Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 3-8 Σεπτεμβρίου 2018
1. Οι πυρήνες βερύκοκου έγιναν γνωστοί πριν από λίγα χρόνια για τις υποτιθέμενες αντικαρκινικές ιδιότητες της ουσίας αμυγδαλίνης, που πολλοί ονομάζουν βιταμίνη Β17.
Στην πραγματικότητα, η αμυγδαλίνη ούτε είναι βιταμίνη, ούτε και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως έδειξε πληθώρα μελετών.
Η αμυγδαλίνη, αντιθέτως, είναι μια κυανιούχα ένωση, η οποία μετατρέπεται σε υδροκυάνιο με την καταατροφή του πυρήνα, με αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση!
Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις δηλητηρίασης από τους πυρήνες βερύκοκου στη χώρα μας, καθώς και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η κατανάλωση 3 πυρήνων βερύκοκου δεν θεωρείται ααφαλής!
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μου "Βιταμίνη Β17: η ανύπαρκτη βιταμίνη"
2. Αρκετοί υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ Ειρήνη Δημίδη μας αναλύει το θέμα εδώ.
3. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος στα παιδιά είναι δυστυχώς ένα πολύ κοινό εύρημα, όταν τα παιδιά επισκέπτονται τον παιδίατρο ή τον διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος είναι αναγκαία!
Για να βοηθηθεί, όμως, το παιδί θα πρέπει ολόκληρη η οικογένεια να λάβει μέρος στην προσπάθεια!!!
4. Διάφορα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Ανά τον κόσμο, τα συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζοντια την έγκριση από τον αντίστοιχο ΕΟΦ, αλλά έχουν έναν αριθμό γνωστοποίησης, ο οποίος σημαίνει ότι ο εκάστοτε φορέας γνωρίζει ότι το προϊόν υπάρχει και πωλείται.
Για την κυκλοφορία των συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να καταγράφοτναι όλα τα συστατικά, ούτε να έχει αποδειχθεί ότι το συμπλήρωμα όντως λειτουργεί, όπως διαφημίζεται!
Έτσι, κυκλοφοορούν συμπληρώματα που διαφημίζονται ότι είναι "αντηλιακά χάπια", τα οποία όμως σύμφωνα με τον Αμερικάνικο FDA δεν λειτουργούν!!!
5. Αυτή την εβδομάδα έγινε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Lesvos Euphoria, στην Πέτρα και το Μόλυβο, με αρκετές δράσεις. Είχα την τιμή να παρουσιάσω στους συμμετέχοντες τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία μας, σε δύο ομιλίες!
Φωτογραφία 1. Από την ομιλία μου στην Πέτρα, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.
Φωτογραφία 2. Από την ομιλία μου στο Μόλυβο, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.
Φωτογραφία 3. Ο μαγευτικός Μόλυβος, με το Κάστρο του.
Μύθοι για τη Διαιτολογία & τους Διαιτολόγους: Η διαιτολογία είναι η επιστήμη του αδυνατίσματος
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για την επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής είναι ότι είναι η επιστήμη του αδυνατίσματος, και επομένως η δουλειά των διαιτολόγων είναι να αδυνατίζουν τους πελάτες τους.
Η αλήθεια είναι μακράν διαφορετική. Αν ίσχυε αυτό θα λεγόμασταν αδυνατιστές, όχι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Το αντικείμενο του διαιτολόγου είναι ευρύ, και μπορει να ασχοληθεί με την κλινική διατροφη, την αθλητική διατροφή, να απασχοληθεί στη βιομηχανία τροφίμων και τη δημόσια υγεία, και φυσικά την έρευνα, μεταξύ άλλων.
Στο γραφείο του διαιτολόγου δεν φτάνουν μόνο άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά και άτομα που πάσχουν από χρόνιες νόσους που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμίες, νεφροπάθειες, καρκίνο, διαβήτη (Ι, ΙΙ, κύησης), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διατροφικές διαταραχές και άλλες νόσους και καταστάσεις (πχ. μετά από επέμβαση βαριατρικής).
