Πώς θα χάσω βάρος, χωρίς να το ξαναπάρω;
Αναρωτιέστε ποιο είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή της; Το ερώτημα είναι αν αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μια δίαιτα σημειωμένη στο ψυγείο ή ένας μακροχρόνιος στόχος για μια ολιστική αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας σχετικά με την τροφή;
Δεν είναι άγνωστο ότι πολλοί από εμάς έχουμε μια συλλογή διαίτων, η οποία μερικές φορές μοιάζει με μια συλλογή γραμματοσήμων, όπου κάθε νέα δίαιτα είναι σαν ένα νέο γραμματόσημο για την συλλογή. Ωστόσο, η πραγματική απάντηση στο ποιος είναι ο αληθινός οδηγός που καθορίζει την απώλεια βάρους και τη διατήρησή της δεν βρίσκεται σε αυτήν την επιφανειακή δίαιτα που κολλάει στο ψυγείο. Είναι η σταδιακή εσωτερική αλλαγή του τρόπου σκέψης και του τρόπου ζωής μας.
Οι δίαιτες μπορεί να αποτελούν ένα παροδικό πάθος, αλλά η απώλεια βάρους είναι τόσο μόνιμη, όσο μόνιμη είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Αυτή η αλλαγή δεν προέρχεται από την τυφλή τήρηση των κανόνων μιας δίαιτας, αλλά από τη συνειδητή, καθημερινή επανεξέταση και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών μας.
Η προσέγγιση αυτή απαιτεί μια υγιή σχέση με την τροφή, μια επιλογή υψηλής ποιότητας διατροφής, την οργάνωση του χρόνου και της καθημερινότητας, έναν ποιοτικό ύπνο, και την απόλαυση της φυσικής δραστηριότητας που σας ευχαριστεί. Αυτά είναι τα βήματα που οδηγούν σε μια μόνιμη αλλαγή.
Η απώλεια βάρους δεν είναι ένας αγώνας σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος. Δεν είναι για το πώς θα φαίνεται το σώμα σας σε ένα μήνα από τώρα, αλλά για το πώς θα νιώθετε τα επόμενα χρόνια - γεμάτοι υγεία, ενέργεια, και έτοιμοι να απολαύσετε μια ζωή υψηλής ποιότητας. Καθώς αυξάνετε την ευεξία σας και βελτιώνετε τη σχέση σας με την τροφή, η απώλεια βάρους θα είναι απλά ένα φυσικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.
Τορτίγια με φακές και αυγό
Απλά υλικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο φτιάχνουν ένα πλήρες γεύμα στο λεπτό, χωρίς να χρειάζεται να ξαναμαγειρεψουμε!
Αν δυσκολεύεστε να μαγειρεύετε κάθε μέρα, μπορείτε να βάλετε φαντασία και υλικά που έχετε στο ψυγείο ή/και που έχουν περισέψει, για να φτιάξετε ένα πλήρες γεύμα!
Εδώ, λοιπόν, έχουμε:
- τορτίγια ολικης
- λίγη μουστάρδα,
- καπνιστό σολομό (πρωτεΐνη & καλά λιπαρά),
- βρασμένες φακές beluga (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) και
- αυγό (πρωτεΐνη και πληθώρα βιταμινών και καλών λιπαρών) στο αντικολλητικό μαζί με
- ντοματίνια
Έτοιμο το χορταστικό σάντουιτς σε λίγα λεπτά!
Θυμηθείτε ότι ένα πλήρες γεύμα αποτελείται από λαχανικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά!
Η υγιεινή διατροφή δεν θέλει κόπο!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 4-10 Ιουνίου 2018
1. Αν αναρωτιέστε ποιό λάδι να χρησιμοποιείστε, το άρθρο που θα βρείτε εδώ με επιστημονική τεκμηρίωση, θα σας βοηθήσει πολύ!
Φυσικά, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ο μεγάλος νικητής!
Αν αναρωτιέστε για το λάδι καρύδας, θα απογοητευτείτε καθώς πέρα από το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, δεν έχει καθόλου αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε ακόρεστα "καλά" λιπαρά και σε αντιοξειδωτικά!!!
