Κρακερ βρώμης με μυρωδικά
Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε τα δικά μας κρακεράκια! Αν σας αρεσουν τα κρακεράκια, θα σας αρέσει πολυ αυτή η συνταγή που είναι πλουσια σε φυτικές ινες, χάρη στη βρώμη & με καλά λιπαρα χάρη στο λιναρόσπορο και το ελαιόλαδο!
Για περίπου 12-15 crackers θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλ. βρώμη
- 1/8 κ.γ. σόδα
- 3 γεματες κ.σ. αλεσμενο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μυρωδικά της επιλογής σας (εγώ έβαλα θυμάρι & μιξ μπαχαρικών Προβηγκίας)
- 6-8 κ.σ. νερό ζεστό
Εκτέλεση:
1. Προθερμανετε το φούρνο στους 160 βαθμούς
2. Ανάμειξτε ολα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
3. Στη μέση του μπολ ρίξτε το νερό και το ελαιόλαδο και ανάμειξτε καλά να σχηματιστεί μια υγρή ζυμη.
4. Σε ταψί πανω σε μια λαδόκολλα, πατηστε τη ζύμη και με τη βοήθεια μιας άλλης λαδόκολλας ανοίξτε τη ζύμη να γίνει αρκετά λεπτή σαν κρακερ.
5. Κόψτε τη ζύμη σε 12-15 κομμάτια και απομακρυνετε τα μεταξυ τους.
6. Ψηστε για 40 λεπτά μέχρι να ροδισουν.
7. Αφήστε τα κρακερ να κρυώσουν και αποθηκεύστε σε αεροατεγες δοχείο ή απολαυστε τα σε πλατώ τυριών/αλλαντικών!
Παρουσίαση & βράβευση εργασίας στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και το 4ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού
Από τις 13 εως και τις 15 Δεκεμβρίου βρέθηκα στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και το 4ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού στην Αθήνα.
Εκεί παρουσίασα δυο εργασίες της ερευνητικής μας ομάδας. Οι εργασίες αφορούσαν τον ρόλο του αποκλειστικού θηλασμού στον έλεγχο βάρους μητέρων και παιδιών, και το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής στην κατάθλιψη και την πτώση της γνωστικής λειτουργίας ηλικιωμένων στην Ελλάδα.
Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του διαιτολογικού γραφείου εδώ!
Μάλιστα, η εργασία μας με τίτλο "Ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 4 μήνες σχετίζεται με χαμηλότερη επίπτωση υπέρβαρου και παχυσαρκίας σε μητέρες και παιδιά 2-5 ετη μετά τον τοκετό" βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης εργασίας!
Ποιοί οι κίνδυνοι του να εμπιστευόμαστε τη διατροφή μας σε μη ειδικούς;
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες γύρω από τη διατροφή, έτοιμα προγράμματα απώλειας βάρους με παράξενους και άχρηστους κανόνες, ενώ θα βρούμε και πληθώρα ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν μη έγκυρες συμβουλές διατροφής. Εκτός διαδικτύου σε περιοδικά θα διαβάσουμε τι συστήνουν να τρώμε άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής. Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται εκείνοι που παριστάνουν τους (πτυχιούχους και αδειούχους) διαιτολόγους-διατροφολόγους ή παρουσιάζονται ως ειδικοί υγείας και διατροφής, δίνοντας επικίνδυνα μη έγκυρες συμβουλές, και κάνουν ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας.
Και ενώ έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα κείμενα τη σημαντικότητα του να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για κάθε τι, συνοπτικά θα έλεγα ότι στην εποχή μας οι επιστήμες έχουν εξελιχθεί και εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη τη εξειδίκευση. Επιπλέον, όπως δεν θα πηγαίναμε στον ορθοπεδικό για τη μυωπία μας, ή σε έναν δάσκαλο για να μας σχεδιάσει το σπίτι μας, έτσι και για τη διατροφή μας είναι απαραίτητο έως αυτονόητο να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τους αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους.
