Clinical Evidence on the Potential Beneficial Effects of Probiotics and Prebiotics in Cardiovascular Disease

2023-01-24Επιστημονικές δημοσιεύσεις
Κλινικές αποδείξεις σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών και των πρεβιοτικών σε καρδιαγγειακές παθήσεις

Pavlidou, Eleni, Aristeidis Fasoulas, Maria Mantzorou, and Constantinos Giaginis. 2022. "Clinical Evidence on the Potential Beneficial Effects of Probiotics and Prebiotics in Cardiovascular Disease" International Journal of Molecular Sciences 23, no. 24: 15898. https://doi.org/10.3390/ijms232415898

The ‘gut microbiome’—the hundreds of trillions of bacteria in the human gastrointestinal tract—serves several functions. The gut microbiome includes all the microorganisms, bacteria, viruses, protozoa, and fungi in the gastrointestinal tract and their genetic material. It helps digest indigestible foods and produces nutrients. Through the metabolism of sugars and proteins, it helps the intestinal barrier, the immune system, and metabolism. Some bacteria, such as those in the gut microbiome, cause disease, but others are essential to our health. These “good” microbes protect us from pathogens. Numerous studies have linked an unhealthy gut microbiome to obesity, insulin resistance, depression, and cardiometabolic risk factors. To maximize probiotic benefits in each case, knowledge of probiotic bacterial strains and how to consume them should be increased. This study aims to examine the benefits of probiotic and prebiotic organisms on cardiovascular health, specifically on heart disease, coronary heart disease, stroke, and hypertension. To complete the research, a literature review was conducted by gathering clinical studies and data. The clinical evidence demonstrates the beneficial effect of probiotics and prebiotic microorganisms on the gut microbiome, which has multiple benefits for overall health and especially for cardiovascular diseases.
 

Το "μικροβίωμα του εντέρου" - οι εκατοντάδες τρισεκατομμύρια βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου - εξυπηρετεί αρκετές λειτουργίες. Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς, βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα και μύκητες στο γαστρεντερικό σωλήνα και το γενετικό τους υλικό. Βοηθά στην πέψη αδυνατιστικών τροφίμων και παράγει θρεπτικά συστατικά. Μέσω της μεταβολής ζάχαρης και πρωτεΐνης, βοηθά τον εντερικό φραγμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Ορισμένα βακτήρια, όπως αυτά στο μικροβίωμα του εντέρου, προκαλούν ασθένειες, αλλά άλλα είναι ουσιώδη για την υγεία μας. Αυτοί οι "καλοί" μικροοργανισμοί μας προστατεύουν από παθογόνα. Πολλές μελέτες συνδέουν ένα μη υγιές μικροβίωμα του εντέρου με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάθλιψη και παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των προβιοτικών σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αυξηθεί η γνώση των βακτηριακών στελεχών προβιοτικών και του τρόπου κατανάλωσής τους. Η μελέτη αυτή στοχεύει να εξετάσει τα οφέλη των πρεβιοτικών και προβιοτικών οργανισμών για την καρδιαγγειακή υγεία, συγκεκριμένα για την καρδιακή νόσο, τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την υπέρταση. Για να ολοκληρωθεί η έρευνα, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συλλέγοντας κλινικές μελέτες και δεδομένα. Η κλινική απόδειξη δείχνει το θετικό αποτέλεσμα των πρεβιοτικών και προβιοτικών μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την συνολική υγεία και ιδιαίτερα για τις καρδιαγγειακές νόσους.

Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.