Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 12-17 Ιουνίου 2017
1. Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η εβδομάδα των διαιτολόγων στο Ην. Βασίλειο, με θέμα "Evidence and Expertise" ("Αποδείξεις και Εμπειρογνωμοσύνη"), με στόχο την ενίσχυση της εργασίας/πρακτικής με βάση τα επιστημονικά δεδομένα (evidence-based practice).
Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου κ.α.).
Οι διαιτολόγο-διατροφολόγοι εφαρμόζουν τις οδηγίες έγκριτων οργανισμών υγείας, ενημερώνονται τακτικά για νέα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνουν υπόψιν τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (ηλικία, φύλο, σύσταση σώματος, φυσική δραστηριότητα, καθημερινό πρόγραμμα, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κ.α.) ώστε να βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων σχεδόν το 60% των ατόμων θα ακολουθήσει διατροφικές συμβουλές από ένα μη καταρτισμένο άτομο.
Παράλληλα, μόνο το 4% των συμβουλών διατροφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέρχονται από διαιτολόγους-διατροφολόγους.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1779810448710779&set=a.141887617...
Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε συμβουλές από διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Μπορείτε να δείτε τα πτυχία και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός μου εδώ: https://www.facebook.com/pg/mantzoroumaria/photos/?tab=album&album_id=18...
2. Δεν σας αρέσει να τρώτε μόνοι; Τότε φάτε μπροστά σε έναν καθρέφτη!
Απολαμβάνουμε το φαγητό περισσότερο και τρώμε περισσότερο όταν έχουμε παρέα! Πολλοί είναι όμως εκείνοι που τρώνε καθημερινά μόνοι τους, και ειδικά οι ηλικιωμένοι. Μελέτες σε αυτή την ηλικιάκή ομάδα έχουν δείξει ότι η απόλαυση του φαγητούν σχετίζεται με υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ η συχνή κατανάλωση φαγητού χωρίς παρέα σχετίζεται με κατάθλιψη και μειωμένη όρεξη.
Τρώγοντας όμως απέναντι από καθρέφτη ή φωτογραφία ατόμου που τρώει η απόλαυση του φαγητού και η ποσότητα που καταναλώνεται αυξάνονται!
Η κατανάλωση λοιπόν φαγητού μπροστά σε έναν καθρέφτη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε μόνοι τους!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/317853.php
3. Σε σύγκριση με παιδιά που πίνουν αγελαδινό γάλα, τα παιδιά που πίνουν μη-αγελαδινό γάλα (πχ. γάλα αμυγδάλου) έχουν χαμηλότερο ύψος για την ηλικία τους. Μάλιστα, για κάθε 250 ml μη-αγελαδινό γάλα που καταναλώνεται ημερησίως τα παιδιά ήταν 0,4 cm πιο κοντά!
Τα ευρήματα της μελέτης ενδέχεται να οφείλονται στο γεγονός ότι τα εναλλακτικά γάλατα δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με το αγελαδινό γάλα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, και αύξηση κατανάλωσης εναλλακτικού γάλακτος. Τα γάλατα αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας όμως δεν αποτελούν γάλατα, αλλά ροφήματα, που δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με το γάλα, ειδικά για τα παιδιά!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/317859.php
4. Η διασφάλιση της υγείας μας είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη ζωή μας. Θέλουμε να είμαστε υγιείς και να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν. Παράλληλα, δεν θέλουμε να παίρνουμε πολλά φάρμακα, και εδώ κάνουν την εμφάνισή τους ψευδο-επιστήμονες, αλλά και άρθρα που υπόσχονται “φυσική” λύση σε όλα τα προβλήματα υγείας.
Μύθοι γύρω από τη διατροφή και την υγεία υπάρχουν πολλοί. Με τη βοήθεια του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως, αναδημοσιεύονται και η αναπαραγωγή τους μπορεί πραγματικά να βλάψει την υγεία ευάλωτων ατόμων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη των χρόνιων νόσων είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, να ασκούμαστε τακτικά και να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Διαβάστε μύθους γύρω από τη διατροφή και την πρόληψη/αντιμετώπιση του καρκίνου.
http://mantzorou.gr/el/blog/diatrofikoi-mythoi-telika-ti-ishyei-meros-e
5.Ποιά είναι η συνταγή για το αυθεντικό ταμπουλέ; Διαβάστε την εδώ: http://mantzorou.gr/el/blog/aythentiko-tampoyle
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 13-18 Φεβρουαρίου 2017
1. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου του π. εντέρου, αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου. http://www.medicalnewstoday.com/articles/315465.php
2. Μια πρόσφατη έρευνα 8 εβδομάδων σε 81 υγιείς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε ανάπτυξη επιθυμητών βακτηρίων του εντέρου και σε βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. http://www.medicalnewstoday.com/articles/315727.php
3. Στις 15 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. http://www.aegeandoctors.gr/eidiseis/pagkosmia-imera-kata-tou-paidikoy-k...
