Πώς θα μείνουμε fit το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι συνοδεύεται από συχνές εξόδους για ποτό ή και φαγητό, κρύα ροφήματα και παγωτά. Πολλοί θεωρούν ότι το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για αδυνάτισμα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μας αποχαιρετά, αλλά όχι και τα κιλά που πήραμε.
Άραγε, μπορούμε να διατηρήσουμε ή και να χάσουμε βάρος το καλοκαίρι; Φυσικά και μπορουμε, καθώς μας δίδονται αρκετές ευκαιρίες για άσκηση, ενώ είναι πολύ πιο διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά, και υλικά για ελαφριές συνταγές.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα μείνουμε fit αυτό το καλοκαίρι!
1. Τι πιο καλοκαιρινό από το μπάνιο στη θάλασσα! Οι θερμοκρασία ανεβαίνει και το μπάνιο όχι μόνο μας δροσίζει, αλλά αποτελεί και μια εξαιρετκή ευκαιρία για άσκηση. Κολυμπήστε και κάντε ασκήσεις μέσα στη θάλασσα, ή παίξτε στην παραλία ρακέτες ή βόλεϋ, αφού βάλετε αντηλιακό! Παράλληλα, και οι καταδύσεις, μετά από εκπαίδευση, αποτελούν μια καλή ευκαιρία να γυμναστούμε, ενώ εξερευνούμε το βυθό της θάλασσας!
2. Περπάτημα στο ηλιοβασίλεμα! Η μέρα μεγάλωσε και μπορούμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας, μετά τη δουλειά, ακόμα και στις 9 το βράδυ! Αυτή την ώρα έχει δροσιά, οπότε μας είναι και πιο άνετο να περπατήσουμε για αρκετή ώρα. Όποιο μέρος του νησιού και αν επιλέξετε, σίγουρα τα χρώματα του ουρανού αργά το απόγευμα θα σας ανταμείψουν! Αν ανησυχείτε ότι θα είστε κουρασμένοι από τη δουλειά σκεφτείτε οτι 10 λεπτά άσκησης είναι αρκούν για να μας “ξυπνήσουν” και να μας ξεκουράσουν, αντίστοιχα όσο μισό φλιτζάνι καφές! Στις διακοπές σας μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε έναν τόπο είναι περπατώντας!
3. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τα ωραιότερα φρούτα του χρόνου! Από το καρπούζι και το πεπόνι (που όχι δεν μας παχαίνουν, ούτε έχουν πολλή ζάχαρη, ούτε απαγορεύονται) μέχρι τα βερύκοκα και τα σταφύλια, έχουμε μεγάλη ποικιλία εύγευστων, δροσιστικών φρούτων που μπορούμε να βάλουμε ακόμα και σε σαλάτες (χωριάτικη σαλάτα με καρπούζι έχετε δοκιμάσει;), ενώ αποτελούν το ιδανικό σνακ ή και ελαφρύ γεύμα μαζί με ένα δροσιστικό γιαούρτι! Παράλληλα, το διαδύκτιο είναι γεμάτο με ελαφριές συνταγές για παγωτό και γρανίτα από φρούτα. Έτσι, αντί να αγοράζετε έτοιμα παγωτά, μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο γευστικά παγωτά στο σπίτι με λίγα υλικά, και λιγότερες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά!
4. Αυτή την εποχή τα βαριά πιάτα βγαίνουν από το μενού και μπαίνουν τα ελαφριά, όπως σαλάτες με κοτόπουλο, μακαρονοσαλάτες και πιάτα με εποχιακά λαχανικά. Τα πιάτα αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, όταν μαγειρευτούν με λιγότερο ελαιόλαδο!
5. Στις εξόδους μας μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε σαλάτες, όσπρια και ψάρια, αρκεί να θυμόμαστε ότι η υπέρμετρη χρήση ελαιολάδου, και ειδικά οι σως/dressing στις σαλάτες μπορούν να μετατρέψουν μια σαλάτα σε θερμιδική βόμβα! Το αλκοόλ, όπως πάντα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μας αφυδατώνει και καλό είναι να το συνοδεύουμε με νερό. Επίσης, τα κοκτέιλ είναι πλούσια σε θερμίδες, επομένως, ας τα προτιμάμε λιγότερο συχνά, δίνοντας έμφαση στα απλά ποτά, όπως το κρασί!
Κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αναφορικά με την ευκολία διατήρησης ή απώλειας βάρους. Το κλειδί είναι η ισορροπία! Το καλοκαίρι μπορεί να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο, αλλά μπορούμε να το ισσοροπήσουμε με πιο ελαφριές, και λιγότερο θερμιδικά πυκνές επιλογές τροφών και ποτών, ενώ είναι η ιδανική εποχή για άσκηση στη φύση, είτε ως κολύμπι, είτε ως βραδινό περίπατο!