Μάλιστα, ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στην αντιμετώπιση ασθενειών κρίνεται απαραίτητος ως ενεργό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τον εκάστοτε ασθενή.
Δυστυχώς, το μύθο ότι οι διαιτολόγοι είναι αδυνατιστές εκμεταλλεύονται πολλοί που παρουσιάζονται ως διαιτολόγοι ή δίνουν συμβουλές για απώλεια βάρους, χωρίς να έχουν καμία επιστημονική γνώση, θέτωντας σε κίνδυνο την υγεία των πελατών τους.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 7-12 Αυγούστου 2017
1. Τι φρούτα και λαχανικά θα φάμε αυτό το μήνα; Φραγκόσυκα και σταφύλια, φασολάκια και μελιτζάνα και πολλά άλλα! https://www.facebook.com/157783734427074/photos/a.166769386861842.107374...
2.Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις! Ούτε και στο αδυνάτισμα!
"Αν υπήρχαν ή αν συνέβαιναν αυτά τα «θεραπευτικά θαύματα» θα είχαν λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα προβλήματα υγείας."
https://www.diatrofi.gr/diaita/diatrofikoi-mythoi/adynatisma-me-geysh-slim/
3. Τα οφέλη της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή για την υγεία μας είναι γνωστά. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν συσχέτιση της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και με την καθυστερηση της πτώσης της γνωστικής λειτουργίας.
Μια νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες που αναδεικνύουν αυτή την προστατευτική δράση! Η έρευνα, λοιπόν, έδειξε ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν υψηλή και μέτρια προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή βρίσκονταν σε χαμηλότερο κίνδυνο για χαμηλή απόδοση στις γνωστικές λειτουργίες, σε σχέση με άτομα που είχαν χαμηλή προσκόλληση. Επίσης, όσο υψηλότερη η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή τόσο καλύτερη ήταν η γνωστική λειτουργία.
Επομένως, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πρόληψης και για την άνοια!
Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο εδώ:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.14922/full
4. Πώς θα τρώμε σνακ καλύτερα;
- Αποφεύγουμε να παραλείπουμε γεύματα, καθώς σίγουρα θα πεινάσουμε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε να φάμε μεγάλες ποσότητες σνακ πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες!
- Κρατάμε τα junk food εκτός σπιτιού, γιατί όταν υπάρχουν σπίτι σίγουρα θα κάποιος θα τα φάει! Στην περίπτωση που υπάρχουν σπίτι, τοποθετήστε τα σε ένα λιγότερο προσβάσιμο σημείο!
- Τρώμε συνειδητά! Πόσες φορές τρώμε μπροστά την τηλεόραση και ξαφνικά το πιάτο αδειάζει, χωρίς να το καταλάβουμε; Όταν τρώμε ασυναίσθητα δεν απολαμβάνουμε το φαγητό και υπάρχει περίπτωση να φάμε πολύ περισσότερο απ' ότι θέλουμε!
- Προετοιμαζόμαστε! Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ένα σνακ (πχ. ένα τοστ που φτιάξαμε), ώστε να μην μπούμε σε πειρασμό όταν πεινάσουμε!
- Σίγουρα πεινάμε; Είναι καλό να αναρωτηθούμε αν όντως πεινάμε πριν τσιμπήσουμε ένα σνακ! Μήπως θέλουμε να φάμε λόγω δίψας, στρες, κούρασης και άλλων συναισθημάτων; Αν όντως πεινάμε τότε ας διαλέξουμε ένα πιο υγιεινό σνακ (γιαούρτι με δημητριακά, τοστ, φρούτα, λαχανικά με τυρί)!