4. Η υπέρμετρη χρήση tablet, έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) και παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους στους εφήβους, όπως αναδυκνείει μια νέα έρευνα. Μάλιστα, οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν τις παραπάνω συσκευές για πάνω από 5 ώρες την ημέρα βρίσκονταν ήταν 2 φορές πιο πιθανό να πίνουν ροφήματα με ζάχαρη και να να μην ασκούνται, ενώ βρίσκονταν σε 43% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι και είναι 74% πιο πιθανό να έχουν ποιοτικό ύπνο, σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τις συσκευές! Η ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού παράλληλα με την ενασχόληση με οθόνες/συσκευές είναι γεγονός, ενώ δεν συνειδοποιείται ο κορεσμός! https://consumer.healthday.com/kids-health-information-23/adolescents-an...
5. Διαβάστε το άρθρο μου για τη δίαιτα των "μονάδων". Μια παράδοξη δίατα, με αντικρουόμενους κανόνες, που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά! http://mantzorou.gr/el/blog/anorthodoxes-diaites-meros-z-i-diaita-ton-mo...
6. Πώς μπορούμε να τραφούμε σωστά και οικονομικά; http://www.protothema.gr/ugeia/article/328553/trofima-hamilou-kostous-al...
7. Η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή είναι δυνητικά επικίνδυνη για όσους ακολουθούν παράδοξα, μη εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, τα οποία δεν βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα και συστάσεις εγκεκριμένων οργανισμών. Είναι θέμα προσωπικής και δημόσιας υγείας να λαμβάνουμε έγκυρες πληροφορίες, όχι μόνο για θέματα διατροφής, αλλά και υγείας, από τους αρμόδιους ειδικούς, με επαγγελματικές διαπιστεύσεις (πχ. άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), για τη δική μας ασφάλεια! Και μην ξεχνάτε ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν ισχύει!
Βρείτε τους κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου εδώ:
http://www.hda.gr/…/ΑΔΕΙΑ-ΑΣΚΗΣΕΩΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ_20012017.pdf
Μην ξεχάστε να κάνετε like στη σελίδα μου στο facebook, ώστε να διαβάζετε τα νέα πάνω στη διατροφή, καθημερινά!
Hummus
Το χούμους είναι άλλη μια κλασσική και αγαπημένη συνταγής της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, με υψηλή διατροφική αξία χάρη στα ρεβίθια (πηγή πρωτεϊνης και φυτικών ινών), το ταχίνι (πηγή καλών λιπαρών και πρωτεϊνης) και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (πηγή καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών).
Ιδανική συνταγή, αν σας έχουν περισέψει ρεβίθια, ή αν έχετε σκοπό να φτιάξετε φαλάφελ!
Θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλ. ρεβίθια βρασμένα
- 3 γεμάτες κουταλιές σούπας ταχίνι
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 γεμάτη κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ αναμειξτε καλά τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη συνταγή στις γεύσεις σας, με περισσότερο λεμόνι ή κύμινο!
Συνοδέψτε με τορτίγια κομμένη σε κομματια και ψημμένη για 10 λεπτά στο φούρνο στους 220 βαθμους.
Ταιριάζει και σε σαντουιτς με τορτίγια ή αραβική πίτα και φαλάφελ!
Καλή απόλαυση!
Η μέθοδος του νηστίσιμου πιάτου
Τι βαζουμε στο πιατο μας κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Η μέθοδος του πιατου στη νηστεία μοιάζει με το αντίστοιχο πιατο της The plate Method!
Λαχανικά: πηγη υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών & αντιοξειδωτικων
Πηγη υδατανθράκων: προτιμηστε προιοντα ολικής άλεσης που είναι πιο θρεπτικά & χορταστικά!
Tip: η quinoa περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με τα σιτηρά
Πηγή πρωτεΐνης: Είτε πρόκειται για όσπρια, προιοντα σόγιας, ή θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πιατου μας!
Ξηροί καρποί & σπόροι: Πηγη καλών λιπαρών και πρωτεΐνης, που συμπληρώνουν το πιατο μας αν δεν τρωμε λάδι, και αν στο πιατο μας δεν έχουμε επαρκή πρωτεΐνη!
Καλά λιπαρά: Φυσικά μαγειρευουμε με εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο, ή/και χρησιμοποιουμε αβοκάντο, ελιές ή ξηρους καρπούς & σπόρους