Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 26 Ιουνίου- 1 Ιουλίου 2017
1. Άσκηση ή καφές; Ποιό από τα 2 μας "ξυπνάει- ξεκουράζει" πιο πολύ μετά από μια κουραστική μέρα;
30-300 mg καφεΐνης βελτιώνουν την προοσχή, την ετοιμότητα, το χρόνο αντίδρασης και την διάθεσή μας, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Ένα φλιτζάνι καφέ έχει 80-100 mg καφεΐνης.
Και η άσκηση όμως φαίνεται ότι μας ξυπνάει, επιταχύνει τις νοητικές διαδικασίες και βελτιώνει την αποθήκευση και ανάκτηση μνήμης, ανεξάρτητα από τη φυσική μας κατάσταση και την κούραση που νιώθουμε.Όπως φαίνεται από μια μικρή μελέτη 10 λεπτά άσκησης ήταν αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας, σε σχέση με μια μέτρια δόση καφεΐνης (50 mg). Μάλιστα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός άσκησης και καφεΐνης είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την άσκηση μόνο σε γνωστικά τεστ.
Τα οφέλη της άσκησης είναι μακροπρόθεσμα στη φυσική μας κατάσταση και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ χρειάζεται προσοχή με την καφεΐνη, καθώς πέρα από την ευεργετική της δράση, η υπερκατανάλωσή της έχει και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
http://www.health.harvard.edu/blog/exercise-versus-caffeine-which-is-you...
2. Παγωτό sorbet με μόνο 2 υλικά: φρούτα και μέλι!
Μην ξεχνάμε ότι και το μέλι ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα, οπότε το καταναλώνουμε με μέτρο, όπως τη (μαύρη, καστανή, λευκή) ζάχαρη και τα σιρόπια!
https://www.youtube.com/watch?v=QtgsaTy6bd8
3. Το λάδι καρύδας είναι γνωστό κυρίως γιατί περιέχεται σε κρέμες σώματος και μαλλιών. Όμως, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει μόδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χρησιμοποιούν καθημερινά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Όμως, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, και μάλιστα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό λίπος. ο κορεσμένο λίπος αυξάνει την LDL "κακή" χοληστερόλη, η οποία είναι μια αιτία εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, αν και αυξάνει και την HDL “καλή” χοληστερόλη, ως κορεσμένο λίπος, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ακόρεστα λιπαρά που όχι μόνο μειώνουν την κακή, αλλά αυξάνουν και την καλή χοληστερόλη!
Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν αρκεί μόνο η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλλά και χρειάζεται προσκόληση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή.
http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510
4. Η μείωση της χοληστερόλης είναι δυνατή με αλλαγές στην διατροφή! Μάλιστα, το πρώτο βήμα είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, και όχι η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς καμία αλλαγή στη διατροφή!
Ακόμη και όταν έχουμε φυσιολογικές τιμές LDL "κακής" χοληστερόλης, αλλά ειδικά όταν έχουμε αυξημένες τιμές, η μείωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Για κάθε 10% μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης έχουμε μείωση του κινδύνου εμφράγματος κατά 20-30%!!!
Σίγουρα η απώλεια βάρους, η άσκηση και υγιεινλη διατροφή βοηθούν στην μείωση της LDL.
3 τρόποι που θα βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, μέσω διατροφής είναι:
-Επιλογή υγιεινών λιπαρών. Επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ψάρια), ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση τρανς λιπαρών (σκληρές μαργαρίνες, σφολιατοειδή και έτοιμα είδη αρτοζαχαροπλαστικής στα οποία χρησιμοποιούνται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρα), και μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λάδι καρύδας, βούτυρο, λίπος κρέατος, πέτσα κοτόπουλου, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά)
- Προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης, που δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ οι β-γλυκάνες στη βρώμη βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.
-Πιο υγιεινές επιλογές. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και ιδανικά αντικαταστήστε τα γλυκα και τα επεξεργασμένα προϊόντα με φρούτα και λαχανικά! Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και τρόφιμα με λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, σιρόπια, φρουκτόζη κ.α. σάκχαρα)
http://www.health.harvard.edu/heart-health/3-diet-changes-to-help-lower-...
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 12-18 Δεκέμβρη σε τίτλους
1. Πατάτα ή γλυκοπατάτα; Αν και ακούμε συχνά ότι οι γλυκοπατάτες είναι πιο υγιεινές από τις πατάτες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους! http://jenniferrobinson.co.uk/blog/fight-the-fads-friday-white-potatoes-...
