Προκαλεί η ινσουλίνη αύξηση του βάρους;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαδίδεται ότι η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης είναι εκείνη που προκαλεί την αποθήκευση του λίπους στο σώμα. Ο ισχυρισμός αυτός συχνά συνοδεύεται από την προτροπή για μεγάλη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, καθώς οι υδατάνθρακες (η γλυκόζη) είναι εκείνοι που προκαλούν την αύξηση επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.
Ας δούμε αρχικά τι είναι η ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, και ειναι ο κύριος ελεγκτης του μεταβολισμού. Ο κυριότερος παράγοντας ελέγχου έκκρισης της ινσουλίνης είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης. Η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης επιφέρει αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης και αντίστροφα. Αν και η αύξηση της ινσουλίνης είναι συνδεμένη με τους υδατάνθρακες, στην πραγματικότητα η κατανάλωση ορισμένων αμινοξέων (πρωτεϊνη) επίσης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, προς διέγερση μηχανισμών απορρόφησης αμινοξέων, ενώ και άλλοι μηχανισμοί διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης.
Μπορεί η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης να επιφέρει αύξηση του βάρους & λίπους;
Για την αποθήκευση λίπους στο σώμα θα πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή να προσλαμβάνονται περισσότερες θερμίδες από τις καταναλισκόμενες, ανεξαρτήτως τροφίμων και θρεπτικών συστατικών. Δηλαδή, η αύξηση του βάρους και του λίπους δεν έχει να κάνει με την ινσουλίνη ή την πρόσληψη υδατανθράκων.
Άλλωστε, αν λάβουμε υπόψιν ότι και οι υδατάνθρακες και οι πρωτεϊνες αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, και θεωρήσουμε σωστή τη θεωρία για την ινσουλίνη και την αποθήκευση λίπους, τότε δεν θα υπήρχε ζωντανός άνθρωπος που να μην είχε υπερβάλλον σωματικό λίπος!
Στον άνθρωπο, μια μελέτη σε άνδρες με υπερβάλλον σωματικό βάρος (https://doi.org/10.3945/ajcn.116.133561) εξέτασε την υπόθεση οτι η υπερινσουλιναιμία οδηγεί στην εναπόθεση λίπους και μείωση του βασικού μεταβολισμού. Η έρευνα έδειξε ότι η υπόθεση δεν ισχύει! Είτε ακολουθούμε πρόγραμμα υποθερμιδικής διατροφής στα πρότυπα της κετογονικής δίαιτας (πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες), είτε την τυπική Αμερικάνικη δίαιτα, χάνουμε την ίδια ποσότητα λίπους!
Συνοψίζοντας, για την απώλεια βάρους σημασία έχει το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε. Κανένα τρόφιμο, ομάδα τροφίμων ή θρεπτικό συστατικό από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει αύξηση στο σωματικό βάρος/λίπος. Άλλωστε, και η αρχή διατήρηση της ενέργειας δεν το επιτρέπει!
Muffins μπανάνας
Banana muffins ιδανικά για πρωινό & σνακ!
Αν θέλετε μια γρήγορη και εύκολη συνταγή δοκιμάστε να φτιάξτε muffins μπανάνας με υλικά που έχετε στο σπίτι.
Η συνταγή γίνεται ακόμα πιο γρήγορα αν έχετε μεγάλο μπλέντερ για να ανακατέψτε όλα τα υλικά.
Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης (δηλαδή ελευθέρων σακχάρων, όπως ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης, ζάχαρη καρύδας κ.α.) αποτελεί πυλώνα βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής. Ένας καλός τρόπος μείωσης της πρόσληψης σακχάρων είναι η χρήση φρούτων (εδώ μπανάνα) & μπαχαρικών (εδώ κανέλα) σε γλυκές συνταγές. Η συνταγή muffins μπανάνας, πέρα από τη λίγη επικάλυψη ζάχαρης και τις 3 κ.σ. μέλι παίρνει τη γλυκύτητα της από τις ώριμες μπανάνες.
Τι θα χρειαστείτε για 10 μαφιν:
- 2 ώριμες μπανάνες
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 βανιλινη
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 φλ. τριμμένο καρύδι στο μπλεντερ
- 2/3 φλ. αλεύρι βρώμης
- 1 κ.γ. κανέλα
Για την επικάλυψη:
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στου; 170 βαθμούς
- Στο μπλέντερ ή με 1 πιρούνι λιώστε τις μπανάνες
- Προσθέστε τα 2 αυγά και αναμείξτε
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε
- Χωρίστε το μίγμα σε 10 θήκες για μαφιν
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη & την κανέλα και πασπαλίστε πάνω από το μίγμα
- Ψήστε για 30 λεπτά στους 170 βαθμους
- Καλή απόλαυση!
