Φριτεζα αέρα: Όσα θέλετε να μάθετε
Η φριτέζα αέρα ή airfryer έχει παρει τη θέση της στον παγκο της κουζινας πολλών νοικοκυριών.
Τι είναι η φριτέζα αυτή;
Όπως οι κλασσικές φριτεζες τηγανιζουν τα τρόφιμα σε λάδι, το airfryer ουσιαστικά ψήνει στον αέρα το τρόφιμο, όπως περίπου θα τα εψηνε ο φούρνος στη λειτουργία "αέρα". Το μέγεθος της είναι όσο ενός αρτοπαρασκευαστή.
Τι μπορώ να μαγειρέψω;
Αν και στο μυαλό μας ερχονται οι πατάτες, μπορουν να μαγειρευτουν από (γλυκο)πατάτες, μανιτάρια, και λαχανικά, εως και κοτόπουλο, κρεας, ψάρι ή γαρίδες, ενώ ψήνει και τις τορτιγιες σε chips.
Μάλιστα, ορισμένες έχουν και ρύθμιση και οδηγίες ανάλογα με το τι θέλει να μαγειρέψει κανεις!
Πόσο λάδι βάζω;
Ποικίλει ανάλογα με τις οδηγίες της εκάστοτε εταιρείας. Ορισμενες χρειάζονται 1 κουταλιά λάδι, ενώ άλλες αναφέρουν ότι δεν πρεπει να ρίξει κανείς λάδι μέσα στον κάδο.
Για να έχουν ωραία γευση τα φαγητά και οι πατατες, απλά μπορεί να ανακατευτεί το εκάστοτε τρόφιμο λίγο λάδι και μπαχαρικά.
Γιατί να επιλέξω φριτέζα αέρα;
Αν και δεν αποτελεί βασικό εργαλείο κουζίνας, έχει αρκετά οφέλη. Ο χρόνος ψησίματος είναι πιο γρήγορος, και δεν χρειάζεται να ανάψει κανεις το φουρνο, ενώ δεν χρειάζεται προθέρμανση!
Επίσης, είναι ιδανική για τους λάτρεις της τηγανητής πατάτας!!!
Πχ. Οι πατάτες ετοιμάζονται σε 20 λεπτά περίπου
Έτσι, έχουμε πατάτες "τηγανητές" γρήγορα και ευκολα, χωρίς τη χρήση μεγάλης ποσότητας λαδιού, χωρίς να χρειάζεται να τηγανίσουμε & να καθαρίζουμε την κουζίνα από τα λαδια.
Επίσης, η γεύση είναι όπως της τηγανητής πατατας!!! (Και ναι έχει πολυ λιγότερες θερμίδες)
Είναι ακριβη;
Ανάλογα με το budget, οι τιμές ποικιλουν από 50-300 ευρώ και πάνω!
Έχετε βαφλιέρα; Φτιάξτε βάφλες με 3 υλικά, χωρίς ζάχαρη!
Εύκολα pancakes με βρώμη και λιναρόσπορο
It's pancake day today!!!
Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα pancakes!
Μια πανεύκολη συνταγή είναι:
- 1 φλ. γάλα καρύδας
- 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλ. βρώμη
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο (προαιρετικά)
- 1 αυγό
Εκτέλεση
1. Αναμείξτε το γάλα με το αυγό
2. Προσθέστε στο μίγμα το αλεύρι, τη βρώμη και τον λιναρόπορο
3. Αναμείξτε καλά
4. Ψήστε για 30-40 δευτερόλεπτα ανά πλευρά σε αντικολλητικό τηγάνι ή βάλτε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν!
5. Συνοδέψτε τα pancakes με φυστικοβούτυρο, τριμμένη καρύδα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρους καρπούς!
Καλή απόλαυση!
Vegan τυρί φέτα
Νηστίσιμη φέτα από τόφου (tofu)
Αν στη νηστεία σας λείπει το τυρί φέτα, δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή.
Η πλειονότητα των νηστίσιμων και vegan τυριών δεν αποτελουν θρεπτικές επιλογές, καθώς περιέχουν μηδενική πρωτεΐνη και πολλα κορεσμένα λιπαρά.
Το τόφου είναι προϊόν σόγιας, και είναι πηγή πλήρους πρωτεΐνης, με 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γρ προϊόντος. Επειδή δεν έχει από μόνο του ιδιαίτερη γεύση, παίρνει τη γεύση που του δίνουμε εμείς!
Για τη φέτα από τόφου θα χρειαστείτε:
- 1 συσκευασία τόφου
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση:
1. Κόψτε το τόφου σε κυβάκια (αφου το στραγγίξετε, αν χρειάζεται)
2. Τοποθετηστε το σε ένα μπολ/βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.
3. Ρίξτε από πανω τα υπόλοιπα υλικά και ανακινήστε καλά.
4. Αφήστε το στο ψυγείο το βράδυ, και ανακινήστε καλά ξανά το βαζάκι για να παει παντου το μίγμα του λαδιου και των μυρωδικών.
5. Καλή απόλαυση!
Ο ρόλος των ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή μας
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης ελεύθερων σακχάρων από το 10% που προτεινόταν έως τώρα στο 5% των συνολικών θερμίδων, που μεταφράζεται σε περίπου 7 κ.γ. ελεύθερων σακχάρων την ημέρα ή για παράδειγμα 7 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι ή σιρόπι ή 1 κουτάκι αναψυκτικού.
