Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 6-17 Αυγούστου 2018

2018-08-18Άρθρα

1. Τις προάλλες μου ανέφεραν το μύθο του ότι η ζάχαρη θρέφει τα καρκινικά κύτταρα, επομένως οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να αποφέυγουν τη ζάχαρη και τα γλυκά.

Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κατά καιρούς ακούμε για διάφορους μύθους σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, οι οποίοι δυστυχώς αναπαράγονται και από επαγγελματίες υγείας!!!

Η ζάχαρη δεν ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ δεν σημαίνει ότι αν σταματήσει ένας ασθενής να τρώει ζάχαρη/σάκαχαρα, που είναι πρακτικά αδύνατον, θα γιατρευτεί!!!! 

Οι πεποιθήσεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι είναι δυνητικά επικίνδυνες, δεν συνάδουν ούτε με τη φυσιολογία του σώματος (όλοι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο σώμα μας!!), ούτε με την παθοφυσιολογία της νόσου! 

Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία πάλι είναι κύτταρα του σώματός μας που αναπτύσσονται ταχέως, παρεκλείνοντας από τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες και τον κυτταρικό έλεγχο) χρειάζονται ενέργεια για να αναπτυχθούν, υπό μορφή γλυκόζης. Έτσι, αναπόφευκτα χρησιμοποιούν ενέργεια, όπως όλα τα κύτταρα, ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες ενέργειας. 

Δεν σημαίνει ότι αν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη ή οποιαδήποτε πηγή υδατανθράκων θα σταματήσει η εξέλιξη της νόσου. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι και το κύριο καύσιμο του οργανισμού και το μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου μας! Αντιθέτως, όταν έχουμε ασθενείς με καρκίνο κύριο μέλημά μας είναι η επίτευξη ή /και διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης! 

Διαβάστε περισσότερους μύθους εδώ.

2. Το νέο μας επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases" μόλις δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diseases!

Είναι ελεύθερο να το διαβάσετε εδώ

3. Τι να επιλέξουμε ως υγιεινά, αλλά ελαφριά σνακ;

4. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σοβαρές νόσους, των οποίων η αναγνώριση και αντιμετώπιση από μια διεπιστημονική ομάδα (ιατρός, ψυχολόγος, διαιτολόγος) είναι απαραίτητη!

Η εμμονή με το φαγητό, την εικόνα του σώματος και του σωματικού βάρους υποδεικνύουν διατροφική διαταραχή. 

Πέρα από τις αναγνωρισμένες διατροφικές διαταραχές, δηλαδή τη νευρογενή ανορεξία, νευρογενή βουλιμία και αδηφαγική διαταραχή, υπάρχουν και άλλες άτυπες μορφές.

Οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται συνήθως στην εφηβική ηλικία, αλλά παρατηρούνται και στην παιδική ηλικία και σε ενηλίκους. Αν και είναι πιο συχνά απαντώμενες σε γυναίκες, και οι άνδρες μπορεί να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές!

Γενετικοί, βιολογικοί, συμπεριφοριστικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών.

Ο εξειδικευμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών!

Εγώ έχω εκπαιδευτεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, σε συνεργασία με το Βρετανικό National Center for Eating Disorders, και μου έχει απονεμηθεί ο τίτλος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity.

5. Η "ευεξία" (wellness) πωλείται πλέον παντού. Είτε μέσω της γυμναστικής, είτε τροφίμων, είτε άλλων προϊόντων και σκευασμάτων. 

Την θέληση για επίτευξη της ευεξίας εκμεταλλεύονται αρκετοί, ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη βιομηχανία της ευεξίας να την προωθεί ως πανάκεια για σοβαρές ασθένειες, με ισχυρισμούς που όχι μόνο δεν μπορούν να υποστηριχθούν από την (ιατρική) επιστήμη, αλλα πολλές φορές ούτε από τη λογική! 

Μια πρόσφατη μελέτη* έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπείες και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας ως μέρος της αντικαρκινικής τους θεραπείας, βρίσκονται σε διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν μόνο τη συμβατική θεραπεία!

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων, που παραπλανήθηκαν και που έχασαν τη ζωή τους από απατεώνες και ψευδο-επιστήμονες που παρίσταναν τους ιατρούς και θεραπευτές, υπόσχοντας σίγουρη θεραπεία. 

Άλλα παραδείγματα εκμετάλλευσης που κοινού αποτελούν:

- κινδυνολογίες περί επικίνδυνων τροφίμων ή ομάδων και συστατικών τροφίμων που δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό, ή πρέπει να αποφεύγονται από μικρό αριθμό ατόμων για ιατρικούς λόγους (πχ. γλουτένη). 

- επικίνδυνες πρακτικές ("θεραπεία" με τσίμπιματα μελισσών)

- άχρηστες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες πρακτικές (αποτοξίνωση, κατανάλωση πυρήνων βερύκοκου κ.α.)

Όπως αναφέρει και η Dr Gunter "In its current form, wellness isn’t filling in the gaps left by medicine. It’s exploiting them." Δηλαδή, η ευεξία στην τωρινή της μορφή δεν συμπληρώνει τα κενά της ιατρικής, αλλά τα εκμεταλλεύεται!! 

*Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers
 

6. Επισκεφτείτε το ανανεωμένο μου προφίλ στο www.aegeandoctors.gr όπου θα ενημερωθείτε για:

  • το βιογραφικό μου
  • τις υπηρεσίες του διαιτολογικού γραφείου
  • τα άρθρα μου πάνω στη διατροφή

7. Τι να κάνω όταν πρέπει να βελτιώσω τις διατροφικές μου συνήθειες ή να ελέγξω το βάρος μου και δεν μπορώ να μπω σε δίαιτα;

8. Η Stacey όπως και πολλοί άλλοι χάνουν αρκετά χρήματα πιστεύοντας ότι διάφορα προϊόντα (σκευάσματα "αποτοξίνωσης", κρέμες, συμπληρώματα κ.α.) θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος ή να αποκτήσουν υγεία και ευεξία!

Παρά τις υποσχέσεις και τις έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία από διάφορα σκευάσματα, προϊόντα και δίαιτες-αστραπή!

Διαβάστε περισσότερα στο Fitness Reloaded.