Η νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων την ανακίνωση της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, σήμερα 20/07/2018, ως απάντηση στην ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου που θα διαβάσετε παρακάτω θα ήθελα και εγώ να σας ενημερώσω για την νόμιμη άκσηση του επαγγέλματος.
Σε σχέση με άλλα επαγγέλματα υγείας θα λέγαμε ότι το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου είναι ένα νέο επάγγελμα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, και του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, καθώς η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας. Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να κατευθύνει το κοινό σε βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει πάσχοντες σχετικά με τη διαιτητική θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου δεν ήταν κατοχυρωμένο επάγγελμα, δηλαδή καθένας είχε την ελευθερία να δηλώσει ότι είναι διαιτολόγος, χωρίς να έχει αποφοιτήσει από τμήμα διαιτολογίας - διατροφολογίας. Το 2014 βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 133/2014, το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου είναι επισήμως κατοχυρωμένο, μέσω της απόκτησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Σύμφωνα με το διάταγμα, για να γίνει κάποιος -αδειούχος- διαιτολόγος - διατροφολόγος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ή σε τμήμα ΤΕΙ της χώρας ή να έχει αποκτήσει αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ τίτλο σπουδών στο εξωτερικό, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους. Παράλληλα, η διαιτολογική πράξη που ασκείται αποκλειστικά και μόνο από αδειούχους διαιτολόγους - διατροφολόγους αναλύεται στην ιστοσελίδα Υπουργείου Υγείας. Στη χώρα μας, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό σε τμήμα διαιτολογίας - διατροφής δεν επαρκεί για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διαιτολόγου - διατροφολόγου.
Δυστυχώς, και λόγω της έλλειψης κατοχύρωσης του επαγγέλματος, και της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, ανά την επικράτεια υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους διαιτολόγους - διατροφολόγους, με αρκετούς να διατηρούν διαιτολογικά γραφεία ή να εργάζονται σε κέντρα αισθητικής. Τα άτομα εκείνα μπορεί να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε ΙΕΚ για να γίνουν βοηθοί διαιτολόγου (ή αλλιώς διαιτητικοί ή σύμβουλοι διατροφής), χωρίς όμως να έχουν κανένα δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου, λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης που προσφέρουν αυτά τα ιδιωτικά και κρατικά κέντρα κατάρτισης. Άλλες φορές ακούμε περιπτώσεις γυμναστών και αυτο-αποκαλούμενων γυμναστών που προσφέρουν διαιτολογικές υπηρεσίες παρανόμως, ενώ δεν είναι λίγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που αυθαίρετα προσθέτουν μετά τον τίτλο ειδίκευσής τους τον τίτλο του διαιτολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανούν το κοινό, με δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές και συμβουλές!
Επίσης, πρόσφατα παρατηρείται αύξηση στην προώθηση «προϊόντων ή σκευασμάτων αδυνατίσματος» μαζί με διατροφικές συμβουλές που γίνεται (παράνομα) από μη καταρτισμένα άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη διαιτολογίας - διατροφής, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο!!!
Είναι θέμα υγείας να εμπιστεύεστε αποκλειστικά και μόνο διαιτολόγους - διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!
Θα βρείτε τη λίστα με τους αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων εδώ.
Εάν έχετε επισκεφτεί κάποιον αυτο-αποκαλούμενο διαιτολόγο μπορείτε να ενημερώσετε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατοφολόγων ή την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.
Για επιπλέον πληφορορίες ή ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου!
Δελτίο Τύπου του ΠΣΔΔ
"Αθήνα, 20-07-2018
Αρ. Πρωτ. 396
Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ, 20/07/2018 – Ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Κ. Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.
Ο αποκλεισμός από την άσκηση επαγγέλματος, όπως η επερώτηση αναφέρει, δεν οφείλεται σε γραμματική ερμηνεία που οδηγεί σε αδικία, αλλά σε προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από άτομα που με μη επαρκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θα κληθούν να καθοδηγήσουν διατροφικά τον υγιή ή νοσούντα πληθυσμό. Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα. Για παράδειγμα, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος βουλευτής δεν μιλά για την αντίστοιχη «αδικία» της μη κατοχύρωσης της ιατρικής ιδιότητας για οποιονδήποτε αποφοιτά από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών σχολών της χώρας.
Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας και να επιστήσουμε την προσοχή σε κινήσεις, που για λόγους που ξεπερνούν την κοινή λογική και πιθανώς υποκρύπτουν υστερόβουλες σκέψεις θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!
Τέλος, ο ΠΣΔΔ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύ κοινό για την προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την προάσπιση του επαγγέλματος από μη ειδικούς, υπενθυμίζει, ότι μόνο οι κάτοχοι Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’αριθμ. 133/2014, σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν τίθεται ουδεμία συζήτηση για τη διεύρυνση των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.
Με εκτίμηση
το Διοικητικό Συμβούλιο"
Ανακοίνωση της ΕΔΔΕ
"Ανακοίνωση Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας αναφορικά με το ερώτημα του βουλευτή της Δημοκρατικής συμπαράταξης κυρίου Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου.
Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Μπαργιώτα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το αν θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και προς άτομα κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, θα θέλαμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:
Αρχικά το ερώτημα εμφανέστατα αναζητά απάντηση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτου προσώπου. Που μάλλον έχει συναντήσει νομικά προβλήματα στο να νομιμοποιήσει την δραστηριότητα του σαν Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ελλάδα. Και που επειδή δεν μπορεί να υπερκεράσει το φράγμα στην ανομία που λέγεται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος αναζητά νομική παράκαμψη με τροποποίηση του ΠΔ 133/2014.
Παραπέρα θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν υπάρχει κάποιο γραμματικό ή εκφραστικό ή συντακτικό λάθος στο Προεδρικό Διάταγμα. Είναι με σαφήνεια και απόλυτη διαύγεια διατυπωμένη (σε όλη του την έκταση και όχι μόνο στο με σκοπιμότητα παρουσιαζόμενο απόσπασμα του Προεδρικού Διατάγματος) η σαφής πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να αποδώσει το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου αλλά και να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου ΜΟΝΟ αυτοί που προέρχονται από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με συγκεκριμένο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και πιστοποιημένη από την Ελληνική Πολιτεία κατάρτιση. Για αυτό και γίνεται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ αναφορά στα ιδρύματα αυτά και όχι γενική και αόριστη τοποθέτηση.
Η (υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες και ανάγκες) ερώτηση του Βουλευτή βρίσκει την απόλυτη και ξεκάθαρη απάντηση της μέσα στο ίδιο το ΠΔ 133/20014 που έρχεται να ορίσει και την διαδικασία απονομής της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος σε όσους δεν προέρχονται από τα ρητά αναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Έτσι λοιπόν (όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο ΠΔ 133/2014) μέσα από την διαδικασία αναγνώρισης και αντιστοίχησης ακαδημαϊκών προσόντων στο ΔΟΑΤΑΠ είτε μέσα από την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στο ΣΑΕΠ κάποιος μπορεί να αποκτήσει Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα και τόσο διάφανα. Δεν χρειάζεται να “ξεχειλώσει” η νομοθεσία για να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα.
Παραπέρα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (πχ, ιατρού, φυσιοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγου, δικηγόρου, πολιτικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού κλπ) αναγκαίο κριτήριο είναι η απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών στην αντίστοιχη ειδικότητα. Η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας παγκοσμίως, όπως κάθε επιστήμη υγείας θεωρείται, ξεχωριστή επιστήμη λόγω του πολύ μεγάλου επιστημονικού της πεδίου.
Οι βασικές σπουδές του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου καλύπτουν της βασικές γνώσεις σε ένα εύρος αντικειμένων για να μπορέσει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και με ασφάλεια τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σε αντικείμενα όπως εργοφυσιολογία, ιατρική ή ακόμα και διαιτολογία δεν μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο εύρος γνώσεων για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ιδέα αυτή, σκεπτόμενοι λογικά, αγγίζει τα όρια της παράνοιας αν αναλογιστούμε ότι ένας φυσιοθεραπευτής με μεταπτυχιακό στην παιδιατρική θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα παιδιάτρου, ένας κοινωνιολόγος που έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο το επάγγελμα του δικηγόρου και ένας διαιτολόγος που έχει παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό στον μεταβολισμό των οστών το επάγγελμα του ορθοπεδικού.