- Πολλές φορές δεν πεινάμε, αλλά έχουμε λιγούρα να φάμε κάτι γλυκό/αλμυρό, κάτι συγκεκριμένο ή γενικά κάτι. Ας αναρωτηθούμε γιατί θέλουμε να φάμε; Πώς νιώθουμε; Το τρόφιμο θα λύσει κάπιο τυχόν πρόβλημα που μας κάνει να αισθανόμαστε βαρεμάρα, κούραση, άγχος; Ας ξεχαστούμε με μια βόλτα, μια δουλειά εκτός κουζίνας! Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη λιγούρα ας απολαύσουμε ένα μικρό κομμάτι από το τρόφιμο που θέλουμε!
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/six-healthy-snacking-stra...
5. Κάθε καλοκαίρι τα κρύα τσάγια και τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, κάνουν την επανεμφάνισή τους. Πόσο «διαιτητικά» είναι στην πραγματικότητα αυτά τα τρόφιμα; Τελικά μήπως το τσάι χωρίς ζάχαρη, με λιγότερες θερμίδες περιέχει ζάχαρη; Το παγωτό χωρίς ζάχαρη, μήπως περιέχει κάποιο σιρόπι;
Η ζάχαρη, δηλαδή όλα τα ελεύθερα σάκχαρα, είτε ως κρυσταλλική ζάχαρη, είτε ως μέλι, σιρόπια και φυσικά γλυκαντικά από φρούτα, αναγνωρίζεται το ίδιο για τον οργανισμό μας! Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχονται στο προϊόν και να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που μας διαφημίζουνε και που διαλέξαμε είναι όντως χωρίς ζάχαρη, καθώς και να υπολογίσουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε!
http://www.mantzorou.gr/el/blog/diatrofikoi-mythoi-telika-ti-ishyei-mero...
Mediterranean diet adherence is associated with better cognitive status and less depressive symptoms in a Greek elderly population
Mantzorou, M., Vadikolias, K., Pavlidou, E., Tryfonos, C., Vasios, G., Serdari, A. and Giaginis, C. (2020) 'Mediterranean diet adherence is associated with better cognitive status and less depressive symptoms in a Greek elderly population', Aging Clinical and Experimental Research, 1-8. https://doi.org/10.1007/s40520-020-01608-x
Η παρούσα μελέτη αφορά τη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή με την κατάθλιψη και την πτώση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους από 7 πόλεις της Ελλάδας.
Η συσχέτιση της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) με την γνωστική και ψυχολογική κατάσταση αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο ερευνητικής ανάλυσης. Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήθηκε η τήρηση της ΜΔ ενός πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ελλάδα, και η πιθανή συσχέτισή της με τον βαθμό γνωστικής έκπτωσης και την ψυχολογική κατάσταση.
Χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια Mini-Mental State Examination (MMSE), Geriatric Depression Scale (GDS) και Mediterranean diet score (MedDietScore) για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της τήρησης της ΜΔ στις γνωστικές ικανότητες και την ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων. Στην μελέτη συμμετείχαν 2092 άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 74,97 ± 8,41 έτη) από επτά διαφορετικές ελληνικές πόλεις.
Το 34,4% του πληθυσμού της μελέτης εμφάνισε πτώση στη γνωστική λειτουργία, ενώ το 32,3% των συμμετεχόντων είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52,1%) εμφάνισαν πολύ χαμηλή ή χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή. Η υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή συνδέθηκε σημαντικά με τις καλύτερα σκορ για την καταθλιψη και την γνωστικη λειτουργία. Επιπλέον, η υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται σημαντικά με τη νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, το ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο και τις καλύτερες ανθρωπομετρικές παραμέτρους. Η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή συνδέθηκε ανεξάρτητα με τη γνωστική και ψυχολογική κατάσταση και το φύλο μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες!
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη τήρηση της ΜΔ συνδέεται σημαντικά με τη βελτίωση της γνωστικής κατάστασης και τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Κατά συνέπεια, προτείνεται η ενίσχυση των πολιτικών δημόσιας υγείας για την προώθηση της ΜΔ, ως βασικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γνωστικής εκπτώσεως και της κατάθλιψης στον ηλικιωμένο πληθυσμό.