Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 2-7 Οκτώβρη 2017

2017-10-07Άρθρα

1. Γνωρίζετε ότι ένα πορτοκάλι μας δίνει όση βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) χρειαζόμαστε την ημέρα;

 Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το πεπόνι, η ντομάτα, και το σπανάκι!

 Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του Σιδήρου, ειδικά όταν τρώμε φυτικές πηγές Σιδήρου, όπως οι φακές!

 

2. Ο χυλός βρώμης ή porridge όπως ονομάζεται στα Αγγλικά, είναι μια θρεπτικότατη επιλογή για πρωινό ή βραδινό, ακόμη και για μεσημεριανό ακολουθώντας συνταγές με κοτόπουλο και λαχανικά.

Τα οφέλη του πιάτου αυτού είναι πολλά, παρά την πανεύκολη συνταγή του! Αποτελεί πηγή μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου και βιταμινών των συμπλέγματος Β, καθώς και φυτικών ινών, μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα! Μάλιστα, η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή β-γλυκανών, φυτικών ινώνπου βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ ! 

3 γραμμάρια β-γλυκανών την ημέρα (ή 70 γρ βρώμη) βοηθούν στη μείωση της LDL "κακής" χοληστερόλης κατά 7%, περίπου όσο και οι στατίνες!

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες χρησιμοποιούνται ωε καύσιμο από τα βακτήρια του παχέος εντέρου μας, παράγοντας βουτυρικό οξύ που φααίνεται να έχιε αντι-καρκινική δράση στο παχύ έντερο!

Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγώνια, λοιπόν! Μειωμένη χοληστερόλη, μειωμένος κίνδυνος για καρκίνο του π. εντέρου και μια απλή, βασική συνταγή που μπορεί να μετατραπεί στο λεπτό σε πανδαισία με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών, κανέλλας, και ό,τι άλλο θέλουμε!

Φυσικά, δεν είναι συνετό να πούμε ότι θα φάμε τη βρώμη μας σαν χυλό ή μπάρα δημητριακών με την προσθήκη αρκετής ζάχαρης ή μελιού και να περιμένουμε στο ακέραιο τα οφέλη!

Διαβάστε το άρθρο μου  Φυτικές ίνες και βρώμη: ο ρόλος τους στην υγεία μας.

 

3. Χυλός βρώμης: το σούπερ πρωινό!

Είναι εύκολο, γρήγορο, γευστικό και μπορούμε να το φτιάξουμε σε αμέτρητες παραλλαγές, όπως μας αρέσει!

Διαβάστε διάφορες ιδέες για porridge εδώ.

 

4. Σας περίσεψαν ρεβίθια; Φτιάξτε χούμους και πάρτε ιδέες για σνακ με χούμους από τα FOOD VIDEOs!

 

5. Ποιά είναι τα φρούτα και λαχανικά του Οκτώβρη;