Συνέδρια: Ποιός τα παρακολουθεί; Γιατί είναι σημαντικό για έναν επαγγελματία υγείας να τα παρακολουθήσει;
Σε πρόσφατο συνέδριο όπου παρευρισκόμουν για να παρουσιάσω και να παρακολουθήσω, παρευρίσκονταν για να παρακοκουθήσουν (όχι ως χορηγοί) κυρίες (μη επαγγελματίες υγείας) από γνωστή εταιρεία με υποκατάστατα γευμάτων, οι οποίες απροκάλυπτα διαφήμιζαν τα προϊόντα τους κατα τη διάρκεια των ομιλιών και των διαλλειμάτων. Με αφορμή το γεγονός αυτό θα ήθελα να μιλήσω λίγο για τα συνέδρια.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται αρκετά συνέδρια ανά τον κόσμο. Ανάλογα με το αντικείμενο του κάθε επιστήμονα και επαγγελματία, κάποια είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα, από άλλα.
Ποιός μπορεί να παρακολουθήσει τα συνέδρια;
Οποιοσδήποτε θελήσει, ακόμα και αν δεν είναι του αντίστοιχου κλάδου, μπορούν να παρακολουθήσουν οποιοδήποτε συνέδριο θελουν, αρκει να πληρωσουν τη συνδρομη φυσικά.
Τι μαθαίνουμε στα συνέδρια;
Στα συνέδρια ενημερωνόμαστε για τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις σε έναν επιστημονικό τομέα. Για παράδειγμα, στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας, όπως είναι αναμενόμενο, οι ομιλίες αναφέρονταν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κυρίως, καθώς και στα νέα δεδομένα για την αιτιολογία της (καθώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της), και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην υγεία.
Άλλες φορές οι παρουσιάσεις είναι πολύ εξειδικευμένες και άλλες φορές πιο γενικές. Μερικές φορές θα ακούσουμε γνωστές έννοιες και δεδομένα, ενώ άλλες φορές ένας νέος κόσμος ερευνών θα αναλυθεί μπροστά μας, και θα μας δώσει το έναυσμα να διαβάσουμε περαιτέρω μόνοι μας, αναλυτικότερα για το θέμα που μας ενδιαφέρει. Είναι σημαντικό να μην μένουμε μόνο στα όσα μαθαίνουμε στο συνέδριο, αλλά να διαβάσουμε και μόνοι μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί όλη η βιβλιογραφία σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, χάρη στα κινητά μας μπορούμε να φωτογραφίζουμε διαφάνειες από την παρουσίαση ώστε να ψάξουμε ακριβώς το θέμα που μας ενδιαφέρει.
Στα συνέδρια δεν μαθαίνουμε από την αρχή βασική βιοχημεία ή αρχές φυσιολογίας και τα λοιπά, αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουμε τις (ήδη βαθιές) γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από τη φοίτησή μας, και το επιπλέον διάβασμα, το οποίο δεν παύει ποτέ.
Οι κυρίες της γνωστής εταιρείας, λοιπόν, όπως και κάθε μη επαγγελματίας υγείας βέβαια, δεν είναι σε θέση καν να καταλάβει και να αφομοιώσει ένα επιστημονικό θέμα, για το οποίο δεν έχει τις βασικές γνώσεις. Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό που θα φανεί δεν είναι τι κατάλαβε κάθε σύνεδρος! Και αυτό το γεγονός είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναφερθεί, καθώς η προώθηση, πώληση και διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Γιατί η παρακολούθηση των συνεδρίων είναι σημαντική;
Πέρα από τις νέες γνώσεις που μας παρέχονται, ερχόμαστε σε επαφή με φίλους και συναδέλφους, γνωρίζουμε νέα άτομα που ασχολούνται στον τομέα μας, καθώς και καταξιωμένους επαγγελματίες υγείας με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε φλέγοντα θέματα για την επιστήμη μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, καθώς και να ζητήσουμε τη συμβουλή τους για θέματα επιστημονικά και θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής που μας απασχολούν, ενώ ενδέχεται να συνάψουμε συνεργασίες και φιλίες.
Φυσικά, μας δίνεται και η ευκαιρία και να απολαύσουμε με το πέρας του συνεδρίου την πόλη όπου γίνεται το συνέδριο.
Συνεπώς, η παρακολούθηση των συνεδρίων και η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητες, ειδικά στην εποχή μας με την ταχεία εξέλιξη της επιστήμης, όμως χρειάζεται προσοχή, να θυμόμαστε ότι τα συνέδρια αυτά μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, και στο διαδίκτυο να παριστάνουν τους ειδικούς, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας!
