Christian Orthodox Fasting: Potential Beneficial Effects for Human Health

2022-04-09Επιστημονικές δημοσιεύσεις

Christian Orthodox Fasting: Potential Beneficial Effects for Human Health, Constantinos Giaginis, Maria Mantzorou, Andreas Troumbis, Georgios K Vasios, ΦΑΡΜΑΚΈΥΤΙΚH, 34, I, 2022 | 2-16

 

Περίληψη

Η Oρθόδοξη νηστεία έχει μελετηθεί όσον αφορά τον θετικό αντίκτυπό της στην υγεία. Η παραπάνω ανασκόπηση συνοψίζει τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του διατροφικού προτύπου της Ελληνοορθόδοξης νηστείας στην υγεία.

Έγινε αναζήτηση στη βάση δεδομένων PubMed, για να εντοπιστούν οι μελέτες παρατήρησης και κλινικές μελέτες που διερευνούν την επίδραση της Ορθόδοξης νηστείας σε δείκτες υγείας.

Έχουν καταγραφεί θετικές επιδράσεις στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, ενώ υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις σχετικά με την αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα άτομα που νηστέυουν έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος σώματος και χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη κατά τις περιόδους νηστείας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η διατροφή είναι υψηλότερη σε φρούτα και λαχανικά, Σίδηρο και Φυλλικό οξύ. Βέβαια, οι προσλήψεις Ασβεστίου και βιταμίνης Β2 είναι χαμηλότερες και έλλειψη βιταμίνης D έχει παρατηρηθεί σε μοναχούς. Επιπλέον, οι μοναχοί παρουσιάζουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ψυχική υγεία.

Συνολικά, το πρότυπο της Ελληνο-Ορθόδοξης νηστείας φαίνεται να είναι ευεργετικό για την υγεία και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Βεβαίως, χρειάζονται επιπλέον μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της μακροχρόνιας νηστείας στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

 

Διαβάστε την ανασκόπηση από το περιοδικό Φαρμακευτική.