2. Ποιές είναι οι πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το αντικείμενο του διαιτολόγου;
Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι εξής:
1. Απευθυνόμαστε στο διαιτολόγο μόνο για απώλεια βάρους
2. Ο διαιτολόγος είναι για να ελέγχει αν χάσαμε βάρος (αστυνομλια φαγητού/βάρους)
3. Ο διαιτολόγος θα μας πει τι δεν πρέπει να τρώμε, και τι μας παχαίνει
Αντιθέτως, είναι ευρύ το φάσμα της διαιτολογίας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων, στην δημόσια υγεία, ή σε κλινικό περιβάλλον και σε ιδιωτικό γραφείο.
Στον διαιτολόγο απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιών όχι μόνο για έλεγχο του βάρους, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή (νεφροπάθειες, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης).
Ο ρόλος του διαιτολόγου σε άτομα που θέλουν/χρειάζεται να χάσουν βάρος, δεν είναι μόνο ο έλεγχος της προόδου της απώλειας βάρους, αλλά στόχο αποτελούν η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και συμεπριφορών, η προαγωγής της υγείας του ατόμου, και τέλος η απώλεια λίπους!
Ο διαιτολόγος βοηθά τα άτομα να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, χωρίς απαγορεύσεις και αυστηρούς κανόνες, καθώς δεν υπάρχει τρόφιμο που να μας παχαίνει, ούτε να μας αδυνατίζει, ούτε να μας αποτοξινώνει!
Εμπιστευτείτε ΜΟΝΟ διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!!! Είναι θέμα υγείας!
3. Η Δρ. Ειρήνη Δημίδη μας ενημερώνει ποιά η δουλειά του Διαιτολόγου, με αφορμή την Εβδομάδα των Διαιτολόγων!
Αναφέρει:
"ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ;
...
Οι διαιτολόγοι είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που
- αξιολογούν,
- εντοπίζουν,
- διαγιγνώσκουν
- και αντιμετωπίζουν
προβλήματα και παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατροφή είτε σε ατομικό, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
- Οι διαιτολόγοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να χρησιμοποιούν πρακτικές βασισμένες στις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Παραδείγματα παθήσεων στις οποίες ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη διατροφή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διατροφικές διαταραχές, η νεφρική ανεπάρκεια, ο υποσιτισμός, οι διαταραχές του εντέρου κ.λπ."
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
4. Ο έλεγχος της αύξησης του βάρους στις έγκυες γυναίκες είναι πολύ σημαντικός, και ειδικά σε γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Η μεγάλη αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιρρεάσει αρνητικά την υγεία της εγκύου, αλλά και του εμβρύου.
Μια νέα συστηματική ανασκόπιση και μετα-ανάλυση ερευνών μελέτησε τις στρατηγικές που βοηθούν στον έλεγχο της αύξησης του βάρους σε έγκυες γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος.
Η υγιεινή διατροφή, και ο συνδυασμός της με άκσηση μπορούν να βοηθήσουν στη μικρότερη αύξηση του βάρους. Παράλληλα, σημαντικός αρωγός είναι και ο έλεγχος των θερμίδων και των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες), στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, φυσικά.
5. Η κόπωση επινεφριδίων είναι μια νόσος-μύθος. Υπαρκτά συμπτώματα, ανύπαρκτη νόσος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
6. Φτιάξτε σε 5 λεπτά σπιτικό παγωτό σορμπέ με κόκκινα βατόμουρα και μπανάνα!
Φοιτητική ζωή και υγιεινή διατροφή: Πώς θα το πετύχουμε;
Η μετάβαση από το πατρικό σπίτι με την οικογένεια να φροντίζει για τις δουλειές του σπιτιού και το φαγητό στην φοιτητική ζωή είναι σίγουρα μια περίοδος αναπροσαρμογής, με πολλές αλλαγές, και νέες εμπειρίες, αλλά και ευθύνες. Από την οργάνωση του σπιτιού, έως την πληρωμή λογαριασμών και το μαγείρεμα οι υποχρεώσεις αυξάνονται ξαφνικά.
Η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και την ακαδημαϊκή μας απόδοση. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως οι φοιτητές απομακρύνονται από την Μεσογειακή Διατροφή, γεγονός που επιρεάζει αρνητικά και την σωματική και ψυχική υγεία των φοιτητών. Μάλιστα, υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς και υψηλότερα σκορ σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης άγχους έχουν συσχετιστεί με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών!
Στην πράξη, πώς θα φάμε σωστά ως φοιτητές;
1. Η κατάψυξη είναι φίλη μας.
