Κίνδυνοι από τη χρήση γνωστών υποκαταστάτων γευμάτων
Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν να ξεκινήσουν προγράμματα απώλειας βάρους. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους τα υποκατάστατα γευμάτων για απώλεια βάρους. Η χρήση της μεθόδου αυτής γενικά θεωρείται απαρχαιωμένη, και συστήνεται μόνο -υπό διαιτολογική και ιατρική παρακολούθηση- σε περίπτωση που χρειάζεται άμεση απώλεια βάρους για μείωση του κινδύνου περι-εγχειριτικών επιπλοκών.
Τα προϊόντα γνωστής εταιρείας πωλούνται από πωλητές, οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιημένη, επιστημονική γνώση και εκπαίδευση πάνω στη διατροφή και τη διαιτολογία, δηλαδή δεν είναι αδειούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, με αποτέλεσμα η έλλειψη βασικών γνώσεων φυσιολογίας, βιοχημείας και διαιτολογίας να θέτει την υγεία του καταναλωτή σε κίνδυνο. Επιπλέον, πέρα της χρήσης των σκευασμάτων χωρίς παρακολούθηση από ειδικό, το άτομο δεν μαθαίνει να τρέφεται σωστά και πλήρως, ούτε εκπαιδεύεται προς βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων είναι η ασφάλειά τους. Καθώς τα προϊόντα αυτά δεν ελέγχονται από κανέναν φορέα, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε για την ποιότητα του προϊόντος, των πιθανών παθογόνων οργανισμών και ουσιών που ενδέχεται να έχουν μολύνει το προϊόν, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες που επιφέρει η χρήση των σκευασμάτων αυτών.
Αναφορικά με τα παραπάνω, μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε σημαντικά προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να φέρει η χρήση των σκευασμάτων της γνωστής εταιρείας. Ο Phillips και οι συνεργάτες του, αναφέρονται σε αυτά στη μελέτη τους με τίτλο “Slimming to the Death: Herbalife®-Associated Fatal Acute Liver Failure-Heavy Metals, Toxic Compounds, Bacterial Contaminants and Psychotropic Agents in Products Sold in India.” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical & Experimental Hepatology. Μάλιστα, στην Αμερική η United States Federal Trade Commission περιγράφει την εν λόγω εταιρεία ως απάτη μεταμφιεσμένη ως υγιεινός τρόπος ζωής.
Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς βρήκαν 53 καταγεγραμένα περιστατικά ηπατοπάθειας σχετιζόμενα με χρήση των προϊόντων της ετιαρείας, ενώ αναλύουν το περιστατικό μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε ύστερα από ηπατοπάθεια, σχετιζόμενη με κατανάλωση προϊόντων της εν λόγω εταιρείας για 2 μήνες. Χημική ανάλυση προϊόντων της εταιρείας έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, ίχνη ψυχοτρόπων φαρμάκων, καθώς και παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξικές για το ήπαρ ενώσεις! Όπως αναφέρουν και άλλοι ερευνητές, η εταιρεία δεν παρέχει αναλυτική λίστα με την σύσταση των προϊόντων της.
Στη χώρα μας, η διαφήμιση των προϊόντων της εταιρείας αυτής βασίζεται στην φήμη της και στην ασφάλεια των προϊόντων της. Στην πραγματικότητα, όμως, ούτε η φήμη της εταιρείας είναι καλή, ενώ τα προϊόντα φαίνεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία, κυρίως λόγω των ρύπων και των παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και άλλων πιθανών ενώσεων που έχουν προκαλέσει ηπατοπαθειες (και θανάτους) σε καταναλωτές.
Είναι ζωτικής σημασίας να εμπιστευόμαστε μόνο ειδικούς σε θέματα υγείας, και διατροφής. Αναφορικά με τη διατροφή, οι μόνοι ειδικοί είναι οι αδειούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, οι οποίοι δεν προτείνουν “μαγικές” λύσεις για το αδυνάτισμα ή την ίαση από χρόνιες νόσους σχετιζόμενες με την υγεία.