Ας κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι όσο δεν θεσμοθετεί το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, όσο υποκύπτει στις πιέσεις τρίτων και δεν προχωρά στον άμεσο προσδιορισμό της Διαιτολογικής Πράξης, όσο δεν αυστηροποιεί και δεν συγκεκριμενοποιεί τις ποινές απέναντι σε φαινόμενα ψευτοειδικών ψευτοδιαιτολόγων τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα “παρεμβάσεων” για αντιεπιστημονική και πέρα από κάθε λογική αλλαγής της νομοθεσίας.
Και όσο οι ποινές θα παραμένουν χάδι τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ΩΡΛ - ειδικοί θρέψης, οι “Ολιστικοί” παθολόγοι που θεραπεύουν το καρκίνο, και οι πνευμονολόγοι με τα μαγικά τεστ δυσανεξίας που έχε απαγορεύσει το Υπουργείο θα παραβιάζουν τη νομοθεσία και θα θέτουν σε αμφισβήτηση τη λογική, το αίσθημα δικαίου και τη δημόσια υγεία.
Για εμάς η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο και τους πολιτικούς φορείς για άμεση απάντηση σε προκλήσεις ισοπέδωσης της επιστημονικότητας και της δημόσιας υγείας.
Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Σπυρίδων Κανελλάκης
Ο Γραμματέας
Βασίλειος Τσιρώνης"
Στοματική υγεία και διατροφή
H στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή μας, καθώς ό,τι τρώμε περνάει από τη στοματική κοιλότητα. Κατά την παιδική ηλικία η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών μας, ενώ στην ενήλικη ζωή επηρεάζει τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, η τερηδόνα είναι η πιο κοινή χρόνια νόσος σε παιδιά.
Υπάρχουν τρόφιμα που διαφυλάσσουν την υγεία των δοντιών μας και άλλα που είναι βλαβερά, όμως αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας μπορούν να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους.
Με τη σίτιση, τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξέα, τα οποία φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Κάθε φορά που τρώμε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται και είναι εντονότερη όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα, και τρόφιμα που μένουν στα δόντια μας περισσότερη ώρα (πχ. μαλακά αποξηραμένα φρούτα ή πατατάκια και γαριδάκια).
Η παραγωγή οξέων και η φθορά είναι ακόμη εντονότερη με τη συνεχόμενη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, όπως αναψυκτικών και χυμών.
Μάλιστα, είναι προτιμότερη η κατανάλωση σακχάρων μαζί με τα γεύματα παρά ως σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σιέλου, η οποία βοηθάει στη μείωση της δράσης των οξέων.
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σάκχαρα, όπως γλυκισμάτων και σνακ, αναψυκτικών, χυμών και άλλα ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη.
Αντίθετα, προτιμήστε καφέ ή τσάι και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ενώ καταναλώστε γλυκά μία φορά την εβδομάδα μαζί με ένα γεύμα.
Επίσης, προτιμήστε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Ακόμη και οι μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να φθείρουν τα δόντια μας. Αναφορικά με τα όξινα τρόφιμα, είναι καλό να τα καταναλώνουμε μαζί με τα γεύματά μας για τη μείωση της αρνητικής επίδρασής τους στην υγεία των δοντιών μας.
Κάποια τρόφιμα έχουν ευεργετική δράση στη στοματική υγεία και έτσι αποτελούν προτιμότερες επιλογές. Το γάλα, το τυρί, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα, οι ξηροί καρποί, που λόγω του ασβεστίου και του φωσφόρου βοηθούν στην επιμετάλλωση των δοντιών και την προστασία του σμάλτου. Επίσης, τα σκληρά φρούτα, όπως τα μήλα περιέχουν αρκετό νερό και προάγουν την παραγωγή σιέλου για τη μείωση της περιεκτικότητας των σακχάρων στο στόμα μας και μείωση της φθοράς των δοντιών.
Μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη φαίνεται να προστατεύουν τα δόντια μας μέσω της μείωσης των βακτηρίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας από τα βακτήρια και να παράξουν οξέα. Επιπλέον, πολλές τσίχλες περιέχουν το ευεργετικό φθόριο για την προστασία του σμάλτου, προκαλούν έκκριση σιέλου και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών από τα δόντια μας.
Συνεπώς, ως σνακ τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το τυρί και οι ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές για την υγεία των δοντιών μας.
Πεντακόσια παιδιά την εβδομάδα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω οδοντικής φθοράς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί.
Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση σακχάρων, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά των δοντιών. Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας μας γενικά αλλά και στη στοματική υγεία.