Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 22-27 Μαΐου 2017

2017-05-27Άρθρα

1. Υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν τη γονιμότητα; Αν και στο διαδύκτιο υπάρχουν αρκετά άρθρα που αναφέρονται σε τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα, σύμφωνα με το άρθρο της διατροφολόγου Charlotte Stirling-Reed (SR Nutrition), δεν υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται, αλλά να ακολουθείται μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή. Σίγουρα, ένα check up βοηθά στο να βρεθούν αν υπάρχουν νόσοι που μειώνουν τη γομιμότητα, ή διατροφικές ελλείψεις που πρέπει να διορθοθούν, αλλά μια υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με την έρευνα, γυναίκες που θέλουν αν μείνουν έγκυες καλό είναι να:

  • Προτιμούν πηγές "καλών" λιπαρών, δηλαδή ακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους, το αβοκάντο και τα λιαπρά ψάρια, ενώ να αποφέυγουν τα έτοιμα επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά σνακ.
  • Να προτιμούν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Να προτιμούν φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς. 
  • Να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα είναι 1 μέτριο ή 2 μικρά φρούτα, 1 φλιτζάνι ωμών ή 1/2 φλιτζάνι βρασμένων λαχανικών, ενώ καλό είναι να τρώμε το φρούτο και όχι να πίνουμε το χυμό.

Επίσης, συστήνεται και η συμπληρωματική αγωγή με φυλλικό οξύ (400 mcg).

http://www.srnutrition.co.uk/2017/05/fertility-foods

2. Πάρτε ιδέες για παγωτό με μπανάνα και γιαούρτι, έτοιμο σε 2 ώρες! (βίντεο) https://www.facebook.com/mantzoroumaria/?ref=aymt_homepage_panel

3. Το καλοκαίρι βλέπουμε όλο και πιο συχνά διαφημίσεις προϊόντων για γρήγορο αδυνάτισμα, και διάφορες παράδοξες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και ανώδυνα αποτελέσματα. Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα τι ισχύει για τα συμπληρώματα, τις δίαιτες αποτοξίνωσης, και άλλες δίαιτες.

1. "Αποτοξίνωση" η μαγική λύση για το βάρος (του πορτοφολιού μας)
2. Αποτοξίνωση: μύθος ή πραγματικότητα; 
3. Γιατί ακολουθούμε ανορθόδοξους τρόπους για απώλεια βάρους 
4. Clean eating: Ποιος θα το έλεγε ότι δεν τρώμε καθαρά;

Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Α-Η΄

4. Διαβάστε το άρθρο του EYZHN για το πώς η διατροφή γίνεται σύμμαχος στις εξετάσεις!  http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Parents/Parents_ArticlesSV.aspx?Article...