Cranberry consumption against urinary tract infections: Clinical state-of-the-art and future perspectives.

2018-12-13Επιστημονικές δημοσιεύσεις

Mantzorou M. and  Giaginis C. Cranberry consumption against urinary tract infections: Clinical state-of-the-art and future perspectives.  Curr Pharm Biotechnol. 2018 Dec 5., doi: 10.2174/1389201020666181206104129. 

 

Τα cranberries χρησιμοποιούνται συχνά ως συμπλήρωμα για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να υπάρχει όφελος από τη χρήση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων, γενικά.

Οι μηχανισμοί δράσης των cranberries που έχουν περιγραφεί είναι η αποτροπή της βακτηριακής προσκόλλησης στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα, μειώνοντας τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ουρολοιμώξεις, και η μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με σχετίζονται με τις ουρολοιμώξεις, καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση στην εισβολή των βακτηρίων.

Οι υπάρχουσες κλινικές δοκιμές έχουν υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων αφορούν την πρόληψη της επανεμφάνισης των λοιμώξεων.

Ωστόσο, έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα σε άλλους πληθυσμούς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Επιπλέον, έχει επισημανθεί η έλλειψη αποτελεσματικότητας ως προς το κόστος (cost-effectiveness) για τη συμπληρωματική αγωγή με cranberries.