Μπισκότα χωρίς ψήσιμο με χουρμάδες και αλεύρι αμυγδάλου
Μπισκότα χωρίς ψήσιμο με χουρμάδες και αλεύρι αμυγδάλου
Με λίγα υλικά έχουμε έτοιμα μπισκότα, που μας παρέχουν τα οφέλη των αμυγδάλων, των χουρμάδων & του λιναρόσπορου, με τη γεύση της καρύδας & της σοκολάτας
Για 14 μπισκότα θα χρειαστείτε:
- 10 βασιλικοούς χουρμαδες
- 3/4 φλ αλεύρι αμυγδάλου
- 2 κ.σουπας τριμμένη καρύδα
- 2 κ.σουπας αλεσμενο λιναρόσπορο (για έξτρα ω-3 λιπαρά)
- λίγες σταγόνες μαύρη σοκολάτα
Εκτέλεση:
1. Στο μπλέντερ αναμείξτε καλά τους χουρμάδες για να γίνουν παστα.
2. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, την καρυδα, και το λιναρόσπορο και αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Πλάστε τα μπισκότα και διακοσμήστε με σταγόνες σοκολάτας.
4. Αφήστε τα για 10 λεπτά στο ψυγείο να δέσουν και απολαύστε!
Διατροφικοί μύθοι: τελικά τι ισχύει; (Μέρος Γ')
Τόσα ακούμε κατά καιρούς για τη διατροφή μας. Τι πρέπει να τρώμε, τι δεν πρέπει να τρώμε. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
1. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο. Το λευκό και το μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες. Όμως, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μας χορταίνει πιο πολύ και να μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο θρεπτικό σε σχέση με το άσπρο, καθώς, πέρα από περισσότερες φυτικές ίνες, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, και μαγνήσιο. Προσέξτε όμως το ψωμί που αγοράζετε να περιέχει μόνο αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς πολλές φορές γίνεται μίξη αλεύρων και το προϊόν πωλείται ως «ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης», το οποίο δεν σημαίνει ότι όλο το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε ήταν ολικής άλεσης. Την πληροφορία αυτήν θα τη βρείτε στη διατροφική ετικέτα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας, ή ρωτήστε στο φούρνο από τον οποίο προμηθεύεστε το ψωμί σας.
2. Οι χυμοί και τα smoothies είναι ένας τρόπος να τρώτε όλα τα φρούτα που χρειάζεστε σε μια μέρα. Η κατανάλωση χυμών με πολλά φρούτα και smoothies θεωρείται ως ένας καλός τρόπος να φάμε όλα τα φρούτα που μας αναλογούν την ημέρα, και με το παραπάνω. Και μπορεί για κάθε ρόφημα να βάζουμε 3-5 φρούτα, όμως είτε πιούμε μισό ποτήρι είτε λίτρα χυμών και smoothies είναι σαν να φάγαμε μια μερίδα φρούτου από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που είναι καλό να τρώμε την ημέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί στα ροφήματα αυτά οι φυτικές ίνες χάνουν τη δομή τους, ενώ πιο γρήγορα περνούν τα σάκχαρα των φρούτων στην κυκλοφορία του αίματος μας σε σχέση με το να καταναλώσουμε ένα φρούτο. Θα τρώγατε πέντε μήλα μέσα σε 5 λεπτά; Η ποσότητα των φρούτων που χρησιμοποιείται σε έναν τέτοιο χυμό είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα σακχάρων να προσλαμβάνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν συστήνεται! Είναι προτιμότερο λοιπόν να φάτε 1-2 φρούτα, παρά να πιείτε το χυμό τους!
3. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά και δεν παχαίνουν.Η μόδα της δίαιτας χωρίς γλουτένη έφερε γρήγορη ανάπτυξη στη βιομηχανία τροφίμων χωρίς γλουτένη, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία και γευστικά καλύτερα έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμί, μπισκότα, και γλυκά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά. Αυτά τα προϊόντα απευθύνονται μόνο στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, καθώς η θεραπεία της νόσου είναι η εφόρου ζωής δίαιτα χωρίς γλουτένη. Για να παρασκευαστούν τα προϊόντα αυτά περνούν από επεξεργασία και για να έχουν καλύτερη γεύση και υφή προστίθενται περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Άρα, αν δεν πάσχουμε από κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει λόγος να τα προτιμήσουμε, καθώς δεν είναι πιο υγιεινά, ούτε έχουν λιγότερες θερμίδες από τα συμβατικά, ενώ είναι πολύ πιο ακριβά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά θεραπεία!