Αγιασώτικη Βασιλόπιτα
Η παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου είναι μια από τις πι εύγευστες, μυρωδάτες βασιλόπιτες, και συναμα η πιο διαφορετική που θα γευτείτε. Η παρασκευή της είναι χρονοβόρα, αλλά αξίζει!
Η διαφορετικότητά της έγκειται στα 15 μυρωδικά μπαχαρικά και τη μυζήθρα που περιέχει, καθώς και τα 50 φύλλα της που ειναι φτιαγμένα με γλυκάνισσο, πορτοκάλι και λάδι! Ανάμεσα σε κάθε φύλλο προστίθενται τα μπαχαρικά και η τριμμένη ξερή μυζήθρα και η βασιλόπιτα ψήνεται για αρκετές ώρες.
Υλικά: (για 12-15 μερίδες)
Για το φύλλο:
- 2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
- 2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
- 8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκ. αλάτι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- 2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά και 1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
- ½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
- ½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
- ½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
- 1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι
Για το γαρνίρισμα:
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
Εκτέλεση:
1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή,εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.
3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.
4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° Κ.
5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω '/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε '/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.
6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.
7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.
Τips: το χαρακτηριστικό της γέμισης είναι ο αρμονικός συνδυασμός του γλυκού και αλμυρού. Η Βασιλόπιτα θέλει 2-3 ημέρες για να στραγγίξει και να αποδώσει όλα της τα αρώματα και τις γεύσεις! Oι ενδιαμέσες στρώσεις είναι πολύ λεπτά φύλλα (θέλει υπομονή και κόπο) ενώ η κάτω και η πάνω είναι από πιο χοντρό φύλλο. Όσο περισσότερα είναι τα ενδιάμεσα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένη είναι βασιλόπιτα (συνήθως είναι πάνω από 30 φύλλα).
Η συνταγή προέρχεται από το lesvonews
Σημασία εχει τι κάνουμε κάθε μέρα, και όχι μια στο τόσο!
Σημασία εχει τι κάνουμε κάθε μέρα, και όχι μια στο τόσο!
Οι καθημερινές σκέψεις που οδηγουν στις καθημερινές μας πραξεις και γίνονται εν τέλει συνήθειες και τρόπος ζωής!
Μικρές αλλαγες, σε απλές σκέψεις, αποφάσεις & πραξεις που παιρνουμε αυτόματα στην καθημερινότητα μας, όταν αλλάζουν, αλλάζουν τη ζωή μας!
Το να φαμε τοστ, αντί για τυρόπιτα για πρωινό μπορεί να φαίνεται μικρή αλλαγή, όμως καταλήγει σε σημαντικό αποτέλεσμα!
Το να παρκαρουμε ένα τετράγωνο μακρια το αυτοκίνητο μπορεί να είναι μικρή απόσταση, αλλά σε βάθος χρόνου είναι ώρες περπατηματος/κινησης!
Το κάθε τι μέτρα!
Αντιστρόφως, το να φαμε αυριο τηγανητό ψάρι δεν χαλάει την προσπαθεια που κανουμε εδω και μέρες ή εβδομάδες και μήνες!
Mini ομελέτες με ντομάτα και τυρί φέτα
Mini ομελέτες με λαχανικά ιδανικές για πρωινό, βραδινό ή ακόμη και σνακ!
Τι θα χρειαστείτε για την πανεύκολη, χορταστική και γρήγορη συνταγή (4 μερίδες):
- 4 αυγά
- 1 μεγάλη ντομάτα
- 3 σπιρτόκουτα τυρί φέτα
- 2 κ.σ. βρώμη
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
2. Κόψτε τη ντομάτα σε μικρά κομμάτια και αφαιρέστε τα σποράκια.
3. Κόψτε σε μικρά κομμάτια το τυρί φέτα.
4. Αναμείξτε τη ντομάτα, το τυρί και τη βρώμη σε ένα μπολ, και προσθέστε αλατοπίπερο.
5. Βάλτε λίγο λάδι σε μικρές φόρμες για cupcakes/σουφλε (όπως στη φωτογραφία) και προσθέστε το παραπάνω μείγμα.
6. Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε τα στις φόρμες, στις οποίες έχετε ήδη προσθέσει το μείγμα ντομάτας, φέτας και βρώμης.
7. Βάλτε τις φόρμες στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά.
8. Καλή απόλαυση!