Έτσι, τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα ακούμε συμβουλές για μείωση ή πλήρη αποφυγή της ζάχαρης από τη διατροφή μας, πόσο κακό κάνει η ζάχαρη στην υγεία μας, βιβλία συνταγών χωρίς ζάχαρη γίνονται bestsellers, ενώ ακόμη μια δίαιτα που ακολουθούν διάσημοι απαγορεύει εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή.
Αυτό που φαίνεται να προκαλεί σύγχυση είναι οι όροι και η χρήση των όρων ζάχαρη και ελεύθερα σάκχαρα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύγχυσης που προκαλείται από τη χρήση των παραπάνω όρων είναι η έκδοση συνταγών «χωρίς ζάχαρη», όπου η ζάχαρη (λευκή ή μαύρη) αντικαθίσταται με σιρόπια, άλλα θερμιδικά και μη θερμιδικά γλυκαντικά ή φρουκτόζη, καθώς και η νέα δίαιτα που απαγορεύει κάθε τρόφιμο με ζάχαρη, ακόμη και το γάλα και τα φρούτα, με αρνητικές για την υγεία επιπτώσεις.
Επομένως, πρέπει να ξεχωρίσουμε τη ζάχαρη και τα ελεύθερα σάκχαρα από αυτά που φυσικά υπάρχουν στα τρόφιμα, ώστε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές. Ως ελεύθερα σάκχαρα (free sugars) ορίζουμε τους μονο- και δισακχαρίτες που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την παρασκευή ή επεξεργασία τους, καθώς και τα σάκχαρα που βρίσκονται στους χυμούς και το μέλι.
Πολλές φορές, όμως, η λέξη ζάχαρη (ή sugar) χρησιμοποιείται για όλα τα σάκχαρα, είτε βρίσκονται φυσιολογικά στα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είτε τις γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ή προσθέτουμε σε τρόφιμα, όπως η ζάχαρη (λευκή ή μαύρη), το μέλι, η φρουκτόζη, το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου και άλλα, μπερδεύοντας έτσι τους καταναλωτές.
Ενώ στη φύση τα σάκχαρα βρίσκονται στα τρόφιμα μαζί με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα επεξεργασμένα τρόφιμα τα ελεύθερα σάκχαρα δεν περιέχουν τις ευεργετικές αυτές ουσίες. Μάλιστα, τα ελεύθερα σάκχαρα έχουν ενοχοποιηθεί ως κύρια αιτία για τη φθορά των δοντιών, η αυξημένη κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά όταν πρόκειται για ποτά με πρόσθετα σάκχαρα.
Ιδιαίτερα σε άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος, που διάγουν μια καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση ελεύθερων σακχάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και άλλων παθήσεων.
Πολλά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα, όπως η κέτσαπ και η μουστάρδα, το ψωμί και τα γιαούρτια με γεύσεις. Τα ενεργειακά ποτά, τα ροφήματα, τα φρουτοποτά και τα αναψυκτικά μπορεί να περιέχουν μέχρι και 18 κουταλιές του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα, ενώ πρόσφατα η ομάδα «Action on Sugar» βρήκε ότι σε μεγάλες αλυσίδες που πωλούν καφέ και ροφήματα ένα ρόφημα μπορεί να έχει ως και 25 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα!
Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Η σταδιακή μείωση των ελεύθερων σακχάρων από τη διατροφή μας είναι ιδιαίτερα ευεργετική και εφαρμόσιμη! Μπορείτε σιγά-σιγά να μειώσετε τη ζάχαρη στα ροφήματά σας, ενώ να διαλέγετε αναψυκτικά και χυμούς χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Τα ροφήματα καφέ, σοκολάτας ή γάλακτος στην πλειοψηφία τους έχουν αρκετή πρόσθετη ζάχαρη. Μπορείτε να σταδιακά να μειώσετε τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους και να ζητήστε λιγότερο ή καθόλου σιρόπι. Μάλιστα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ σας με αρωματικό που δε χρειάζεται ζάχαρη.
Σταδιακά μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμων γλυκών και σνακ. Μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε γλυκά και εδέσματα με λιγότερη ζάχαρη ή σιρόπι. Στη μαγειρική προτιμήστε να δώσετε γλυκιά γεύση με κανέλα, μπαχαρικά, μπανάνα ή χουρμάδες και άλλα φρούτα.
Εδικά για τα παιδιά να προτιμάτε το νερό και το γάλα, και ολόκληρα τα φρούτα από χυμούς, αναψυκτικά και ροφήματα γάλακτος.
Λόγω της πιο γλυκιάς γεύσης των τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, η οποία γενετικά μας είναι πιο θελκτική, δείχνουμε μεγάλη προτίμηση σε αυτά, όμως εύκολα μας προσδίδουν σε μια μερίδα την ημερήσια ποσότητα ελεύθερων σακχάρων που μας αναλογεί!
Η μείωση των ελεύθερων σακχάρων είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι ακούγεται, ειδικά στη χώρα μας που φημίζεται για τη Μεσογειακή Διατροφή και έχουμε εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και τοπικά γλυκίσματα, που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι πιο υγιεινά!