Τι να προσφέρω και τι να προσέξω στο τραπέζι του γάμου μου;

2019-03-26Άρθρα

Μετά από κάθε γάμο και βάπτιση έρχεται η ώρα της δεξίωσης. Η προετοιμασία τψων δεξιώσεων είναι πολύ σημαντική και απαιτεί χρόνο, ενώ ένα από τα ιδιαίτερα και μάλλον πιο δύσκολα μέρη της ετοιμασίας δεν είναι άλλο από το φαγητό. Εκατοντάδες άτομα, το καθένα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ενδεχομένως ανάγκες, θα πρέπει να τραφούν με εύγευστο, ευπαρουσίαστο και ασφαλές φαγητό!

Πώς θα εξασφαλίσει ένα ζευγάρι ότι το φαγητό που θα προσφέρει θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις;

  • Οι αλλεργίες (και η κοιλιοκάκη) ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους καλεσμένους να χρειάζεται να καταναλώσουν τρόφιμα ειδικής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι από τα παρεχόμενα γεύματα, ένα μέρος θα πρέπει να μην περιέχει κοινά αλλεργιογόνα και γλουτένη. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται και διατηρούνται σε ξεχωριστό μέρος, για αποφυγή επιμολύνσεων. Επίσης, λόγω νηστείας ή χορτοφαγίας μπορείτε να έχετε και μια vegetarian ή vegan επιλογή. Μπορείτε να ρωτήστε τους καλεσμένους για πιθανές αλλεργίες ή κοιλιοκάκη, κατά την επιβεβαίωση της πρόσκλησης.
  • Για τα παιδιά μπορείτε να έχετε ειδικό “μενού” με τρόφιμα αγαπητά σε παιδιά, όπως burger και ζυμαρικά.
  • Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητη. Ειδικά σε γάμους το καλοκαίρι, τα τρόφιμα που αλλοιώνται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου (πχ. τυριά, σαλάτες) δεν θα πρέπει να παραμείνουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα. Βεβαιωθείτε ότι το catering διαθέτει  πιστοποίηση συστήματος HACCP.
  • Η ασφάλεια των καλεσμένων είναι επίσης σημαντική, οπότε φροντίστε να παρέχετε κοκτέιλ και ποτά χωρίς αλκοόλ για τους οδηγούς!

 

  • Η ποικιλία στα προσφερόμενα τρόφιμα είναι κλειδί! Ειδικά αν κάνετε μπουφέ είναι εύκολο να έχετε ποικιλία φαγητών και σαλάτας. Επιπλέον, το κρέας/κοτόπουλο μπορεί να συνοδευτεί με διαφορετικές σάλτσες, όπως σάλτσα μήλου ή καυτερή σάλτσα, για πιο gourmet επιλογές. Στα γλυκά επίσης είναι ωραία η ποικιλία, πέρα από την τούρτα, με παγωτά ή ποικιλία μικρών γλυκών (ταρτάκια, μους κ.α.). Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε, αλλά προσοχή στην υπερβολή.
  • Συνενοηθείτε από πριν για τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί θα δωριστεί σε άπορες οικογένειες ή ιδρύματα, και το φαγητό που δεν καταναλώθηκε από τα πιάτα θα ανακυκλωθεί σε κομποστ ή θα δοθεί σε ζώα.