Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο;

2019-08-26Άρθρα

Ταΐζει η ζάχαρη τα καρκινικά κύττραρα; Είναι η ζάχαρη αιτία εμφάνισης καρκίνου και ο αποκλεισμός της θεραπεία;

Ο ρόλος της ζάχαρης στην εμφάνιση και αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους γύρω από τη νόσο.

Η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο. Αιτίες καρκινογέννεσης αποτελούν γενετικοί (το DNAμας), περιβαλλοντικοί παράγοντες και το γήρας. Η μη υγιεινή διατροφή, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και οι μολύνσεις (πχ. HPV, H. Pylori) αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με τον καρκίνο, και για το λόγο αυτό τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, τα οποία συνήθως είναι και πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα & λίπος, συστήνεται να καταναλώνονται πιο αραιά.

Αναφορικά με το αν η ζάχαρη ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, η απάντηση είναι απλή. 

Οι υδατάνθρακες είτε προέχονται από την ζάχαρη, είτε από το #φρούτο ή τις φακές, στο αίμα μας θα κυκλοφορήσουν ως γλυκόζη. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία πάλι είναι κύτταρα του σώματός μας που αναπτύσσονται ταχέως, παρεκλείνοντας από τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες και τον κυτταρικό έλεγχο) χρειάζονται ενέργεια για να αναπτυχθούν, υπό μορφή γλυκόζης. Έτσι, αναπόφευκτα χρησιμοποιούν ενέργεια, όπως όλα τα κύτταρα, ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες ενέργειας/γλυκόζης. Δεν σημαίνει ότι αν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη, ή/και οποιαδήποτε πηγή υδατανθράκων θα σταματήσει η εξέλιξη της νόσου!

Οι πεποιθήσεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι είναι δυνητικά επικίνδυνες, δεν συνάδουν με την παθοφυσιολογία της νόσου. Επίσης, οι ισχυρισμοί “ρίχνουν” το φταίξιμο της εμφάνισης και αντιμετώπισης της νόσου στους ασθενείς, ενώ ενδέχεται οι ασθενείς να πιστέψουν ότι με μια διατροφή χωρίς ζάχαρη ή υδατάνθρακες θα γιατρευτούν, και να αρνηθούν την θεραπεία ή λόγω της υποθρεψίας από μια διατροφή πτωχή σε υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά να μειώσουν το προσδόκιμο ζώης τους, αλλά και την απόκριση στην θεραπεία. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα ασθενών, αλλά και απάτες που στόχο έχουν την εξαπάτηση του κοινού και των ασθενών.

Xρήσιμα κείμενα:

Cancer Key Facts

Sugar and cancer – what you need to know