Δύο μελέτες αναγνωρίστηκαν ως πιο "κατεβασμένες" μελέτες των περιοδικών στα οποία δημοσιεύτηκαν!
Δύο από τις μελέτες της επιστημονικής μας ομάδας βρίσκονται στη λίστα με τα πλέον "κατεβασμένα" (downloaded) άρθρα των επιστημονικών περιοδικών στα οποία δημοσιεύτηκαν!
Η 1η μελέτη αφορά ανασκόπιση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην ψυχική υγεία & την ακαδημαϊκή πρόοδο φοιτητών.
Η 2η μελέτη αφορά ανασκόπιση της βιβλιογραφίας για τις ευεργετικές δράσεις της συμπληρωματικής αγωγης με κουρκουμίνη στην υγεία και την αντιμετωπιση χρόνιων νόσων.
"Bounty" Chia seed pudding
Αν σας αρέσουν οι σοκολάτες bounty ή η καρύδα θα σας αρέσει και αυτή η συνταγή!
Θα χρειαστείτε (για 1-2 μερίδες):
- 1 φλ. φυτικό ρόφημα καρύδας
- 1 κ.σ. τριμμένη καρύδα
- 1/3 φλ. σπόρους chia
- 1-2 κ. σούπας σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Αναμείξτε ολα τα υλικά, εκτός από τη σοκολάτα σε ένα αεροστεγές σκευος.
- Αφηστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μεχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
- Πριν σερβίρετε ανακατέψτε τις σταγόνες σοκολάτας.
Αν θέλετε το μίγμα να γίνει πιο στερεό μπορείτε να προσθέστε γιαούρτι ή φυτικό “γιαούρτι” καρύδας
Γλυκό γιαούρτι με δαμάσκηνα & καρύδια
Γλυκό γιαούρτι με δαμάσκηνα & καρύδια: ένα εύκολο, ελαφρύ και γευστικό γλυκό
Τι θα χρειαστείτε:
- 1,25 kg στραγγιστό γιαούρτι
- 0,5 kg δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- 1 φλ. ζάχαρη
- 50 ml νερό
- γαρύφαλλο
- ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα δαμάσκηνα και τα μπαχαρικά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Προεραιτικά γεμίζουμε (όλα ή μερικά) τα δαμάσκηνα με καρύδια
- Ανακατεύουμε το σιρόπι από τα δαμάσκηνα με το γιαούρτι, αφήνοντας λίγο σιρόπι για τη δικόσμηση του πιάτου.
- Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, σε στρώσεις, το γιαούρτι, τα δαμάσκηνα & τα καρύδια και ρίχνουμε ανάμεσα στις στρώσεις λίγο σιρόπι.
- Καλύπτουμε το επάνω μέρος του μπολ με γιαούρτι και διακοσμούμε με καρύδια & δαμάσκηνα.
- Καλή απόλαυση!
Diet Quality Impacts Mental Health Aspects of University Students
Mantzorou M, Serdari A, Kostopoulos M and Giaginis C. Diet Quality Impacts Mental Health Aspects of University Students. Austin J Nutri Food Sci. 2021; 9(2): 1158.
Η ψυχική υγεία των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αποτελέσει αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία του COVID-19. Οι πιέσεις και οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών προβλημάτων στους φοιτητές, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και τις μελλοντικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ευκαιρίες.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα η κατάθλιψη και το άγχος, μεταξύ των φοιτητών Πανεπιστημίου είναι ευρέως διαδεδομένα και ξεκινούν από το Λύκειο. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η παρούσα ανασκόπηση στοχεύει να συνοψίσει τις μελέτες παρατήρησης και τις κλινικές μελέτες που έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ποιότητας διατροφής σε φοιτητές πανεπιστημίων. Το PubMed ερευνήθηκε εκτενώς για να εντοπίσει μελέτες που διερευνούν το ρόλο των πτυχών της ποιότητας της διατροφής στην ποιότητα ζωής, την κατάθλιψη και το άγχος σε φοιτητές Πανεπιστημίου.
Τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH, οι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και αντιοξειδωτικών βιταμινών, Φυλλικού οξέος, Ψευδάργυρου και Ασβεστίου συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ και αλατιού έχει επίσης συσχετιστεί με την κατάθλιψη.
Τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα, με επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών και αντιοξειδωτικών συσχετίζονται με καλύτερη κατάσταση ψυχικής υγείας. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία και το αποτέλεσμα των παρατηρούμενων συσχετίσεων.