Ρυζόγαλο με ρύζι που περίσσεψε
Αν σας έχει περισσέψει σκέτο βρασμένο ρύζι μπορείτε να φτιάξετε ρυζόγαλο εντός 20 λεπτών!
Τι θα χρειαστείτε:
- Το ρύζι που έχει περισσέψει
- Ίση ποσότητα γάλακτος 1,5%, ή γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού ή καρύδας
- Καρυδάκι, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
- Λίγη ζάχαρη, μέλι, στέβια ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
- Λίγο λικέρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βράστε το ρύζι με το γάλα μέχρι να βράσει.
- Χαμηλώστε την θερμοκρασία και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυλός.
- Δοκιμάστε και εαν χρειάζεται προσθέστε λίγη ζάχαρη, ή μέλι, ή στέβια ή άλλο γλυκαντικό.
- Ρίξτε μια πρέζα αλάτι αν το ρύζι δεν είχε αλατιστεί.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το καρυδάκι, την κανέλα ή και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
- Απολαύστε το γλυκό σας!
Μπορείτε κατά το ανακάτεμα να προσθέστε και κάποιο λικέρ, ή κακάο για σοκολατένιο ρυζόγαλο.
Η συνταγή προέρχεται από το The Kitchn ( http://www.thekitchn.com/this-is-the-best-thing-to-do-with-your-leftover... )
Ρυζογκοφρέτες με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
Τι θα λέγατε για ένα εύκολο και γευστικό σνακ με σοκολάτα και λίγες θερμίδες;
Φτιάξτε ρυζογκοφρέτες με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.
Για 10 κομμάτια θα χρειαστείτε:
- 10 ρυζογκοφρέτες
- 1 σοκολάτα υγείας 100 γραμμάρια
- Μιξ ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
Εκτέλεση
1. Λιώστε τη σοκολάτα
2. Με μια σπάτουλα απλώστε τη σοκολάτα στις ρυζογκοφρέτες
3. Πασπαλίστε με το μιξ ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
4. Βάλτε τις ρυζογκοφρέτες στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα
5. Απολαύστε το σνακ σας!
Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases
Eleni Pavlidou, Maria Mantzorou, Aristeidis Fasoulas, Christina Tryfonos, Dimitris Petridis and Constantinos Giaginis (2018) Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases. Diseases 2018, 6(3), 73; https://doi.org/10.3390/diseases6030073
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, στην υγεία. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να συνοψίσει κριτικά τις πιο πρόσφατες μελέτες που διερευνούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μέτριας πρόσληψης κρασιού στην ανθρώπινη υγεία. Η βάση δεδομένων PubMed ερευνήθηκε εκτενώς για τον εντοπισμό δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από το 2013 έως το 2018 που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και της υγείας.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τον πολύτιμο ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κρασιού, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τη γνωστική έκπτωση, την κατάθλιψη και τον καρκίνο. Στο μεταξύ, πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν επίσης τον ευεργετικό ρόλο του κόκκινου κρασιού κατά του οξειδωτικού στρες και υπέρ των επιθυμητών βακτηρίων του παχέος εντέρου.
Ο ευεργετικός ρόλος του κόκκινου κρασιού έχει αποδοθεί στις φυτοχημικές του ενώσεις, όπως τονίστηκε από κλινικές δοκιμές, όπου η επίδραση του κόκκινου κρασιού συγκρίθηκε με το λευκό κρασί, το μη αλκοολούχο κρασί, άλλα αλκοολούχα ποτά και το νερό.
Η μέτρια πρόσληψη κρασιού, με 1-2 ποτήρια την ημέρα ως μέρος του τρόπου ζωής της Μεσογειακής Διατροφής, έχει συσχετιστεί θετικά με την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας, την πρόληψη και την πρόγνωση ασθενειών.
Το νέο επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε ύστερα από πρόσκληση στο επιστημονικό περιοδικό Diseases, και είναι ελεύθερο να το διαβάσουν όλοι. Θα βρείτε το άρθρο εδώ.
To copyright ανήκει στους συγγραφείς.