θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τρόφιμο. Εκεί θα δούμε τα συστατικά και τα αλλεργιογόνα, την ημεορμηνία λήξης του προϊόντος, ποια είναι η μια μερίδα, και τις διατροφικές πληροφορίες του προϊόντος.
Στον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες θα διαβάσουμε πόσες θερμίδες (kcal) περιέχει το προϊόν, πόσους υδατάνθρακες και σάκχαρα, φυτικές ίνες, λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, πρωτεΐνες, αλάτι και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, ανά 100 γραμμάρια ή ml, και ανά μερίδα. Είναι σημαντικό να διαβάσουμε ποιά είναι η μερίδα του προϊόντος, καθώς μια συσκευασία, όσο μικρή και αν μας φαίνεται μπορεί να περιέχει πάνω από μια μερίδες. Για παράδειγμα, στα πατατάκια η μερίδα είναι τα 25 γραμμάρια, όχι όλη η συκευασία (70 γραμμάρια)!
Επίσης, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας αναγράφεται ότι το προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη, ενώ στην πίσω πλευρά, στα συστατικά, αναγράφεται ότι το προϊόν περιέχει κάποιο άλλο σάκχαρο, όπως μέλι, σιρόπι γλυκόζης, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, λακτόζη, φρουκτόζη και άλλα σιρόπια ή σάκχαρα. Επομένως, το προϊόν δεν περιέχει κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά μια εναλλακτική πηγή ζάχαρης, χωρίς διαφορά στη θρεπτική αξία του.
Επιπλέον, στα συστατικά θα διαβάσουμε και τα πρόσθετα τροφίμων ή τα “Ε”, τα οποία έχουν κακή φήμη, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι επιβλαβή, καθώς τα τρόφιμα και τα πρόσθετα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Ακόμη και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως πρόσθετο έχει αριθμό Ε. Παράλληλα, λέγεται ότι πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα με συστατικά που δεν μπορούμε να προφέρουμε. Αυτή η πρακτική φυσικά δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και ουσίες έχουν περίπλοκες ονομασίες.
Τέλος, ενώ στον πίνακα με τη διατροφική αξία των προϊόντων αναγράφονται τα κορεσμένα λιπαρά, δεν αναγράφονται τα τρανς λιπαρά οξέα. Όμως, αν διαβάσουμε τα συστατικά μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, καθώς αναφέρονται ως υδρογωνομένα (φυτικά) έλαια, ή μερικώς υδρογωνομένα (φυτικά) έλαια. Ειδικά αν αναφέρονται πριν από πηγές ακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών, τότε ενδέχεται το προϊόν να περιέχει σχετικά μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών. Στην Αμερική, η ετικέτα τροφίμων αναγράφει μαζί με τα κορεσμένα λιπαρά, εαν το τρόφιμο περιέχει τρανς λιπαρά.
Η διατροφή μας έχει αντίκτυπο στην υγεία μας, επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι βάζουμε στο καλάθι του σούπερμαρκετ, και στο σπίτι μας. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των συσκευασιών τροφίμων, έτσι ώστε να είμαστε ενημερωμένοι για το τι περιέχει το τρόφιμο που επιλέξαμε, και να είμαστε σίγουροι ότι κάναμε την κατάλληλη επιλογή.
Κέικ μπανάνας
Συνταγή για κέικ μπανάνας, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, με τις μπανάνες, τους χουρμάδες και την κανέλα να δίνουν γλυκιά γεύση! Είναι ιδανικό για πρωινό!
Τι θα χρειαστείτε:
3 πάρα πολύ ώριμες μπανάνες (όσο πιο ώριμες τόσο το καλύτερο)
3-4 χουρμάδες πολτοποιημένους
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι baking powder (3,5 κ.σ.)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
3/4 φλιτζ. (180 ml) γάλα αμυγδάλου ή γάλα 2% λιπαρά
1 1/4 φλιτζ. (137 g) αμύγδαλο τριμμένο στο μπλέντερ
1 1/4 φλιτζ. (200 g) αλεύρι
1 1/4 φλιτζ. (112 g) βρώμη
Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
2. Σε μια φόρμα για ψωμί τοποθετείστε αντικολλητικό χαρτί
3. Λιώστε τη μπανάνα σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέστε το γάλα και τα άλλα υλικά, εκτός από το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι, το baking powder και τη βρώμη.
4. Αναμείξτε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι, το baking powder και τη βρώμη σε ένα μπωλ.
5. Αναμειξτε καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπωλ.
6. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή κομματάκια σοκολάτας και σταφίδες στο μείγμα.
7. Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο θα έχει ροδίσει και θα έχει ανοίξει στο επάνω μέρος.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο.
Η συνταγή είναι παραλλαγή από την ιστοσελίδα Minimalist Baker (http://minimalistbaker.com/one-bowl-gluten-free-banana-bread/).
Ρολά Κανέλας
Για τους λάτρεις της κανελας τα ρολά κανέλας ειναι παράδεισος!
Μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα & γρήγορα ρολά κανέλας με ζύμη από αλεύρι που φουσκώνει μόνο του & γιαούρτι.
Για 10 ρολά θα χρειαστείτε:
Ζύμη
- 1 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. γιαούρτι 2%
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή γλυκαντικό
- 1 βανιλίνη
Γέμιση
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αν είστε φαν της κανέλας δοκιμάστε να φτιάξετε muffin κανέλας!
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την βανιλίνη και το γιαούρτι μεχρι να γίνουν ζύμη
- Απλώστε τη ζυμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο.
- Με ένα πινέλο περάστε τη ζύμη με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με το μιγμα της ζάχαρης & κανέλας
- Τυλίξτε τη ζύμη
- Κόψτε σε κομμάτια
- Ψηστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φουρνο στους 180ºC
- Αφού κρυώσουν μπορείτε να ρίξτε από πάνω μέλι ή μίγμα ζεστού μελιου με λίγο βούτυρο
- Καλή απόλαυση!
Η δύναμη της συνέπειας
Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια προσπαθεια απώλειας βάρους για να την παρατησετε μετά από λίγες μέρες;
Τι θα γινόταν αν δεν τα είχατε παρατησει;
Πολλές φορές οι διαιτωμενοι παρατουν την προσπαθεια τους, λόγω χαμηλότερου -του επιθυμητου- ρυθμου απώλειας βάρους. Έστω λοιπόν ότι ο ρυθμός αυτός είναι μισό κιλό τον μήνα (ευκολα επιτευξιμος στοχος)! Στο τέλος του χρόνου είναι -6 κιλα!
Ο χρόνος θα περασει έτσι κι αλλιώς!
Τι προτιματε; Μια αργή και σταθερή απώλεια ή τη μη απώλεια ή ακόμη και την αυξηση του βάρους;
"Φασουλι το φασουλι γεμίζει το σακουλι"
Η έρευνα μάλιστα έχει αναδείξει ότι η συνέπεια στην τήρηση ενός προγραμματος οδηγεί σε καλυτερα αποτελέσματα.