Brownies γλυκοπατάτας
When life gives you sweet potatoes... you make sweet potato brownies
Αν έχεις μια γλυκοπατάτα, μπορείς να φτιάξεις, brownies γλυκοπατάτας με 5 υλικά! Ιδανικά για vegan και για όσους νηστεύουν!
Εγώ τα έψησα σε στρογγυλο ταψάκι. Θυμίζουν την υφή υγρού κέικ σοκολάτας!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι πουρέ γλυκοπατάτας
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι κακάο
- 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι (για τους vegan)
- 1/3- 1/2 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
1. Αναμειξτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας.
2. Ρίξτε το μίγμα σε ένα ταψάκι με αντικολλητικο χαρτί και ψήστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλή απόλαυση!
"The Association of Emotional Eating with Overweight/Obesity, Depression, Anxiety/Stress, and Dietary Patterns: A Review of the Current Clinical Evidence"
Dakanalis Antonios, Maria Mentzelou, Souzana K. Papadopoulou, Dimitrios Papandreou, Maria Spanoudaki, Georgios K. Vasios, Eleni Pavlidou, Maria Mantzorou, and Constantinos Giaginis. 2023. "The Association of Emotional Eating with Overweight/Obesity, Depression, Anxiety/Stress, and Dietary Patterns: A Review of the Current Clinical Evidence" Nutrients 15, no. 5: 1173. https://doi.org/10.3390/nu15051173
Background: Emotional eating is considered as the propensity to eat in response to emotions. It is considered as a critical risk factor for recurrent weight gain. Such overeating is able to affect general health due to excess energy intake and mental health. So far, there is still considerable controversy on the effect of the emotional eating concept. The objective of this study is to summarize and evaluate the interconnections among emotional eating and overweight/obesity, depression, anxiety/stress, and dietary patterns;
Methods: This is a thorough review of the reported associations among emotional eating and overweight/obesity, depression, anxiety/stress, and dietary patterns. We compressively searched the most precise scientific online databases, e.g., PubMed, Scopus, Web of Science and Google Scholar to obtain the most up-to-date data from clinical studies in humans from the last ten years (2013–2023) using critical and representative keywords. Several inclusion and exclusion criteria were applied for scrutinizing only longitudinal, cross-sectional, descriptive, and prospective clinical studies in Caucasian populations;
Results: The currently available findings suggest that overeating/obesity and unhealthy eating behaviors (e.g., fast food consumption) are associated with emotional eating. Moreover, the increase in depressive symptoms seems to be related with more emotional eating. Psychological distress is also related with a greater risk for emotional eating. However, the most common limitations are the small sample size and their lack of diversity. In addition, a cross-sectional study was performed in the majority of them; (4) Conclusions: Finding coping mechanisms for the negative emotions and nutrition education can prevent the prevalence of emotional eating. Future studies should further explain the underlying mechanisms of the interconnections among emotional eating and overweight/obesity, depression, anxiety/stress, and dietary patterns.
Η παρούσα έρευνα αποκαλύπτει την απρόσμενη σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων μας και του πώς, τι και πότε τρώμε. Στην πρόσφατή μας εργασία με τίτλο «The Association of Emotional Eating with Overweight/Obesity, Depression, Anxiety/Stress, and Dietary Patterns: A Review of the Current Clinical Evidence», αναλύεται η επίδραση του συναισθηματικού φαγητού στην υγεία μας, τόσο σωματική όσο και ψυχική.
Το συναισθηματικό φαγητό, ορίζεται ως η κατανάλωση τροφής ως απάντηση σε συναισθήματα, αντί για πραγματική πείνα. Αυτή η συμπεριφορά, που δεν αποτελεί διατροφική διαταραχή αλλά μια διατροφική συνήθεια, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση βάρους και την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως ηκατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Το συναισθηματικό φαγητό συχνά χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων, με τις προτιμώμενες τροφές να είναι συνήθως ενεργειακά πυκνές, φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα νόστιμες.
Η εργασία εξετάζει επίσης τη συσχέτιση του συναισθηματικού φαγητού με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη και τα διατροφικά πρότυπα. Υπογραμμίζει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των ψυχολογικών παραγόντων, με την παχυσαρκία να μην προκαλεί μόνο σωματικές ασθένειες, αλλά και να συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές και κοινωνικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και κοινωνικό στίγμα.
Το συναισθηματικό φαγητό έχει θετική σχέση με την αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου και τη δυσκολία στην απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που τρώνε συναισθηματικά είναι πιο επιρρεπείς σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών με ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τρώνε ως απάντηση σε στρεσογόνους παράγοντες και καταναλώνουν σνακ πιο συχνά σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε συναισθηματικά. Επιπλέον, συχνά αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα σχετικά με τη σωματική τους εμφάνιση αμέσως μετά το φαγητό. Αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές σε συνδυασμό με το αυξημένο σωματικό βάρος θέτουν τα άτομα εκείνα σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Η εργασία καταλήγει τονίζοντας τη σημασία της εύρεσης μηχανισμών αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων και της διατροφικής εκπαίδευσης για την πρόληψη της επικράτησης της συναισθηματικής διατροφής. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε πιο υγιεινά και ισορροπημένα
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την υγεία των νεφρών μας.
Σήμερα, 850 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρικής νόσου. Η χρόνια νεφροπάθεια (CKD) προκαλεί τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και είναι πλέον η 6η ταχύτερα αυξανόμενη αιτία θανάτου.
Ως εκ τούτου, το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού φέτος είναι «Νεφρική Υγεία για όλους, παντού», και στοχεύει αφενός να τονίσει την αυξανόμενη νοσηρότητα των νεφροπαθειών παγκοσμίως, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει για την σπουδαιότητα των υγιών νεφρών.
Συστάσεις για υγιή νεφρά:
- Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα
- Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση
- Τρώτε ισορροπημένα και διατηρείστε ένα σταθερό βάρος
- Πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών
- Αποφύγετε το κάπνισμα
- Ελέγχετε συστηματικά τη νεφρική σας λειτουργία όταν πάσχετε από νεφρική νόσο
- Ελέγξτε τη νεφρική σας λειτουργία εάν έχετε
- σακχαρώδη διαβήτη
- υπέρταση
- αυξημένο σωματικό βάρος
- ένας από του γονείς σας έχει νεφρική νόσο
- Αφρικανική, Ισπανική ή Ασιατική καταγωγή
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού εδώ.
Μπάρες παγωτού με γιαούρτι
Μετά το παγωτό μπανανα, αυτή είναι η πιο ευκολη συνταγή παγωτού ή καλυτερα μπάρες παγωτού με γιαούρτι!
Λίγα υλικα, για ένα γλυκισμα πλουσιο σε πρωτεΐνη, Ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κεσεδακι γιαουρτι 2%
- 2 κουταλιές μέλι
- φράουλα σε φέτες ή αλλά φρουτα
- σταγονες μαυρης σοκολάτας ή και granola
Εκτέλεση:
1. Αναμειξτε το γιαουρτι με το μέλι
2. Απλώστε το σε μια λαδόκολλα πανω σε μια ίσια επιφάνεια
3. Τοποθετείστε τα φρούτα και τη σοκολατα και τη granola από πανω
4. Τοποθετείστε στην κατάψυξη μέχρι να παγωσει
5. Κόψτε σε κομμάτια (όσα θέλετε) και διατηρείστε στην κατάψυξη
6. Καλη απόλαυση!