2. Μια ώρα yoga την ημέρα την υπέρταση κάνει πέρα! Μια έρευνα στην Ινδία έδειξε ότι η καθημερινή hatha yoga σε συνδυασμό με βελτίωση του τρόπου ζωής μείωσε την διαστολική πίεση και την 24ωρη διαστολική πίεση σε συμμετέχοντες με προ-υπέρταση http://www.medicalnewstoday.com/articles/314626.php
3. Ποιές είναι οι χειρότερες δίαιτες των επονύμων του 2017 σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων (BDA); Φέτος την πρωτιά κατέχει το clean eating! https://www.bda.uk.com/news/view?id=153&x%5B0%5D=news%2Flist
4. Έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατή η μετατροπή των λιποκυττάρων σε φαιό λίπος (brown fat), που καταναλώνει ενέργεια, με τη διαγραφή ενός γονιδίου σε ποντίκια. http://www.medicalnewstoday.com/articles/314606.php
5. Διαβάστε την ομιλία μου για το ρόλο της διατροφής στα παιδιά με διάσπαση προσοχής. http://mantzorou.gr/el/blog/dep-y-poios-o-rolos-tis-diatrofi
Επίσης, στο View Υγεία, το ένθετο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ θα διαβάστε το άρθρο μου για 5 κοινούς διατροφικούς μύθους!
Σαλάτα caprese σε φωλιά πιπεριάς
Μια διαφορετική caprese σαλάτα.
Η φρέσκια mozarella είναι από τα πιο δροσερά τυριά, και συνδυάζεται υπέροχα με ψιλοκομμένη ντομάτα μέσα σε φωλιά πιπεριας, με σάλτσα pesto!
Απλά κόψτε μια πιπερια στα 3, και προσθεστε το τυρί και τη ντομάτα! Τρώγεται και σαν σαλάτα και σαν σνακ με το χέρι!
Καλη απόλαυση!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 19-23 Μαρτίου 2018
1. Πριν λίγες μέρες ανέφερα την έλλειψη εγκυρότητας των εμπορικών τεστ διατροφογεννετικής.
Συνοπτικά, η διατροφογεννετική, η διατροφή προσαρμοσμένη στα γονίδιά μας, αν και είναι ένας πολλά υποσχόμενος και πάρα πολύ ενδιαφέρον ανερχόμενος κλάδος, είναι ακόμη στα αρχικά του βήματα, και θα μας πάρει χρόνια να μπορέσουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τη διατροφογεννετική στην καθημερινή κλινική πράξη.
Στο παρακάτω άρθρο ο Angry Chef Anthony Warner αναλύει ακριβώς αυτό. Ό,τι αν και είμαστε σε θέση να αναλύσουμε όλο το γονίδωμά μας, σε λιγότερο από 1 ώρα με 1000 ευρώ περίπου, δεν είμαστε σε θέση να ανάγουμε τα αποτελέσματα στην πρόληψη νόσων και κατάρτιση εξατομικευμένης διατροφής, ακόμα!
Όπως αναφέρει στο άρθρο του "But for now even leading geneticists can’t tell what colour your eyes are from your DNA, let alone suggest what food you should be eating. The best advice is to save your money and try to eat well."
Δηλαδή, "οι γενετιστές δεν μπορούν να βρουν το χρώμα των ματιών από το DNA, πόσο μάλλον να συστήσουν εξατομικευμένη διατροφή. Η καλύτερη συμβουλή είναι κρατήστε τα λεφτά σας και φάτε υγιεινά"!
Μάλιστα, το 2010 στην Αμερική έγινε έρευνα για εταιρείες που είχαν υπηρεσίες διατροφογενετικής, και καταδίκασαν τα παραπλανητικά αποτελέσματα και τις παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ.
Παράλληλα, δεν βρήκαν επιστημονική βάση για τους ισχυρισμούς ότι μπορούν να συστήσουν εξατομικευμένα συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με το DNA.
Τέλος, να σας υπενθυμίσω τη μετα-ανάλυση των Pavlidis et al. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26348710) του 2015 που συμπεραίνει ότι η χρήση των εμπορικών τεστ διατροφογεννετικής δεν συστήνεται!
Διαβάστε επίσης το άρθρο μου πάνω στα τεστ διατροφογεννετικής εδώ.
2. Ας θυμηθούμε μια αγαπημένη, εύκολη συνταγή για chia seed pudding που γίνεται σε λίγα λεπτά, ενώ γίνεται και νηστίσιμη, με χρήση υποκατάστατου γάλακτος (πχ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας)!
Τα chia seeds είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων!
3. Διατροφή στην εγκυμοσύνη. Διαβάστε στο για τη σημαντικότητα της διατροφής στην εγκυμοσύνη, καθώς και πόσα κιλά να πάρει η έγκυος και πόσο πρέπει να τρώει!
4.Μιας που μιλήσαμε για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη, ας θυμηθούμε τον διαβήτη κύησης, που απασχολεί όλο και περισσότερες εγκύους τα τελευταία χρόνια!
5.Ο καρκίνος είναι από τις πιο κοινές και … τρομακτικές νόσους, σήμερα.
Ένας μεγάλος αριθμός διαγνώσεων μπορούν να προληφθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής!!!
Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τη διακοπή καπνίσματος, την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, με κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε κόκκινο κρέας, και με το θηλασμό, μεταξύ άλλων!