Αυγοφέτες με γιαούρτι & μαρμελάδα
Οι αυγοφέτες αποτελούν ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωινό, αποτελώντας πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας & σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, όταν χρησιμοποιείται ψωμί ολικής άλεσης.
Συνοδέψτε με γιαούρτι (πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και Ασβεστίου) και μαρμελάδα!
Για 4 αυγόφετες θα χρειαστείτε:
- 4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα
- κανέλα
- μοσχοκάρυδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
- μαρμελάδα
Ψάχνετε εύκολες, γρήγορες, και πάνω απ' όλα θρεπτικές συνταγές; Είστε στο σωστό μέρος!
Εκτέλεση:
1. Αναμείξτε τα αυγά & το γάλα, και την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπωλ, στο οποίο να χώρα μια φέτα ψωμί
2. Βυθίστε στο μίγμα μια μια τις φέτες ψωμί να μουλιάσουν καλά.
3. Ψήστε τις αυγόφετες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και από τις 2 πλευρές (με ελάχιστο ελαιόλαδο αρχικά στο τηγάνι)
4. Συνοδέψτε με γιαούρτι και μαρμελάδα
Καλή απόλαυση!
Φυτικές ίνες και βρώμη: ο ρόλος τους στην υγεία μας
Τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό να βρίσκονται στην διατροφή μας, λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία μας. Τα όσπρια, τα δημητριακά, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν καλές πηγές, ενώ συνιστώνται γύρω στα 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ασθενειών, όπως τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος και τα καρδιαγγειακά, ενώ βοηθούν στην αποφυγή της απότομης ανόδου της γλυκόζης του αίματος μετά το γεύμα.
Μάλιστα, διαβητικοί που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη από αυτούς που δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Επιπλέον, επιφέρουν γρηγορότερο κορεσμό, γεγονός που συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δρα προστατευτικά ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ συμβάλλει στη μακροζωία.
Η βρώμη είναι δημητριακό πλούσιο σε β-γλυκάνες που είναι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της LDL «κακής» χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα και καθυστερούν την απορρόφηση υδατανθράκων από το πεπτικό σύστημα προς το αίμα. Η βρώμη πολύ εύκολα μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, γλυκές και αλμυρές.
Πέρα από την κατανάλωσή της με γάλα ή γιαούρτι για πρωινό, μια απλή γρήγορη συνταγή είναι ο χυλό βρώμης, τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε με νερό ή γάλα ή almond drink, ενώ μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και να τον καταναλώστε ζεστό ή κρύο. Είναι σαν «ρυζόγαλο με βρώμη».
Επιπλέον, η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρές συνταγές, αντικαθιστώντας το ρύζι ή τα μακαρόνια. Απλά βράστε τη σε νερό ή σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου! Φυσικά, μπορείτε να την ενσωματώσετε σε σπιτικές συνταγές, όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα και μπάρες δημητριακών.
Τα περισσότερα τρόφιμα-πηγές φυτικών ινών είναι ευεργετικά για πολλούς λόγους, πέρα από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, εφόσον περιέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη μιας πλήρους, υγιεινής διατροφή
Τι να προσφέρω και τι να προσέξω στο τραπέζι του γάμου μου;
Μετά από κάθε γάμο και βάπτιση έρχεται η ώρα της δεξίωσης. Η προετοιμασία τψων δεξιώσεων είναι πολύ σημαντική και απαιτεί χρόνο, ενώ ένα από τα ιδιαίτερα και μάλλον πιο δύσκολα μέρη της ετοιμασίας δεν είναι άλλο από το φαγητό. Εκατοντάδες άτομα, το καθένα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ενδεχομένως ανάγκες, θα πρέπει να τραφούν με εύγευστο, ευπαρουσίαστο και ασφαλές φαγητό!
Πώς θα εξασφαλίσει ένα ζευγάρι ότι το φαγητό που θα προσφέρει θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις;
- Οι αλλεργίες (και η κοιλιοκάκη) ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους καλεσμένους να χρειάζεται να καταναλώσουν τρόφιμα ειδικής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι από τα παρεχόμενα γεύματα, ένα μέρος θα πρέπει να μην περιέχει κοινά αλλεργιογόνα και γλουτένη. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται και διατηρούνται σε ξεχωριστό μέρος, για αποφυγή επιμολύνσεων. Επίσης, λόγω νηστείας ή χορτοφαγίας μπορείτε να έχετε και μια vegetarian ή vegan επιλογή. Μπορείτε να ρωτήστε τους καλεσμένους για πιθανές αλλεργίες ή κοιλιοκάκη, κατά την επιβεβαίωση της πρόσκλησης.
- Για τα παιδιά μπορείτε να έχετε ειδικό “μενού” με τρόφιμα αγαπητά σε παιδιά, όπως burger και ζυμαρικά.
- Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητη. Ειδικά σε γάμους το καλοκαίρι, τα τρόφιμα που αλλοιώνται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου (πχ. τυριά, σαλάτες) δεν θα πρέπει να παραμείνουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα. Βεβαιωθείτε ότι το catering διαθέτει πιστοποίηση συστήματος HACCP.
- Η ασφάλεια των καλεσμένων είναι επίσης σημαντική, οπότε φροντίστε να παρέχετε κοκτέιλ και ποτά χωρίς αλκοόλ για τους οδηγούς!
- Η ποικιλία στα προσφερόμενα τρόφιμα είναι κλειδί! Ειδικά αν κάνετε μπουφέ είναι εύκολο να έχετε ποικιλία φαγητών και σαλάτας. Επιπλέον, το κρέας/κοτόπουλο μπορεί να συνοδευτεί με διαφορετικές σάλτσες, όπως σάλτσα μήλου ή καυτερή σάλτσα, για πιο gourmet επιλογές. Στα γλυκά επίσης είναι ωραία η ποικιλία, πέρα από την τούρτα, με παγωτά ή ποικιλία μικρών γλυκών (ταρτάκια, μους κ.α.). Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε, αλλά προσοχή στην υπερβολή.
- Συνενοηθείτε από πριν για τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί θα δωριστεί σε άπορες οικογένειες ή ιδρύματα, και το φαγητό που δεν καταναλώθηκε από τα πιάτα θα ανακυκλωθεί σε κομποστ ή θα δοθεί σε ζώα.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 2-9 Ιουλίου 2017
1. Από την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής από τη μελέτη των 7 χωρών μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου ανά τον κόσμο και την Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως οι διαγνώσεις πληθαίνουν, και αναμένεται έως το 2035, να έχουμε 24 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου, όταν το 2015 είχαμε 14,1 εκατομμύρια διαγνώσεις. Ο τρόπος ζωής μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, το 1/3 των διαγνώσεων μπορούν να προληφθούν με μείωση σωματικού βάρους, βελτίωση διατροφής και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας! Ένα στα 10 περιστατικά καρκίνου προλαμβάνονται μέσω υγιεινής διατροφής! Διαβάστε πώς η παραδοσιακή μας διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόοσυ!
http://mantzorou.gr/el/blog/mesogeiaki-diatrofi-kai-karkinos-pos-i-prosk...
2. Το καλοκαίρι έχουμε υψηλότερες ανάγκες σε νερό, επομένως είναι συνετό να πίνουμε περισσότερα υγρά! Πώς θα μείνουμε ενυδατωμένοι αυτό το καλοκαίρι;
http://mantzorou.gr/el/blog/kalokairi-kai-enydatosi
3. Γιατί να επιλέγουμε μόνο έτοιμα παγωτά, ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε σπίτι, γρήγορα και με απλά υλικά; Δείτε συνταγές για παγωτά από smoothies!