Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 6-11 Νοέμβρη 2017
1. Το σύνδρομο πολυ κυστικών ωοθηκών είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που παρατηρείται στο 18-22% γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικές, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, υπογονημότητα, καθώς και νεοπλασίες, όπως καρκίνο μαστού και ενδομητρίου. Αν και η αιτιολογία πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του συνδρόμου!
2. Αν σας αρέσουν τα ρεβύθια, γιατί να μην φτιάξετε ρεβυθο-μπιφτέκια;
3. Κάθε εταιρεία τροφίμων θέλει να πουλήσει το προϊόν της.
Τι και αν το προϊόν είναι βιολογικό, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς γλουτένη; Δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό ή μια υγιεινή επιλογή!!!
4. Χρησιμοποιείτε σιρόπι αγαύης (ή σφενδάμου ή ρυζιού ή ζάχαρη καρύδας), αντί για ζάχαρη; Πιστέυετε ότι είναι πιο υγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης, ή ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσο θέλετε;
Τα σιρόπια, το μέλι, η ζάχαρη καρύδας, η καστανή και η μη-επεξεργασμένη ζάχαρη είναι το ίδιο με τη λευκή ζάχαρη, απλά κοστίζουν πιο ακριβά και διαδημίζονται από διασημότητες!
Η ζάχαρη είναι ζάχαρη… είτε από το σιρόπι αγαύης, είτε από το μέλι, είτε από την απλή λευκή ζάχαρη!
“There is a lot of 'nutribabble' out there, and that is the polite description.”
5. Γιατί μερικοί διατηρούν την απώλεια βάρους, και άλλοι όχι;
Μια μικρή μελέτη με 14 συμμετέχοντες του Biggest Loser (ριάλιτι απώλειας βάρους στην Αμερική) έδειξε ότι εκείνοι που είχαν καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης για 80 λεπτά την ημέρα, ή έντονης έντασης άσκηση για 35 λεπτά την ημέρα κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Η άσκηση ήταν είτε οργανωμένη (πχ. γυμαντήριο) είτε μη-οργανωμένη (πχ. δουλειές του σπιτιού).
Όπως αναφέρουν, η διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους είναι μια συνεχής προσπάθεια!
Το γεγονός ότι καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος δεν σημαίνει ότι δεν θα το ξαναπάρουμε, και γι' αυτόν τον λόγο οι αλλαγές που κάνουμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος διατροφής πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής!
Γλυκό χωρίς ζάχαρη γίνεται ... Γλυκό χωρίς ελεύθερα σάκχαρα γίνεται;
Πλέον δεν είναι λίγες οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, οι οποίες προτείνουν πιο "υγιεινές" συνταγές. Μια από αυτές πρόσφατα πρότεινε ένα "υγιεινό" γλυκό χωρίς ζάχαρη!
Η ζάχαρη αντικαταστάθηκε με γλυκαντικό από το φυτό στέβια και σιρόπι αγαύης, το οποίο όπως έγραφε σε ένα πλαίσιο δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα. Όντως, το σιρόπι αγαύης έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη χαμηλότερο από τη φρουκτόζη.
Όμως, το κύριο σάκχαρο από το οποίο αποτελείται το σιρόπι αγαύης είναι η φρουκτόζη, της οποίας η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τριγλυκαιριδίων, LDL "κακής" χοληστερόλης, αντίσταση στην ινσουλίνη Σακχαρωδη Διαβήτη τύπου 2 , ενώ επιπλέον σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Μάλιστα, η κατανάλωση φρουκτόζης δεν συστίνεται για διαβητικούς ασθενείς, λόγω του κινδύνου για αύξηση των τριγλυκαιριδίων.
Επιπλέον, το σιρόπι αγαύης ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, το μέλι, και άλλα σιρόπια, ενώ περιέχει θερμίδες σχεδόν όσες και η ζάχαρη!
Έτσι, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης το μόνο που αλλάζει είναι μια ελαφρώς μειωμένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλα και σε αυτή την περίπτωση, στις συνταγές η ζάχαρη σπάνια είναι η μόνη πηγή υδατανθράκων.
Επομένως, για να φτιάξουμε ένα γλυκό "χωρίς ζάχαρη" δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με άλλο είδος ζάχαρης, αλλά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μη θερμιδικό γλυκαντικό ή και μπαχαρικά!
Διαβάστε επίσης:
http://mantzorou.gr/el/blog/prostheti-zahari-kai-pahysarkia
http://mantzorou.gr/el/blog/o-rolos-ton-eleytheron-sakharon-sti-diatrofi...
Ποιά τρόφιμα καίνε το λίπος;
"Ποιες τροφές καίνε το λίπος;"
"Τι να φάω για να κάψω το λίπος της κοιλιάς;"
"Πίνω μηλόξυδο για να κάψω λιπος."
Μερικές από τις φρασεις που ακουω συχνά στο γραφείο...
Στο διαδίκτυο & από γνωστους θα διαβάσουμε και θα ακουσουμε για διαφορα τρόφιμα & ροφήματα ή smoothies που υπόσχονται ότι θα καψουν το λιπος, χωρίς να καμια προσπαθεια!
Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοια τρόφιμα ή ροφηματα!
Ο μόνος τρόπος για να κάψουμε λίπος είναι να το χρησιμοποιήσουμε! Και όπως θα έχετε μαντέψει, το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος (μέσω υποθερμιδικης διατροφής ή/και ασκησης).
Άλλωστε, η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβιωση και μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια! Το σώμα μας, καθώς είναι φτιαγμένο για να επιβιωνει, αποθηκευει ενέργεια ως λιπος! Πως είναι δυνατόν λοιπόν να τρώμε ένα τρόφιμο και να οδηγούμαστε στην απώλεια ενέργειας;
Και αν αναρωτιέστε ποιά τρόφιμα απαγορεύονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, δείτε εδώ!
Μπάρες με βρώμη και αμύγδαλα
Μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μπάρες βρώμης που δεν χρειάζονται ψήσιμο.
Η συνταγή μπορεί να μην περιέχει κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά περιέχει μέλι, το οποίο ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα όπως και η κρυσταλλική ζάχαρη (είτε είναι λευκή, είτε καστανή)!
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι (220 γρ) χουρμάδες
1/4 φλιτζ. (80 γρ) μέλι
1/4 φλιτζ. (60 γρ) φυστικοβούτυρο
1 φλιτζ. (110 γρ) αμύγδαλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 1/2 φλιτζ. (130 γρ) βρώμη
Εκτέλεση:
- Πολοτοποιήστε τους χουρμάδες στο μπλέντερ.
- Βάλτε σε ένα μπολ τη βρώμη, τα αμύγδαλα και τους πολτοποιημένους χουρμάδες.
- Ζεστάνετε το μέλι και το φυστικοβούτυρο και αναμείξτε τα μεταξύ τους.
- Ρίξτε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακέτεψτε καλά.
- Βάλτε σε ένα σκεύος 20x20 εκατοστά αντικολλητικό χαρτί
- Μεταφέρετε το μείγμα στο σκεύος και πιέστε το να καλύψει το σκεύος
- Καλύψτε με μια διαφανή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
- Κόψτε σε 10 κομμάτια-μπάρες και κρατήστε τις σε ένα αεροστεγές τάπερ ή στο ψυγείο.
Η συνταγή (και η εικόνα) προέρχεται από το Minimalist Baker (http://minimalistbaker.com/healthy-5-ingredient-granola-bars/)