Quinoa & chia seed brittle
If you are tired of using quinoa in salads , try using it in a sweet recipe! Make a quinoa brittle!
Enjoy as is or break it into small pieces in your yogurt.
What you will need:
- 1/2 cup quinoa (raw / uncooked)
- 1/2 cup oats
- 1/4 cup chia seeds
- 1 tbsp. cinnamon
- 1/2 cup honey
- 2 tbsp. Extra virgin olive oil
Preheat the oven at 160ºC
- In a bowl, mix all ingredients except honey and olive oil
- Heat the honey & olive oil together in the microwave or in a saucepan and mix them with the rest of the ingredients
- On a baking sheet with non-stick paper, pour the mixture in a relatively thin layer in the center of the pan. The mixture will melt and spread!
- Bake for 10-15 minutes in the oven.
- Allow the brittle to cool well and cut into pieces. Otherwise, after it cools down a bit, make cuts with a knife and when it is fully cool cut it in pieces.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 6 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου 2017
1. Ποιά είναι τα ελεύθερα σάκχαρα; https://www.facebook.com/therootedproject/photos/a.1272706409421382.1073...
2. Το σχολείο πρέπει να επικοινωνεί με τους γονείς για τη διατροφή των παιδιών τους; Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με την παραπληροφόρηση (κυρίως από το ίντερνετ) γύρω από τη διατροφή καλό είναι όλοι οι γονείς να ενημερώνονται για την υγιεινή διατροφή, ποιές είναι οι κατάλληλες μερίδες για τα παιδιά τους, και τους τρόπους μαγειρέματος που είναι καλύτερο να επιλέγουν (πχ. προτίμηση σε ψημένα/βρασμένα τρόιφιμα, και όχι τηγανησμένα), καθώς και άλλα πολύ σημαντικά θέματα γύρω από την διατροφή των παιδιών. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4192400/Preschool-scolds-mothe...
3. Δείτε το ντοκυμαντέρ του Dr Giles Yeo για το clean eating.
Στο ντοκυμαντέρ αυτό μιλάει με τη food blogger Ella Mills (Deliciously Ella) που ήταν από τις πρώτες που πρωτοασχολήθαν με το clean eating, ενώ επισκέπτεται και ψευδοεπιστήμονες, όπως τον Robert Young. Ο τελευταίος έχει εξαπατήσει ακόμα και καρκινοπαθείς, υποβάλλοντάς τους στην αλκαλική διατροφή, με την υπόσχεση ότι έτσι θα γιατρευτούν φυσικά από τον καρκίνο! Η εξαπάτηση του κοινού σε θέματα διατροφής και υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να βέβαιοι ότι οι συμβουλές που λαμβάνουμε είναι από τους κατάλληλους επιστήμονες! Ας μην ξεχνάμε την παροιμία " όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι"! https://www.youtube.com/watch?v=aXzkWs6Cigo
4. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η μη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής και Υπερκινητικόητα (ΔΕΠ-Υ)! http://www.medicalnewstoday.com/articles/315626.php
5. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές συμβουλές που λαμβάνουμε είναι έγκυρες; Πού θα απευθυνθούμε; http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/clean-eating-backlash-how-to-find-...
Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, ποικίλης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και διαταραχές στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, εξαιτίας διαταραγμένης παραγωγής ινσουλίνης ή δράσης της ή συνδυασμού τους.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης χαρακτηρίζεται από διαταραγμένη έκκριση και δράση ινσουλίνης, είναι συχνότερος σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, ενώ υπάρχει ισχυρή γενετική προδιάθεση, εκτός της επίδρασης του περιβάλλοντος (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, μη ισορροπημένη διατροφή).
Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία επεκτείνονται στα αγγεία προκαλώντας ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, νευροπάθειες και νεφροπάθειες, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός φυσιολογικών ορίων είναι το κλειδί για την βελτίωση της πορείας της ασθένειας.
Η θεραπεία στον διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελείται από αλλαγές στη διατροφή, αντιδιαβητικά φάρμακα και ενδεχομένως ινσουλίνη σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.
Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Μάλιστα, πολλές φορές η διατροφική παρέμβαση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεται, ενώ γενικά βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερη δόση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή/και ινσουλίνης.
Η διαχείριση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους είναι σημαντική στον γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ παράλληλα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η τακτική αερόβια άσκηση εκτός από την ευεργετική δράση στα επίπεδα γλυκόζης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
Συγκεκριμένες οδηγίες για τη σύσταση της διατροφής δεν υπάρχουν, αλλά ο Βρετανικός οργανισμός Diabetes UK προτείνει την καταμέτρηση υδατανθράκων (εκπαίδευση για την καταμέτρηση γίνεται από διαιτολόγους και ενδοκρινολόγους), κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως όσπρια, πολύσπορο ψωμί, λαχανικά, κάποια φρούτα), και πολλές φυτικές ίνες.
Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με γλυκαντικές ουσίες, όμως νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών με αντίσταση στη γλυκόζη.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση λίπους.
Η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών (παραδείγματα πηγών: βούτυρο, σφολιατοειδή, μπισκότα) πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, με αντικατάστασή τους από ακόρεστο λίπος, κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στο ελαιόλαδο.
Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων με στανόλες και στερόλες βοηθούν στα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά, όπως ο σολομός και ο τόνος τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής και η χαμηλή κατανάλωση αλατιού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Τέλος, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όχι πάνω από ένα ποτό για γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Εν κατακλείδι ένα υγιές πρότυπο διατροφής με άσκηση μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση, ακόμα και την θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ. Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Η τακτική αερόβια άσκηση, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Κουλούρι ολικής άλεσης με βρώμη και λιναρόσπορο
Το κουλούρι αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά ελληνικά πρωινά γεύματα & μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα σπίτι!
Τι θα χρειαστείτε:
- 400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 γρ βρώμη
- 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 50 γρ αλεσμένο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ταχίνι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 - 1 1/4 φλ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ανακατέψτε σε ενα μπωλ το αλεύρι, τη βρώμη, το λιναρόσπορο το αλάτι, τη μαγιά & τη ζάχαρη
- Ανακατέψτε το ταχίνι & το λάδι και ρίξτε το μαζί με το νερό στο μίγμα των στερεών υλικών
- Ζυμώστε καλά μέχρι να γίνει σφιχτό το μίγμα της ζύμης
- Χωρίστε τη ζύμη σε 6-7 κομμάτια, σε σχήμα κορδονιού & τυλίξτε σαν κουλούρια
- Βουτήξτε τα σε νερό και στη συνέχεια μέσα σε βρώμη ή/και σουσάμι
- Αφήστε τα κουλούρια σε ένα ταψί με λαδόκολα για 20 λεπτά να φουσκώσουν
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά