Κρακερ βρώμης με μυρωδικά
Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε τα δικά μας κρακεράκια! Αν σας αρεσουν τα κρακεράκια, θα σας αρέσει πολυ αυτή η συνταγή που είναι πλουσια σε φυτικές ινες, χάρη στη βρώμη & με καλά λιπαρα χάρη στο λιναρόσπορο και το ελαιόλαδο!
Για περίπου 12-15 crackers θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλ. βρώμη
- 1/8 κ.γ. σόδα
- 3 γεματες κ.σ. αλεσμενο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μυρωδικά της επιλογής σας (εγώ έβαλα θυμάρι & μιξ μπαχαρικών Προβηγκίας)
- 6-8 κ.σ. νερό ζεστό
Εκτέλεση:
1. Προθερμανετε το φούρνο στους 160 βαθμούς
2. Ανάμειξτε ολα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
3. Στη μέση του μπολ ρίξτε το νερό και το ελαιόλαδο και ανάμειξτε καλά να σχηματιστεί μια υγρή ζυμη.
4. Σε ταψί πανω σε μια λαδόκολλα, πατηστε τη ζύμη και με τη βοήθεια μιας άλλης λαδόκολλας ανοίξτε τη ζύμη να γίνει αρκετά λεπτή σαν κρακερ.
5. Κόψτε τη ζύμη σε 12-15 κομμάτια και απομακρυνετε τα μεταξυ τους.
6. Ψηστε για 40 λεπτά μέχρι να ροδισουν.
7. Αφήστε τα κρακερ να κρυώσουν και αποθηκεύστε σε αεροατεγες δοχείο ή απολαυστε τα σε πλατώ τυριών/αλλαντικών!
Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης!
Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή αυτοάνοση νόσος, με έναν στους 100 να νοσεί!
Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, καθώς η νόσος μπορεί να είναι και ασυμπτωματική!
Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία έχει αφορμή την έκθεση γενετικά προδιατεθειμένων ατόμων στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία ομάδα πρωτεΐνών που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η διάγνωση γίνεται μέσω ορολογικών εξετάσεων και βιοψίας λεπτού εντέρου.
Η μοναδική θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη!
Διαβάστε άρθρα μου σχετικά με τη γλουτένη και την κοιλιοκάκη:
1. Κοιλιοκάκη: όταν η διατροφή είναι η θεραπεία
http://mantzorou.gr/…/koiliokaki-otan-i-diatrofi-einai-i-th…
2. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη
http://mantzorou.gr/el/blog/i-diaita-horis-gloyteni
3. Κοιλιοκάκη: με αφορμή την επιστολή ενός αναγνώστη με κοιλιοκάκη
http://www.emprosnet.gr/…/72535-i-koiliokaki-me-aformi-mia-…
Βαριατρική Χειρουργική: Ποιές ειναι οι προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος ένα βαριατρικό χειρουργείο;
Οι επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής έχουν γίνει πλέον επεμβάσεις ρουτίνας, με εξαιρετικά αποτελέσματα, στην περίπτωση που ο ασθενής και η ιατρική ομάδα ακολουθήσουν πιστά το πρωτόκολλο που έχει συσταθεί!
Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις, υποφήφιοι για βαριατρική χειρουργική είναι άτομα με:
- ΔΜΣ >40 kg/m2
- ΔΜΣ 35-40 kg/m2 με σχετικά νοσήματα, των οποίων η κατάσταση υγείας θα βελτιωθεί με την απώλεια βάρους
- ΔΜΣ 30-35 kg/m2 και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ ή/και αρτηριακή υπέρταση που δεν έχουν ρυθμιστεί, παρά τη φαρμακευτική αγωγή
Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται για άτομα που δεν έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος μετά από διαιτολογική παρακολούθηση, δεν έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και δεσμεύονται οτι θα τηρήσουν το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο!
Αναφορικά με τα παιδιά και τους εφήβους, δεν συστήνεται γενικά η βαριατρική χειρουργική.
Συστήνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις!