4. Θα κάνουμε γλυκό χωρίς ζάχαρη! Θα την αντικαταστήσουμε με μέλι! Ψάχνοντας για πιο υγιεινές συνταγές, θα βρούμε πολλές που, αν και στον τίτλο αναγράφεται ότι δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη, στα υλικά θα δούμε κάποιο σιρόπι, μέλι ή ακόμη και μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη. Όλα αυτά, όμως, είναι σάκχαρα και έχουν θερμίδες όπως η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη! Έτσι, μπορεί να παρασυρθούμε και να πιστεύουμε πως έχουμε κάνει ένα «υγιεινό γλυκό, δίχως ζάχαρη», χωρίς αυτό να ισχύει ή και να φάμε διπλή μερίδα! Ακόμη και αν αντικαταστήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με κάποιο σιρόπι, χυμό φρούτων, μελάσα, μέλι ή (σπιτικό) πετιμέζι συνεχίζει η συνταγή να περιέχει ζάχαρη (πρόσθετα σάκχαρα)! Όσον αφορά τα έτοιμα προϊόντα μπορεί να αναγράφεται ότι δεν περιέχουν ζάχαρη και στα συστατικά να δούμε κάποια πηγή σακχάρων, όπως το μέλι. Η διατροφική ετικέτα δεν μπορεί να πει ψέματα! Αν το προϊόν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάριο σακχάρων ανά 100 γρ ή 100 ml, τότε είναι όντως χωρίς ζάχαρη!
Σε ποιά τρόφιμα εστιάζουμε κατά τη νηστεία;
Η νηστεία που επιβάλλει η Ελληνο-Ορθόδοξη εκκλησία φαίνεται να προσομοιάζει τη Μεσογειακή Διατροφή και τις ημι-χορτοφαγικές δίαιτες. Επίσης, σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σωματικού βάρους και τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Νηστεία: Κάνει καλό στην υγεία μας;
Ένα από πιο κοινά λάθη που κάνουν τα άτομα που νηστεύουν είναι οτι δεν δίνουν μεγάλη έμφαση στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ εστιάζουν στην κατανάλωση υδατανθράκων (συνήθως στην υπερκατανάλωση ψωμιού ή ζυμαρικών) για κορεσμό.
Τέσσερις ομάδες τροφίμων αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι καλό να εστιάσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας:
Ξηροί καρποί και σπόροι και τα βούτυρά τους:
Οι ξηροί καρποί και σπόροι και τα βούτυρά τους αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, φυτικών ινών και πληθώρας μικροθρεπτικών συστατικών και μπορούν να προστεθούν σε πρωινά γεύματα & σνακ, όπως χυλός βρώμης με μπανάνα, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο, μπάρες βρώμης με σπόρους και το κλασσικό ψωμί με ταχίνι & μέλι, ενώ οι ξηροί καρποί μπορούν να προστεθούν σε σνακ μαζί με φρούτα!
Σόγια & τα προϊόντα της:
Λίγα τρόφιμα έχουν τόσες χρήσεις και συνταγές, όσο η σόγια. Η σόγια είναι ένα όσπριο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, Μαγγανίου, Φωσφόρου, Βιταμίνης Κ, Μαγνήσιου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Από σνακ ως φασόλια σόγιας (emadame beans), εως κιμάς σόγιας, γιαούρτι, τυρί και ρόφημα σόγιας, ή τόφου οι συνταγές είναι αμέτρητες!
Αναφορικά με τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών, τα προϊόντα σόγιας αποτελούν εξαιρετική επιλογή κατά τη νηστεία καθώς περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη, σε σχέση με άλλα υποκατάστατα.
Όσπρια:
Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών, καθώς και Σιδήρου ενώ υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από σούπα, εως σε σαλάτα, και σε φαλάφελ, χούμους, ενώ πλέον εύκολα βρίσκουμε και ζυμαρικά από όσπρια, καθώς και έτοιμα μαγειρεμένα όσπρια.
Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί ή άλλα σιτηρά για να συμπληρώστε στο πιάτο σας τα απαραίτητα αμινοξέα που λείπουν από τα όσπρια.
Θαλασσινά:
Τα θαλασσινά αποτελούν μέρος της νηστείας! Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης! Μπορούν να μαγειρευτούν ως κυρίως γεύματα σε πληθώρα συνταγών, όπως μαγειρευτά ή κοκκινιστά, με ζυμαρικά ή με ρύζι, ή γεμιστά καλαμάρια.
Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία δοκιμής νέων τροφίμων και συνταγών φυτικής προέλευσης!
Θυμηθείτε να εντάξετε στη διατροφή σας πληθώρα λαχανικών (περιέχουν και τα λαχανικά πρωτεϊνη) και μανιτάρια (δεν περιέχουν τόση πρωτεΐνη όσο διαφημίζεται αλλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά), ενώ μπορείτε να δοιμάσετε και άλλα τρόφιμα όπως κινόα (πλήρη πρωτεΐνη & φυτικές ίνες), και διατροφική μαγιά (περιέχει βιταμίνη Β12 & θυμίζει τυρί)!