Προμηθευτείτε κατεψυγμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο αρακάς και τα πράσινα φασολάκια, τα οποία σε λίγη ώρα είναι έτοιμα βρασμένα, και έτσι εύκολα έχουμε βραστή σαλάτα και λαδερά φαγητά. Κατά καιρούς στα σούπερμαρκετ θα βρούμε και ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων, τα οποία μπορουμε να τα φάμε μαζί με γάλα, γιαούρτι, ή σκέτα, ή ακόμη και ως σορμπέ παγωτό ή smoothies. Μάλιστα, τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι πιο φρέσκα από τα νωπά, καθώς καταψύχονται άμεσα μετά τη συγκομιδή. Επιπλέον, αν τα νωπά φρούτα που αγοράσατε είναι αρκετά ώριμα μπορείτε να τα κόψετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Επίσης, μπορούμε να προετοιμάσουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη διάφορα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια, ή μεριδοποιημένα κομμάτια κρέατος και ψαριού. Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί στο ψυγείο να αποψυχθούν και τα μεαγειρεύουμε το μεσημέρι!
2. Οι συνταγές έχουν γίνει πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια
Ποιός έχει χρόνο και διάθεση για πολύπλοκες συνταγές πλέον; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πανεύκολες συνταγές έχουν φτιαχτεί, ακόμη και από γνωστούς σεφ. Ο Jamie Oliver έχει βγάλει ολόκληρο βιβλίο συνταγών με 5 υλικά ανά συνταγή, ενώ στο διαδύκτιο θα βρούμε πληθώρα εύκολων και γρήγορων συνταγών!
3. Μεριδοποίηση
Το μαγείρεμα καμιά φορά παίρνει αρκετή ώρα, ανάλογα με το φαγητό που μαγειρεύουμε. Μαγειρέψτε μεγάλη ποσότητα περίπλοκων ή/και χρονοβόρων φαγητών και σαλτσών, μεριδοποιείστε τα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη! Αλλιώς μπορούμε να ανταλλάξουμε με φίλους τα φαγητά που μαγειρέψαμε και έτσι να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών!
4. Πρόγραμμα
Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε να πάμε στο σούπερμαρκετ και την Κυριακή να μην έχουμε να φάμε ούτε φρυγανιά! Μπορούμε να προγραμματίσουμε τα ψώνια του σούπερμαρκετ μια συγκεκριμένη μέρα (πχ. κάθε Σάββατο), και ακόμα καλύτερα να πάμε με παρέα. Έτσι, τα ψώνια γίνονται πιο ευχάριστα! Σημαντικό είναι να κάνουμε λίστα με το τι χρειαζόμαστε, καθώς μπορούμε εύκολα να παρασυρθούμε και είτε να πάρουμε παραπανίσια τρόφιμα και άλλα προϊόντα, ή τα μισά από αυτά που χρειαζόμαστε! Ένα tip για να μην παρασυρόμαστε και αγοράζουμε περιττά και όχι τοσο θρεπτικά σνακ είναι να πηγαίνουμε στο σουπερμαρκετ χορτάτοι και όχι πεινασμένοι!
5. Να θυμόμαστε τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων
Οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν είναι και τόσο σπάνιες! Χρειάζεται προσοχή στην μεταχείρηση και αποθήκευση τροφίμων! Για παράδειγμα, μην αφήνεται τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα, και να μην πλένετε το κοτόπουλο, καθώς σταγονίδια νερού που κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρουν Σαλμονέλλα θα διασκορπιστούν σε επιφάνειες στην κουζίνα!
6. Ας πούμε όχι στην σπατάλη τροφίμων
Όταν μένουμε μόνοι μας κάποια τρόφιμα ενδέχεται να μην καταναλωθούν εγκαίρως. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σοβαρό, παγκόσμιο πρόβλημα, με αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Κάθε άτομο απορρίπτει 100 κιλά φαγητού το χρόνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτονται 90 τόννοι φαγητό το χρόνο!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων.
α) Αγοράζουμε μικρές ποσότητες φαγητού, με λίστα για το σούπερμάρκετ!
β) Χρησιμοποιούμε πρώτα τα τρόφιμα που κοντεύουν να λήξουν, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στα σκουπίδια.
γ) Τα τρόφιμα που περίσεψαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν την επόμενη μέρα, σε σάντουιτς ή και πίτσα!
δ) Η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι κλειδί για την διατήρησή τους για περισσότερο καιρό και για την προστασία τους από έντομα και άλλους οργανισμούς.
ε) Μπορούμε να μοιραστούμε το φαγητό μας με φίλους μας.