Ανθρακούχο νερό: ποια η διαφορά του από το επιτραπέζιο νερό;

2020-05-21Άρθρα

Το ανθρακούχο νερό δεν το χρησιμοποιούμε συχνά στη χώρα μας, όσο το βλέπουμε σε χώρες του εξωτερικού. Έχει διαφορά με το απλό νερό της βρύσης ή το εμφιαλωμένο επιτραπέζιο νερό που αγοράζουμε;

Και τα δύο είδη νερού ανήκουν στα υγρά και μετρούν ως νερό και αποτελούν καλές εναλλακτικές προς αντικατάσταση αναψυκτικών με ζάχαρη ή αλκοολούχων ποτών!

 

Είστε επαρκώς ενυδατωμένοι;

 

Η διαφορά τους έγκειται στις φυσαλίδες! Το ανθρακούχο νερό  μπορεί να είναι φυσικά ανθρακούχο από την πηγή που προέρχεται ή να προστίθεται στο μη ανθρακούχο νερό διοξείδιο του ανθρακα (CO2) ενώ ενδέχεται να προστίθενται και άλλα μέταλλα. Το ανθρακούχο νερό θα το δούμε και ως σόδα!

Το ανθρακούχο νερό δεν έχει θερμίδες, με εξαίρεση το tonic water, το οποίο περιέχει ζάχαρη για βέλτιωση γεύσης. Επίσης, μερικά ανθρακούχα νερά έχουν γεύσεις (πχ. λεμόνι) όπου προστίθεται και εκει συχνά ζάχαρη! Για να δείτε αν υπάρχει επιπρόσθετη ζάχαρη στο ρόφημα διαβάστε την διατροφική δήλωση του προϊόντος. 

Επομένως, όταν αντικαθιστάμε τα ροφηματα με ζάχαρη και θερμίδες (πχ. αναψυκτικά, χυμούς, ροφηματα καφέ, αλκοόλ) με το απλό ανθακούχο νερό, μπορούμε να μειώσουμε τη θερμιδική πρόσληψη!

Συνεπώς, εφόσον σας αρέσει, μπορείτε να το έχετε στην καθημερινότητά σας!

 

Πηγές

Low-Calorie Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: A Science Advisory From the American Heart Association

Substitution Models of Water for Other Beverages, and the Incidence of Obesity and Weight Gain in the SUN Cohort