Γλυκό χωρίς ζάχαρη γίνεται ... Γλυκό χωρίς ελεύθερα σάκχαρα γίνεται;

2016-07-25Άρθρα

Πλέον δεν είναι λίγες οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, οι οποίες προτείνουν πιο "υγιεινές" συνταγές. Μια από αυτές πρόσφατα πρότεινε ένα "υγιεινό" γλυκό χωρίς ζάχαρη! 

Η ζάχαρη αντικαταστάθηκε με γλυκαντικό από το φυτό στέβια και σιρόπι αγαύης, το οποίο όπως έγραφε σε ένα πλαίσιο δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα. Όντως, το σιρόπι αγαύης έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη χαμηλότερο από τη φρουκτόζη. 

Όμως, το κύριο σάκχαρο από το οποίο αποτελείται το σιρόπι αγαύης είναι η φρουκτόζη, της οποίας η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τριγλυκαιριδίων, LDL "κακής" χοληστερόλης, αντίσταση στην ινσουλίνη Σακχαρωδη Διαβήτη τύπου 2 , ενώ επιπλέον σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Μάλιστα, η κατανάλωση φρουκτόζης δεν συστίνεται για διαβητικούς ασθενείς, λόγω του κινδύνου για αύξηση των τριγλυκαιριδίων.

Επιπλέον, το σιρόπι αγαύης ανήκει στα ελεύθερα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, το μέλι, και άλλα σιρόπια, ενώ περιέχει θερμίδες σχεδόν όσες και η ζάχαρη! 

Έτσι, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης το μόνο που αλλάζει είναι μια ελαφρώς μειωμένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλα και σε αυτή την περίπτωση, στις συνταγές η ζάχαρη σπάνια είναι η μόνη πηγή υδατανθράκων. 

Επομένως, για να φτιάξουμε ένα γλυκό "χωρίς ζάχαρη" δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με άλλο είδος ζάχαρης, αλλά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μη θερμιδικό γλυκαντικό ή και μπαχαρικά! 

Διαβάστε επίσης:

http://mantzorou.gr/el/blog/prostheti-zahari-kai-pahysarkia
http://mantzorou.gr/el/blog/o-rolos-ton-eleytheron-sakharon-sti-diatrofi...