Συστήνεται γίνεται μόνο υπό την παρακολούθηση διεπιστημονικής ομάδας με ειδίκευση στα παιδιά για:
- πλήρη ιατρική αξιολόγηση
- την αξιολόγηση κινδύνου/οφέλους της απώλειας βάρους & των κινδύνων
- εκτίμηση για Διατροφικές Διαταραχές
- προ- και μετεγχειρητική διαιτολογική και ψυχολογική αξιολογηση & παρέμβαση
- αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων
- υποστήριξη του ατόμου & της οικογένειας
Ποιός ο ρόλος του διαιτολόγου στις επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής;
Ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στις βαριατρικές επεμβάσεις είναι καίριος. Αν και συνηθίζεται να ακούγεται ότι η επέμβαση είναι η εύκολη και γρήγορη λύση στην απώλεια βάρους, η πραγματικότητα ειναι διαφορετική.
- Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τον ασθενή, πριν και μετά την επέμβαση!
- Ο ασθενής λαμβάνει προ-εγχειρητικά διαιτολογική εκτίμηση.
- Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις του διαιτολόγου μετεγχειρητικά, ενώ ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της απώλειας βάρους και την διατροφική αξιολόγηση και διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς, καθώς η διατροφή και οι ανάγκες στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλάζουν!
Η επέμβαση δίνει στον ασθενή μια μεγάλη βοήθεια στην απώλεια βάρους, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με άσκηση και υγιεινές διατροφικές συνήθειες παύει να έχει σημασία. Αντιθέτως, κομμάτι των συστάσεων για τη ζωή μετά την επέμβαση είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής!
Για τις συστάσεις:
Obesity: identification, assessment and management
Το αλάτι στη διατροφή μας
Το νάτριο είναι απαραίτητο στην διατροφή μας και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, στο αλάτι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλάτι που καταναλώνουμε δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια την ημέρα, με τα παιδιά να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα.
Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα απ’ ότι συνιστούν οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του στομάχου, τις νεφροπάθειες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαιτέρως με την υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ευαίσθητοι στο νάτριο, όσον αφορά την επίδραση που έχει στην αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, η έρευνα έχει δείξει ότι αύξηση της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μείωσή της ποσότητας βοηθάει στη μείωσή της.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα υπερβολή στην κατανάλωση αλατιού και τις ασθένειες με τις οποίες συνδέεται, η μείωση της ποσότητας του αλατιού που συστήνεται από διάφορους οργανισμούς, ιατρούς και διαιτολόγους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας. Μάλιστα, η μείωση του αλατιού αποτελεί μία από τις πρωταρχικές διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της υπέρτασης και την αποφυγή επιδείνωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το 75% του αλατιού της δίαιτάς μας προέρχεται από τα προϊόντα του εμπορίου και όχι από το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στο φαγητό. Το αλάτι βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων, με κύριες πηγές τα προϊόντα εμπορίου, όπως πίτσα, πίτες, ψωμί, σάλτσες, έτοιμες σούπες, αλλαντικά, τυριά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και αλμυρά σνακ. Επιπλέον, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό κατά το μαγείρεμα, αλλά και μετά, στο τραπέζι.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε.
1. Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι.
2. Μειώστε την ποσότητα αλατιού που βάζετε στο φαγητό κατά το μαγείρεμα.
3. Αντικαταστήστε το αλάτι με υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λιγότερο νάτριο.
4. Προσθέστε στο φαγητό βότανα, μπαχαρικά ή λεμόνι αντί για αλάτι.
5. Προτιμήστε τρόφιμα, που δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι, όπως φρυγανιές και δημητριακά.
6. Προτιμήστε τα τρόφιμα με το λιγότερο αλάτι. Ελέγξτε την ετικέτα των τροφίμων στο σουπερμάρκετ και επιλέξτε αυτό με το λιγότερο αλάτι.
7. Φτιάξτε μόνοι σας πίτες, πίτσες και σάλτσες χωρίς περίσσεια αλατιού.
8. Εάν παραγγείλετε φαγητό, ζητήστε το χωρίς αλάτι.
9. Μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι.
Την αρέσκεια στην αλμυρή γεύση την έχουμε από τη γέννησή μας, αλλά με τα χρόνια συνηθίζουμε σε μια ποσότητα αλατιού στη διατροφή μας.
Η μείωση του αλατιού μπορεί να ακούγεται δύσκολη, όμως συνηθίζεται με τον καιρό. Η σταδιακή μείωση του αλατιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε χωρίς να το καταλάβετε. Θα σας πάρει μόνο 3 εβδομάδες να συνηθίσετε στη νέα ποσότητα αλατιού!