Ποιοί είναι όμως οι κίνδυνοι του να εμπιστευτούμε τη διατροφή μας σε κάποιον που δεν έχει διαπιστευμένη και επιστημονική γνώση της επιστήμης της διαιτολογίας;
Η συντριπτική πλειοψηφία των πληροφοριών που βρίσκουμε στο διαδίκτυο και δεν προέρχεται από ειδικούς δεν είναι έγκυρη! Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά την σωματική και ψυχική υγεία μας άμεσα, ειδικά σε περίπτωση που συνυπάρχει και πρόβλημα υγείας. Η αντιμετώπιση αρκετών χρόνιων νόσων σχετίζεται με διατροφή, είτε μέσω τροποποίησης της διατροφής, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες οργανισμών πχ. σε νεφροπαθείς, είτε με διατροφική υποστήριξη πχ. για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της υποθρεψίας και της καρκινικής καχεξίας σε καρκινοπαθείς.
Επιπλέον, συχνά συστήνεται άσκοπη απαγόρευση τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας της διατροφής μας, πέρα από τη δυνητικά επικίνδυνη ταλαιπωρία του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, η αποφυγή της γλουτένης χωρίς την ύπαρξη κοιλιοκάκης έχει όχι μόνο οικονομικό κόστος, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ακριβά, αλλά έχει και κόστος στην υγεία μας, καθώς τα έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο πυκνά θερμιδικά, με περισσότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, ενώ πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι αρκετά θρεπτικά και πηγές φυτικών ινών!
Επίσης, η προσκόλληση σε μη έγκυρες συμβουλές και περιορισμούς που δεν έχουν τεκμηριωμένη επιστημονική βάση, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα, ή η απαγόρευση ολόκληρων ομάδων τροφίμων επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία και στη σχέση μας με το φαγητό, καθώς και να αυξηθεί ο κίνδυνος για διατροφικές διαταραχές! Ειδικά οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς! Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο παράδειγμα της ορθορεξίας, της διατροφικής διαταραχής όπου τα άτομα έχουν εμμονή με την κατανάλωση των τροφίμων που θεωρούν υγιεινά και την εμμονική αποφυγή των τροφίμων που θεωρούν ανθυγιεινά. Η αύξηση της διατροφικής διαταραχής σχετίζεται με το κίνημα του clean eating (καθαρή διατροφή) που ξεκίνησε από food bloggers και ιστολόγια ατόμων χωρίς εκπαίδευση πάνω στη διαιτολογία!
Τέλος, πάρα πολλές φορές επηρεάζουμε και τους γύρω μας με τις δικές μας διατροφικές επιλογές, ειδικά αν τονίσουμε -ακόμη και χωρίς τεκμηρίωση- πόσο καλό ή κακό κάνει στον οργανισμό μας ένα τρόφιμο.
Καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να παραθέτει τη γνώμη του. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πλέον καθένας μπορεί να παραθέτει τη γνώμη του ως ισχυρισμό, χωρίς να χρειάζεται να την τεκμηριώνει ή τεκμηριώνοντάς την με μεροληπτική επιλογή πηγών. Δηλαδή, πολλές φορές θα διαβάσουμε άρθρα και ισχυρισμούς ατόμων που επιλέγουν να παραθέτουν μελέτες ή βιβλία ή κείμενα που συμφωνούν με τα δικά τους πιστεύω, ενώ στην πραγματικότητα, τα επιχειρήματά τους έχουν καταριφθεί από την επιστήμη! Ο σκοπός των ατόμων αυτών είναι είτε το οικονομικό όφελος, ή απλώς η ενημέρωση του κοινού, με ευγενή μεν σκοπό, αλλά με άκρως επικίνδυνο για την υγεία αποτέλεσμα!
Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή σε ποιόν εμπιστεύεστε την υγεία και τη διατροφή σας!
Μόνο οι αδειούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι (απόφοιτοι Χαροκοπείου, ΤΕΙ, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού) είναι οι ειδικοί για τη διατροφή και τη διατροφική υποστήριξη! Τα σεμινάρια και το διάβασμα βιβλίων δεν αρκούν για να γίνει κάποιος επιστήμονας σε οποιονδήποτε κλάδο!
Πώς θα μείνουμε fit το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι συνοδεύεται από συχνές εξόδους για ποτό ή και φαγητό, κρύα ροφήματα και παγωτά. Πολλοί θεωρούν ότι το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για αδυνάτισμα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μας αποχαιρετά, αλλά όχι και τα κιλά που πήραμε.
Άραγε, μπορούμε να διατηρήσουμε ή και να χάσουμε βάρος το καλοκαίρι; Φυσικά και μπορουμε, καθώς μας δίδονται αρκετές ευκαιρίες για άσκηση, ενώ είναι πολύ πιο διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά, και υλικά για ελαφριές συνταγές.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα μείνουμε fit αυτό το καλοκαίρι!
1. Τι πιο καλοκαιρινό από το μπάνιο στη θάλασσα! Οι θερμοκρασία ανεβαίνει και το μπάνιο όχι μόνο μας δροσίζει, αλλά αποτελεί και μια εξαιρετκή ευκαιρία για άσκηση. Κολυμπήστε και κάντε ασκήσεις μέσα στη θάλασσα, ή παίξτε στην παραλία ρακέτες ή βόλεϋ, αφού βάλετε αντηλιακό! Παράλληλα, και οι καταδύσεις, μετά από εκπαίδευση, αποτελούν μια καλή ευκαιρία να γυμναστούμε, ενώ εξερευνούμε το βυθό της θάλασσας!
2. Περπάτημα στο ηλιοβασίλεμα! Η μέρα μεγάλωσε και μπορούμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας, μετά τη δουλειά, ακόμα και στις 9 το βράδυ! Αυτή την ώρα έχει δροσιά, οπότε μας είναι και πιο άνετο να περπατήσουμε για αρκετή ώρα. Όποιο μέρος του νησιού και αν επιλέξετε, σίγουρα τα χρώματα του ουρανού αργά το απόγευμα θα σας ανταμείψουν! Αν ανησυχείτε ότι θα είστε κουρασμένοι από τη δουλειά σκεφτείτε οτι 10 λεπτά άσκησης είναι αρκούν για να μας “ξυπνήσουν” και να μας ξεκουράσουν, αντίστοιχα όσο μισό φλιτζάνι καφές! Στις διακοπές σας μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε έναν τόπο είναι περπατώντας!
3. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τα ωραιότερα φρούτα του χρόνου! Από το καρπούζι και το πεπόνι (που όχι δεν μας παχαίνουν, ούτε έχουν πολλή ζάχαρη, ούτε απαγορεύονται) μέχρι τα βερύκοκα και τα σταφύλια, έχουμε μεγάλη ποικιλία εύγευστων, δροσιστικών φρούτων που μπορούμε να βάλουμε ακόμα και σε σαλάτες (χωριάτικη σαλάτα με καρπούζι έχετε δοκιμάσει;), ενώ αποτελούν το ιδανικό σνακ ή και ελαφρύ γεύμα μαζί με ένα δροσιστικό γιαούρτι! Παράλληλα, το διαδύκτιο είναι γεμάτο με ελαφριές συνταγές για παγωτό και γρανίτα από φρούτα. Έτσι, αντί να αγοράζετε έτοιμα παγωτά, μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο γευστικά παγωτά στο σπίτι με λίγα υλικά, και λιγότερες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά!
4. Αυτή την εποχή τα βαριά πιάτα βγαίνουν από το μενού και μπαίνουν τα ελαφριά, όπως σαλάτες με κοτόπουλο, μακαρονοσαλάτες και πιάτα με εποχιακά λαχανικά. Τα πιάτα αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, όταν μαγειρευτούν με λιγότερο ελαιόλαδο!
5. Στις εξόδους μας μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε σαλάτες, όσπρια και ψάρια, αρκεί να θυμόμαστε ότι η υπέρμετρη χρήση ελαιολάδου, και ειδικά οι σως/dressing στις σαλάτες μπορούν να μετατρέψουν μια σαλάτα σε θερμιδική βόμβα! Το αλκοόλ, όπως πάντα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μας αφυδατώνει και καλό είναι να το συνοδεύουμε με νερό. Επίσης, τα κοκτέιλ είναι πλούσια σε θερμίδες, επομένως, ας τα προτιμάμε λιγότερο συχνά, δίνοντας έμφαση στα απλά ποτά, όπως το κρασί!
Κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αναφορικά με την ευκολία διατήρησης ή απώλειας βάρους. Το κλειδί είναι η ισορροπία! Το καλοκαίρι μπορεί να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο, αλλά μπορούμε να το ισσοροπήσουμε με πιο ελαφριές, και λιγότερο θερμιδικά πυκνές επιλογές τροφών και ποτών, ενώ είναι η ιδανική εποχή για άσκηση στη φύση, είτε ως κολύμπι, είτε ως βραδινό περίπατο!